Το πάθος για τον έρωτα, τα χρήματα, τα κληρονομικά οδηγούν συχνά σε συγκρούσεις και σε αδελφοκτόνες ιστορίες. Ζούμε σε μια εποχή που οι διεκδικήσεις γίνονται με πιο έντονο και επιθετικό τρόπο.
Ο χώρος της ναυτιλίας πάντα είχε αντιπαραθέσεις που έφταναν μέχρι και τις βυθίσεις πλοίων, αλλά και δολοφονίες.
Να θυμίσουμε την κόντρα μεταξύ του επιβατηγού πλοίου “Πύλαρος” του Νικόλαου Αθανασούλη και του ανταγωνιστή πλοίου “Άσσος” που αρχικά ανήκε στον Σκωτσέζο, ναυτικό επιχειρηματία του Πειραιά Τζων Μακ Ντούαλ και αργότερα στον Αλέξανδρο Γιαννουλάτο, Δεστούνη.
Ομηρικές ήταν οι μάχες στα λιμάνια όπου οι μεν διαφήμιζαν “Άλλος με την Πύλαρο και μια μακαρονάδα” και οι δε αμέσως μετά με το σύνθημα “ταξίδι με την Άσσο και ένα πιλάφι δώρο”.
Η αντιπαράθεση αυτή είχε τραγική κατάληξη, αφού την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 1903, το «Άσσος» εμβόλισε το «Πύλαρος» στο λιμάνι της Ιθάκης και το έκοψε στα δύο, ενώ υπήρξαν και νεκροί.
Όμως, είχαμε και μια δολοφονία για οικονομικές δοσοληψίες μεταξύ εφοπλιστών. Ο εφοπλιστής Σπύρος Τυπάλδος δολοφόνησε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 1936 τον εφοπλιστή Λεόντιο Τεργιάζο. Τα αδέλφια Χαράλαμπος και Σπύρος Τυπάλδος, όφειλαν χρηματικό ποσό στον Λεόντιο Τυπάλδο, που ανέρχονταν στο 1.400.000 δραχμές.
Ο Λεόντιος Τεργιάζος, όμως, προέβη σε κατάσχεση του πλοίου “Αμβρακικού” των αδελφών Τυπάλδου και την παραμονή του πλειστηριασμού ο Σπύρος Τυπάλδος πυροβόλησε και σκότωσε τον Λεόντιο Τεργιάζο.
Ο Σπύρος Τυπάλδος φυλακίστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 1941 με τον ερχομό των Γερμανών στην Αθήνα.
Στη σημερινή εποχή έχουμε αντιπαλότητες, μεταξύ εφοπλιστών, με αντικείμενο τα κληρονομικά, όπως η περίπτωση του Μαρή Εμπειρίκου και του Σπύρου Καρνέση, για θέματα οικολογικά και πολεοδομικά, ανάμεσα στον Δημήτρη Προκοπίου και στον Γιάννη Κούστα και επιθετικές επιχειρηματικές κινήσεις σε εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, από τον Γιώργο Οικονόμου απέναντι στο ζεύγος Αλίκης Παληού – Ανδρέα Μιχαλόπουλου, στην Σεμίραμις Παληού και στον Σταμάτη Τσαντάνη.
Αλλά, έχουμε και τις επιχειρηματικές κινήσεις του Γιάννη Κούστα και του Πέτρου Παναγιωτίδη στη ναυτιλιακή εταιρεία Eagle.
Έχουμε, όμως και τις ενδοοικογενειακές διαμάχες όπως στην περίπτωση των αδελφών Δέσποινας και Μαρίας Καρνέση, εναντίον του αδελφού τους, Σπύρου Καρνέση.
Γιώργος Οικονόμου εναντίον Αλίκης Παληού
Μια πολεμική σύρραξη εξελίσσεται στην Performance Shipping της Αλίκης Παληού και του συζύγου της, Ανδρέα Μιχαλόπουλου.
Ο Γιώργος Οικονόμου αγόρασε σταδιακά και αθόρυβα μετοχές της εισηγμένης εταιρείας, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε δημόσια προσφορά για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης στη Wall Street , στα 3 δολάρια ανά μετοχή.
