H πασχαλιάτικη ανάπαυλα δεν βοήθησε καθόλου τους επενδυτές να ηρεμήσουν και κυρίως να ξεχάσουν την επιθετική ρητορική που έχει υιοθετήσει ο Λευκός Οίκος κατά της Federal Reserve και του Τζερόμ Πάουελ προσωπικά, κάνοντας λόγο ευθέως για σενάρια αποπομπής του. Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε και σήμερα στο ίδιο μοτίβο με νέα ανάρτηση του, στην οποία αναφέρεται απαξιωτικά στον Πάουελ και απαιτεί προληπτικές μειώσεις επιτοκίων.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα από το μέτωπο της εμπορικής πολιτικής διατήρησαν το έντονα νευρικό κλίμα στη Wall Street και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, πυροδοτώντας νέο κύμα ρευστοποιήσεων σε όλους τους κλάδους.


Έτσι λίγο μετά τις 18:30, ο Dow Jones κατρακυλά κατά 2,65% στις 38.104 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 2,72% στις 5.138 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει σε ποσοστό 3,05% υποχωρώντας κάτω από το όριο των 16.000 μονάδων, στις 15.788.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, ενώ μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές.

Θυμίζουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του, την περασμένη εβδομάδα, μετά τη νέα ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, στην οποία ο επικεφαλής της Fed εμφανίστηκε προβληματισμένος με τις συνέπειες των δασμών στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Έστειλε δε, σαφές σήμα για παρατεταμένη στάση αναμονής από το συμβούλιο, έως ότου υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τις συνέπειες της προστατευτικής εμπορικής πολιτικής στην οικονομία και τις τιμές.


Ο Αμερικανός πρόεδρος επετέθη λεκτικά προς τον Πάουελ με κύκλους του προεδρικού γραφείου να κάνουν λόγο για σενάρια αποπομπής. Και η νευρικότητα στην αγορά εντάθηκε όταν ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ, επιβεβαίωσε ανοιχτά την Παρασκευή ότι το Οβάλ Γραφείο εξετάζει νομικά, αν έχει τη δυνατότητα να αποπέμψει τον Πάουελ.

Η τοποθέτηση αυτή επανέφερε στο προσκήνιο ερωτήματα για την ανεξαρτησία της Fed, αλλά και το ενδεχόμενο «πολιτικοποίησης» της νομισματικής πολιτικής.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος της περιφερειακής Fed του Σικάγου, Όσταν Γκουλσμπί, προειδοποίησε κατά της υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, λέγοντας πως υπάρχει «σχεδόν καθολική συμφωνία μεταξύ των οικονομολόγων ότι η νομισματική ανεξαρτησία είναι κρίσιμη».

Ειδικά για το δολάριο, ο αρνητικός αντίκτυπος είναι εμφανής, με ειδικούς αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία και εμπιστοσύνη του αμερικανικού νομίσματος εφόσον τεθεί εν αμφιβόλω η αξιοπιστία της Fed.

Πραγματικά, στη σημερινή συνεδρίαση η διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος συνεχίστηκε με τον δείκτη δολαρίου να «προσγειώνεται» έως και στο 97,92, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο του από τον Μάρτιο του 2022!

Αντιστοίχως στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε κατά οκτώ μονάδες φτάνοντας έως και το 4,401%.

Μέσα στο κλίμα αυτό η αγορά θα κληθεί να διαχειριστεί και τις εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών και των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη νέων εμπορικών συμφωνιών.



Μέχρι τώρα οι περισσότερες εταιρείες, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, έχουν προειδοποιήσει για πιέσεις στα έσοδα και τα κέρδη τους από την κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων. Και ειδικά αυτή την εβδομάδα σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν οι μεγάλες Big Tech, καθώς δύο από τις περίφημες Υπέροχες Επτά θα ανακοινώσουν αποτελέσματα.

Πρόκειται για την Alphabet, η μετοχή της οποίας έχει χάσει περίπου 20% από τις αρχές της χρονιάς και την Tesla, οι πωλήσεις της οποίας έχουν… πληρώσει βαρύ τίμημα από την ενασχόληση του Έλον Μασκ με την κυβέρνηση Τραμπ, με αποτέλεσμα η μετοχή της να έχει χάσει περίπου 40% από την είσοδο του 2025.

Σε νέο σημείωμα του ο αναλυτής της Wedbush, Νταν Άιβς, χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο ως «στιγμή κόκκινου συναγερμού» για την αυτοκινητοβιομηχανία, καλώντας μάλιστα τον Μασκ να σταματήσει να ασχολείται με το υπουργείο Αποτελεσματικότητας και να αρχίσει και πάλι να ασχολείται με την εταιρεία του.

Ειδικά στη σημερινή συνεδρίαση, υπό σημαντική πίεση μεταξύ των Big Tech βρέθηκε η Nvidia, μετά από δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι ο κινεζικός γίγαντας της Huawei Technologies σχεδιάζει, ήδη από τον ερχόμενο μήνα, μαζικές παραδόσεις του νέου προηγμένου μικροτσίπ της προς Κινέζους πελάτες, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τα εμπόδια που βρίσκει η Nvidia στις εξαγωγές ημιαγωγών από τις ΗΠΑ προς την κινεζική αγορά.
 
Top