Ο Γιώργος Οικονόμου απόκτησε αρχικά μέσω αγορών στο αμερικανικό χρηματιστήριο ποσοστό περί το 9,5% στην ναυτιλιακή μέσω της θυγατρικής εταιρείας Sphinx Investments.
Τον μήνα Αύγουστο, με επιστολή του ο Γιώργος Οικονόμου προς την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποίησε ότι αγόρασε 1.033.000 εκατομμύρια μετοχές, έναντι 1,48 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσοστό 9,5%.
Η εταιρεία της Αλίκης Παληού και του Ανδρέα Μιχαλόπουλου απάντησε αρνητικά στην πρόταση. Ο Γιώργος Οικονόμου συνέχισε να αγοράζει μετοχές, ενώ παράλληλα επιχείρησε να ανατρέψει την διοίκηση διορίζοντας δικής του εμπιστοσύνης πρόσωπα.
Τα νομικά επιχειρήματα που διατύπωσε η πλευρά του Γιώργου Οικονόμου αντέκρουσε η πλευρά Αλίκης Παληού και Ανδρέα Μιχαλόπουλου, που υποστήριξαν:
“ Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με την Sphinx και τον Γ. Οικονόμου όπως θα είμασταν με οποιονδήποτε μέτοχο. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχουν προχωρήσει στα παραπάνω βήματα χωρίς να ξεκαθαρίζουν τους στόχους τους και ενώ κρύβονται πίσω από τους δικηγόρους τους, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε τα χειρότερα.
Το ιστορικό του Γ. Οικονόμου μιλά από μόνο του και περιλαμβάνει την καταστροφή της εταιρικής αξίας, τον δικό του πλουτισμό και την κακή εταιρική διοίκηση.
Υπογραμμίζουμε ότι ο υποψήφιος που πρότεινε η Sphinx, ο Γιάννης Λιβέρης, συνεργάστηκε και βοήθησε τον Γ. Οικονόμου σε μερικές από τις πιο κραυγαλέες συναλλαγές του, συμπεριλαμβανομένων των Ocean Rig και Ocean Freight.
Παρόλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τη Sphinx για να κατανοήσουμε καλύτερα τις προθέσεις τους και το Διοικητικό μας Συμβούλιο θα εξετάσει τις προτάσεις και τους υποψηφίους τους μέσω των καθορισμένων εταιρικών μας πρακτικών και προτύπων.
Εφόσον πληρούνται οι σχετικές νομικές απαιτήσεις, οι μέτοχοί μας θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για την υποψηφιότητα και τις προτάσεις της Sphinx στην ετήσια συνέλευση των μετόχων μας το 2024.
Επισημαίνουμε ότι η Performance Shipping χτίζει μια ισχυρή εταιρεία με σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας.
Το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποτελείται από διευθυντές υψηλής ειδίκευσης, η πλειοψηφία των οποίων είναι ανεξάρτητοι ενώ όλοι δεσμεύονται να λειτουργούν σύμφωνα την επιχειρηματική τους κρίση και να εκτελούν τα καθήκοντά τους προς όφελος της Εταιρείας και όλων των μετόχων”.
Επιπλέον, η πλευρά Αλίκης Παληού και Ανδρέα Μιχαλόπουλου υποστήριξε ότι η προσφορά του Γιώργου Οικονόμου είναι χαμηλότερη από την αξία της εταιρείας. Όμως, ο Γιώργος Οικονόμου επέκτεινε την ισχύ της προσφοράς έως τον προσεχή Μάρτιο.
Γιώργος Οικονόμου εναντίον Σεμίραμις Παληού
Όμως, ο Γιώργος Οικονόμου δεν παρέμεινε μόνο στην επιθετική κίνηση στην Performance, αλλά προχώρησε σε παρόμοια συμπεριφορά και προς την θυγατρική εταιρεία της αδελφής της Αλίκης, Σεμίραμις Παληού, Ocean Pal.
Το ποσοστό, που εξασφάλισε μέσω χρηματιστηρίου ο Γιώργος Οικονόμου διαμορφώθηκε στο 9,1% της εισηγμένης Ocean Pal.
Με ανακοίνωση της στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η Ocean Pal, ανέφερε ότι η Sphinx Investment Corp., συμφερόντων του Γ. Οικονόμου, αγόρασε 324.350 κοινές μετοχές της ναυτιλιακής, που αντιστοιχούν στο 9,1% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το κόστος εξαγοράς των μετοχών ανήλθε σε 563.092 δολάρια.
Όπως και στην περίπτωση της Performance έτσι και σε αυτή, ο Γιώργος Οικονόμου, στο ενημερωτικό σημείωμα προς την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για την εξαγορά των μετοχών της OceanPal, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως οι μετοχές της ναυτιλιακής αποκτήθηκαν διότι θεωρούνται υποτιμημένες και αποτελούν ελκυστική επένδυση.
Με τη δεύτερη αυτή επιθετική κίνηση, ευθέως στόχευσε μια παραδοσιακή εφοπλιστική οικογένεια, του Συμεών Παληού, που χαίρει γενικής εκτίμησης και αποδοχής στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν ορισμένοι στο χώρο της ναυτιλίας να αποχωρήσει από τις εταιρείες της Αλίκης και της Σεμίραμις Παληού, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.
Γιώργος Οικονόμου εναντίον Σταμάτη Τσαντάνη
Αλλά, ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, προέβη και σε τρίτη επιθετική κίνηση σε εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Αυτή τη φορά, πριν από λίγες ημέρες, “χτύπησε την Seanergy Maritime του Σταμάτη Τσαντάνη.
Μάλιστα, για την νέα επιχειρηματική κίνηση, η Tradewindsnews, έγραψε ειρωνικά:
«Τα καλά νέα: Η Seanergy έχει νέο επενδυτή. Τα άσχημα νέα; Το όνομά του είναι Γιώργος».
Με ενημέρωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ο Γιώργος Οικονόμου, αποκάλυψε ότι το επενδυτικό όχημα του, η Sphinx, θυγατρική της Maryport Navigation, έχει συγκεντρώσει 1,119,972 μετοχές της εισηγμένης στο Nasdaq, ναυτιλιακής εταιρείας Seanergy, που αντιστοιχεί σε μερίδιο 5,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της SEC, άρχισε να χτίζει την θέση του στη Seanergy τον Αύγουστο του 2023, αγοράζοντας έκτοτε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες μετοχές της εισηγμένης, σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Η διοίκηση της Seanergy, διατηρεί ουσιαστικό έλεγχο και επιρροή σε ό,τι συμβαίνει στην εταιρεία μέσω των προνομιούχων μετοχών της Series B και ενός επαρκούς αριθμού κοινών μετοχών.
Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι στην Seanergy, έχει επενδύσει ως στρατηγικός επενδυτής ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος της Costamare με μερίδιο 5,1%, που έχτισε τον περασμένο Ιούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Seanergy διαθέτει στόλο 17 πλοίων. Η εταιρεία κατέγραψε καθαρή ζημία 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 με έσοδα 70,8 εκατομμύρια δολάρια.
Οι μετοχές της εταιρείας, ωστόσο, διαπραγματεύονται σε υψηλά 52 εβδομάδων, πιθανότατα υποστηριζόμενο από το πρόσφατο ράλι ανόδου των ναυλώσεων capesize, κάτι που έχει να παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Γιάννης Κούστας και Πέτρος Παναγιωτίδης εναντίον της Eagle
Αθρόες αγορές μετοχών της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας Eagle, έχουμε και από δύο Έλληνες εφοπλιστές, τον Γιάννη Κούστα και τον Πέτρο Παναγιωτίδη, που επιχείρησαν να εξασφαλίσουν ελέγξουν την εταιρεία αυτή.
Ο Γιάννης Κούστας, μέσω της βασικής του εταιρείας Danaos, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eagle Bulk Shipping και αμφισβήτησε, με επιστολή που έστειλε στο διοικητικό συμβούλιο της, τις διαδικασίες του διοικητικού συμβουλίου της να αγοράσει το μερίδιο 28% της Oaktree στην εταιρεία, έναντι 219,3 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η επαναγορά των μετοχών έγινε μετά την κίνηση της Danaos να συγκεντρώσει αθόρυβα μετοχικό μερίδιο της Eagle Bulk τους τελευταίους μήνες.
Η Danaos επισημαίνει στην επιστολή προς τη διοίκηση της Eagle Bulk ότι προσέγγισε τη διοίκηση της αμερικανικής εταιρείας και μετέφερε την πρόθεσή της να «συνεργαστεί και εποικοδομητικά με το διοικητικό συμβούλιο και πίστευε ότι η πρόθεσή της ήταν αμοιβαία».
Η ελληνόκτητη εταιρεία διαμαρτύρεται ότι η Eagle Bulk αγόρασε ολόκληρο το μερίδιο 28% της Oaktree στην εταιρεία με προσαύξηση 35% χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από τους μετόχους. Αυτές οι συναλλαγές, τονίζεται στην επιστολή, άλλαξαν επίσης τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.
Η Danaos αμφισβήτησε ακόμη, πώς η επαναγορά των μεριδίων της Oaktree, έναντι 219 εκατομμυρίων δολαρίων προστάτευσε όλους τους μετόχους και πώς ήταν επωφελής για τους μετόχους της Eagle Bulk.
Αθρόες αγορές μετοχών της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας Eagle, έχουμε και από δύο Έλληνες εφοπλιστές, τον Γιάννη Κούστα και τον Πέτρο Παναγιωτίδη, που επιχείρησαν να εξασφαλίσουν ελέγξουν την εταιρεία αυτή.
Ο Γιάννης Κούστας, μέσω της βασικής του εταιρείας Danaos, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eagle Bulk Shipping και αμφισβήτησε, με επιστολή που έστειλε στο διοικητικό συμβούλιο της, τις διαδικασίες του διοικητικού συμβουλίου της να αγοράσει το μερίδιο 28% της Oaktree στην εταιρεία, έναντι 219,3 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η επαναγορά των μετοχών έγινε μετά την κίνηση της Danaos να συγκεντρώσει αθόρυβα μετοχικό μερίδιο της Eagle Bulk τους τελευταίους μήνες.
Η Danaos επισημαίνει στην επιστολή προς τη διοίκηση της Eagle Bulk ότι προσέγγισε τη διοίκηση της αμερικανικής εταιρείας και μετέφερε την πρόθεσή της να «συνεργαστεί και εποικοδομητικά με το διοικητικό συμβούλιο και πίστευε ότι η πρόθεσή της ήταν αμοιβαία».
Η ελληνόκτητη εταιρεία διαμαρτύρεται ότι η Eagle Bulk αγόρασε ολόκληρο το μερίδιο 28% της Oaktree στην εταιρεία με προσαύξηση 35% χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από τους μετόχους. Αυτές οι συναλλαγές, τονίζεται στην επιστολή, άλλαξαν επίσης τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.
Η Danaos αμφισβήτησε ακόμη, πώς η επαναγορά των μεριδίων της Oaktree, έναντι 219 εκατομμυρίων δολαρίων προστάτευσε όλους τους μετόχους και πώς ήταν επωφελής για τους μετόχους της Eagle Bulk.
Η ελληνική εταιρεία ισχυρίζεται ότι ενέχει κινδύνους για τους μετόχους καθώς η αγορά της επαναγοράς έγινε με χρηματοδότηση.
Η Eagle Bulk, δικαιολογεί την κίνηση αγοράς, ως μείωση της «πιθανότητας να αποκτήσει οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα τον έλεγχο της εταιρείας μέσω συσσώρευσης στην ανοιχτή αγορά ή άλλων καταχρηστικών τακτικών που ενδεχομένως βλάπτουν τα συμφέροντα όλων των μετόχων».
Η Danaos Corporation, όπως αναφέρει η εταιρεία, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους πλοιοκτήτες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eagle Bulk Shipping, Inc. αφού κατέχει περίπου το 16,7% των υφιστάμενων μετοχών.
Ωστόσο, στη συνέχεια είχαμε αγορές της Castor του Πέτρου Παναγιωτίδη, που εξασφάλισε ποσοστό που προσεγγίζει το 15% των μετοχών της Eagle Bulk. Με άλλα λόγια, οι δύο Έλληνες εφοπλιστές, διαθέτουν πλέον πάνω από το 31% του μετοχικού κεφαλαίου της ναυτιλιακής εταιρείας Eagle Bulk. Επισημαίνεται ότι ο Γιάννης Κούστας κατέχει το
16,7% της και ο Πέτρος Παναγιωτίδης το 14,99% στην εταιρεία.
Δημήτρης Προκοπίου εναντίον Γιάννη Κούστα
Ο Γιάννης Κούστας, μπορεί να εισήλθε με δυναμικό τρόπο στην Eagle, όμως, ήρθε αντιμέτωπος με τον εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου, γείτονα του στις Σπέτσες. Ο λόγος είναι ότι ο Δημήτρης Προκοπίου αμφισβητεί το δικαίωμα στον Γιάννη Κούστα να επεκτείνει την εξοχική του κατοικία στην περιοχή της Παναγίας της Αρμάτας στις Σπέτσες.
Σε αυτή την κόντρα, ο Δημήτρης Προκοπίου, επισημαίνει και διευκρινίζει τους λόγους για τις οποίες προβάλλει τις αντιρρήσεις του:
«Εμάς μας ενδιαφέρει να τηρείται ο νόμος. Δεν έχουμε καμία διαφορά, τίποτα να χωρίσουμε. Τι θα αφήσουμε, όμως, στα παιδιά μας; Μια ιστορία είναι αυτό το νησί και οι τάφοι και η εκκλησία…»
Η υπόθεση για το αν μπορεί να συνεχίσει τις οικοδομικές εργασίες ο Γιάννης Κούστας έχει εισαχθεί για συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που ουσιαστικά θα κρίνει τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια.
Ο Γιάννης Κούστας επιμένει να κατασκευάσει κατοικία 800 τ.μ. και ο Δημήτρης Προκοπίου επιμένει: “Υπάρχει νόμος του 1988, από την εποχή που ήταν υπουργός η Μελίνα Μερκούρη, που ορίζει και το πλαίσιο προστασίας για την περιοχή. Εμάς μας ενδιαφέρει να τηρείται ο νόμος”.
Ο Δημήτρης Προκοπίου υποστηρίζει ότι το οικόπεδο του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα βρίσκεται εντός της ζώνης των 150 μέτρων από το ιστορικό διατηρητέο μνημείο του ναού της Παναγίας Αρμάτας και, επιπλέον, είναι πευκόφυτο και τονίζει ότι έχουν σημανθεί ήδη με κόκκινο χρώμα τα δέντρα που ετοιμάζεται να κοπούν, 70 με 80 πεύκα.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κούστας, ισχυρίζεται ότι “σέβεται τα ιστορικά, περιβαλλοντικά, αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά και πολιτιστικά δεδομένα κι ότι έκανε αποδεκτές τις όποιες παρατηρήσεις από τα αρμόδια όργανα” και προσθέτει:
Ο Γιάννης Κούστας, μπορεί να εισήλθε με δυναμικό τρόπο στην Eagle, όμως, ήρθε αντιμέτωπος με τον εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου, γείτονα του στις Σπέτσες. Ο λόγος είναι ότι ο Δημήτρης Προκοπίου αμφισβητεί το δικαίωμα στον Γιάννη Κούστα να επεκτείνει την εξοχική του κατοικία στην περιοχή της Παναγίας της Αρμάτας στις Σπέτσες.
Σε αυτή την κόντρα, ο Δημήτρης Προκοπίου, επισημαίνει και διευκρινίζει τους λόγους για τις οποίες προβάλλει τις αντιρρήσεις του:
«Εμάς μας ενδιαφέρει να τηρείται ο νόμος. Δεν έχουμε καμία διαφορά, τίποτα να χωρίσουμε. Τι θα αφήσουμε, όμως, στα παιδιά μας; Μια ιστορία είναι αυτό το νησί και οι τάφοι και η εκκλησία…»
Η υπόθεση για το αν μπορεί να συνεχίσει τις οικοδομικές εργασίες ο Γιάννης Κούστας έχει εισαχθεί για συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που ουσιαστικά θα κρίνει τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια.
Ο Γιάννης Κούστας επιμένει να κατασκευάσει κατοικία 800 τ.μ. και ο Δημήτρης Προκοπίου επιμένει: “Υπάρχει νόμος του 1988, από την εποχή που ήταν υπουργός η Μελίνα Μερκούρη, που ορίζει και το πλαίσιο προστασίας για την περιοχή. Εμάς μας ενδιαφέρει να τηρείται ο νόμος”.
Ο Δημήτρης Προκοπίου υποστηρίζει ότι το οικόπεδο του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα βρίσκεται εντός της ζώνης των 150 μέτρων από το ιστορικό διατηρητέο μνημείο του ναού της Παναγίας Αρμάτας και, επιπλέον, είναι πευκόφυτο και τονίζει ότι έχουν σημανθεί ήδη με κόκκινο χρώμα τα δέντρα που ετοιμάζεται να κοπούν, 70 με 80 πεύκα.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κούστας, ισχυρίζεται ότι “σέβεται τα ιστορικά, περιβαλλοντικά, αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά και πολιτιστικά δεδομένα κι ότι έκανε αποδεκτές τις όποιες παρατηρήσεις από τα αρμόδια όργανα” και προσθέτει:
“Σε όλη μου την ζωή έχω πορευτεί ,σεβόμενος εμπράκτως ,τα ιστορικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά , αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά δεδομένα των περιοχών ,που δραστηριοποιούμαι κατασκευαστικά.
Τρανή απόδειξη είναι το ρεπορτάζ του Mononews , από το οποίο προκύπτει «ότι από το υποβληθέν διάγραμμα δόμησης προκύπτει ότι με την υποβληθείσα πρόταση ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ περίπου 352 τ.μ. στην κάλυψη και περίπου 50τ.μ στην δόμηση».
Όσες παρατηρήσεις έγιναν από τα αρμόδια όργανα ,έγιναν άμεσα αποδεκτές και δεν τις προσβάλαμε δικαστικά. Με αυτά τα δεδομένα , σε συνδυασμό και με πολλά άλλα στοιχεία, που υπάρχουν στο σχετικό Φάκελο, τεκμηριώνεται ότι τα δήθεν «φαραωνικά σπίτια» και η δήθεν επαπειλούμενη υποβάθμιση της περιοχής , ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ο μόνος, που αντιδρά, στην άσκηση του εννόμου δικαιώματος μου να ανεγείρω την σύννομη αυτή εξοχική κατοικία , είναι ο κύριος Δημήτρης Προκοπίου , εφοπλιστής, ο οποίος κόπτεται να μην περιοριστεί η θέα του από την όμορη κατοικία του.
Στην πατρίδα μας έχουμε δημοκρατία και δεν περιμένουμε την άδεια του κύριου Δημήτρη Προκοπίου για να οικοδομήσουμε. Την άδεια την λαμβάνουμε από τους αρμόδιους θεσμούς της πολιτείας”.
Μαρής Εμπειρίκος εναντίον Σπύρου Καρνέση
Οι δύο εφοπλιστές βρίσκονται σε χρόνια δικαστική διαμάχη σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας “Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ”. Η τελευταία δικαστική κίνηση έγινε το 2022, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει στον Μαρή Εμπειρίκο ότι εκείνος είναι που κατέχει το 50% των μετοχών της “Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ”.
Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης από την εταιρεία Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants, η αξία ολόκληρου του συμπλέγματος αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ.
Το ιστορικό: Μετά την δολοφονία του Γεωργίου Α΄, οποίος δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 1913, το νησιωτικό σύμπλεγμα πέρασε στην κυριότητα του πρίγκιπα Γεωργίου, ο οποίος το 1916 το μεταβίβασε στα αδέρφια Λεωνίδα Ανδρ. Εμπειρίκο και Μαρή Ανδρ. Εμπειρίκο, παππού του Μαρή Εμπειρίκου.
Αργότερα, το ένα τρίτο του κτήματος, αποκτήθηκε από τον αδερφό τους, Μιχάλη Ανδρ. Εμπειρίκο. Τα ποσοστά τους αποκτήθηκαν αργότερα από τη βρετανική Byron Steaming Co. Ltd., η οποία ήταν εταιρεία συμφερόντων τους.
Όμως το 1926 ολόκληρη η εταιρεία αποκτήθηκε από τον Μαρή Ανδρ. Εμπειρίκο, ο οποίος το 1926 ίδρυσε την Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, στην οποία και μεταβίβασε τις δέκα νησίδες ως «εισφορά σε είδος».
Το 1976, ο Περικλής Εμπειρίκος, θείος του Μαρή Εμπειρίκου, πούλησε στην οικογένεια του Νικολάου Παπαλιού το 50% της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, το οποίο πούλησε με τη σειρά της το 1986 στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της εισηγμένης εταιρείας ΕΛΙΝΟΪΛ, Σπύρου Καρνέση.
Ο Μαρής Εμπειρίκος υποστήριξε στην αγωγή του πως μέχρι το 2007 οι σχέσεις των δύο μετόχων ήταν εξαιρετικές. Η οικογένεια Εμπειρίκου είχε χτίσει από το 1916 τη βίλα της στο Χερσονήσι των Πεταλιών, ενώ ο Σπύρος Καρνέσης διαθέτει κατοικία στο Τραγονήσι.
Επίσης, να αναφερθεί ότι το 1990 είχαν συμφωνήσει να πωληθεί ένα τμήμα 200 στρεμμάτων στο Μεγανήσι στον Claude Picasso, γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso, που έχτισε έπαυλη, αλλά προ ετών το ακίνητο μεταβιβάστηκε στην εταιρεία La Reve Estates, συμφερόντων της Αλεξίας Δαυίδ, μέλος της οικογένειας που ελέγχει την Coca-Cola HBC.
Ο Μαρής Εμπειρίκος υπογραμμίζει στην ίδια αγωγή πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του με τον Σπύρο Καρνέση, κατεβλήθη προσπάθεια ώστε να διανεμηθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των δύο μετόχων της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, αλλά δεν καρποφόρησε.
Στην αγωγή αναφέρεται πως οι Πεταλιοί αποτελούνται από τις προαναφερθείσες δέκα συνολικά νησίδες, οι οποίες όλες, πλην μιας, έχουν πολύ μικρή έκταση και αντίστοιχα πολύ μικρή αξία, σε αντίθεση με τη μία νησίδα, τη Μεγαλόνησο ή Μεγανήσι, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση όλων των λοιπών νησίδων και αντίστοιχα η αξία της είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη της αξίας όλων των υπόλοιπων νησίδων μαζί.
Στα νησιά Χερσονήσι ή Μικρό Πετάλι, διατηρεί κατοικία ο Μαρής Εμπειρίκος, ενώ στο Τραγονήσι, έχει την παραθεριστική του κατοικία ο Σπύρος Καρνέσης. Τα νησιά Λουλούδι, Μακρονήσι, Φούντας, Ποντικονήσι, Προσονήσι και Αυγό ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη μόνιμων κατασκευών.
Η Δέσποινα και Μαρία Καρνέση εναντίον Σπύρου Καρνέση
Ο Σπύρος Καρνέσης δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον Μαρή Εμπειρίκο, αλλά έχει απέναντι του τις αδελφές του, Δέσποινα και Μαρία.
Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Δέσποινας και της Μαρίας εναντίον του αδελφού τους, Σπύρου Καρνέση, είναι μια άλλη ιστορία που εξελίσσεται στα Δικαστήρια.
Οι αδελφές Δέσποινα και Μαρία Καρνέση, όπως ο σύζυγος της πρώτης, Αντώνης Βλασσάκης, στρέφονται κατά Σπύρου Καρνέση.
Όπως ισχυρίζονται στην αγωγή «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο Σπύρος Καρνέσης πήρε από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε.
Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά. Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.
Ο Σπύρος Καρνέσης υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοι του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε.
Ο ναυτιλιακός όμιλος μετά από πωλήσεις 9 τάνκερ έναντι συνολικού τιμήματος 61,3 εκατ. ευρώ, διέθετε μέχρι πρόσφατα 19 πλοία. Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.
Ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόϊλ.
Ο Σπύρος Καρνέσης δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον Μαρή Εμπειρίκο, αλλά έχει απέναντι του τις αδελφές του, Δέσποινα και Μαρία.
Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Δέσποινας και της Μαρίας εναντίον του αδελφού τους, Σπύρου Καρνέση, είναι μια άλλη ιστορία που εξελίσσεται στα Δικαστήρια.
Οι αδελφές Δέσποινα και Μαρία Καρνέση, όπως ο σύζυγος της πρώτης, Αντώνης Βλασσάκης, στρέφονται κατά Σπύρου Καρνέση.
Όπως ισχυρίζονται στην αγωγή «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο Σπύρος Καρνέσης πήρε από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε.
Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά. Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.
Ο Σπύρος Καρνέσης υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοι του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε.
Ο ναυτιλιακός όμιλος μετά από πωλήσεις 9 τάνκερ έναντι συνολικού τιμήματος 61,3 εκατ. ευρώ, διέθετε μέχρι πρόσφατα 19 πλοία. Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.
Ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόϊλ.