Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
«Καλημέρα σε όλες και όλους! Σήμερα, η ανασκόπηση αυτή συμπίπτει με την ολοκλήρωση της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024. Πρόκειται για τον δημοσιονομικό χάρτη του επόμενου έτους που φέρει πλέον -έπειτα από 14 χρόνια- τη σφραγίδα της επενδυτικής βαθμίδας, ένα επίτευγμα πολλαπλώς ωφέλιμο για την οικονομία και την κοινωνία. Θα σας πω περισσότερα για τον προϋπολογισμό στο τέλος της ανάρτησης, ώστε να σας αφήσω με μία νότα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. Επιτρέψτε μου όμως να ξεκινήσω με την οπαδική βία».
Στα θέματα της ελληνικής επικαιρότητας αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του.
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
«Καλημέρα σε όλες και όλους! Σήμερα, η ανασκόπηση αυτή συμπίπτει με την ολοκλήρωση της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024. Πρόκειται για τον δημοσιονομικό χάρτη του επόμενου έτους που φέρει πλέον -έπειτα από 14 χρόνια- τη σφραγίδα της επενδυτικής βαθμίδας, ένα επίτευγμα πολλαπλώς ωφέλιμο για την οικονομία και την κοινωνία. Θα σας πω περισσότερα για τον προϋπολογισμό στο τέλος της ανάρτησης, ώστε να σας αφήσω με μία νότα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.Επιτρέψτε μου όμως να ξεκινήσω με την οπαδική βία».
Για οπαδική βία: «Ο κόμπος έφθασε στο χτένι»
«Την προηγούμενη Κυριακή σας είχα πει ότι θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, και έτσι κι έγινε. H δέσμη των πρόσθετων δράσεων που ανακοινώσαμε στοχεύουν στον πυρήνα του προβλήματος. Στοχεύουν στο να απαλλάξουμε τον ελληνικό αθλητισμό από αυτή τη γάγγραινα, από τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και τη θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας.
Επαναφορά δρομολογίων στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκης
«Θα συνεχίσω με τα νέα για τη σιδηροδρομική σύνδεση στον κεντρικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης, που είχε διακοπεί εξαιτίας των καταστροφών από τις σαρωτικές κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».
Ως τις 22 Δεκεμβρίου ανοιχτή η πλατφόρμα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες
«Με την ευκαιρία αυτή, να υπενθυμίσω ότι άνοιξε πάλι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, προκειμένου επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και νοικοκυριά να υποβάλουν ή να διορθώσουν τις αιτήσεις τους για την κρατική οικονομική στήριξη. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και 22 Δεκεμβρίου 2023».
Τα δάνεια για την αγροτική επιχειρηματικότητα
«Τις προηγούμενες ημέρες ενεργοποιήσαμε και το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), αυξάνοντας κατά 40 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό του (από 21,5 σε 61,5 εκ. ευρώ). Έτσι, στηρίζουμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, πρωτίστως όσες επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές, και ταυτόχρονα ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς του κλάδου για δανειοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχικά διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από έξι μήνες.Τα παρεχόμενα δάνεια -από €3.000 έως €25.000- έχουν χρόνο αποπληρωμής 2 έως 5 έτη -ένα χρονικό όριο που ενδεχομένως να παραταθεί. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι άτοκο, ενώ το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εργαζόμαστε ώστε οι αγρότισσες και οι αγρότες μας, οι νέες και οι νέοι, να μείνουν στον τόπο τους, να επενδύσουν σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον και να δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται».
Θα ξαναζωντανέψουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
«Τώρα, περνάω σε ένα αναπτυξιακό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για να σας πω ότι έκλεισε με επιτυχία ο κύκλος των ενεργειών μας: η ευρωπαϊκή επιτροπή και επισήμως διαβεβαίωσε ότι εγκρίνεται το κυβερνητικό σχέδιο για το «ξαναζωντάνεμα» των πολύπαθων ναυπηγείων με την μεταβίβασή τους στην ΟΝΕΧ, εγχείρημα με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων, τραπεζικά ιδρύματα και το ελληνικό δημόσιο.
Συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα και ο Πολιτισμός
«Και ο πολιτισμός μας όμως συνιστά συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα, δίνοντας τη δυνατότητα για καλά αμειβόμενες δουλειές. Τι εννοώ; Στο Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου στη Σάμο, τη χρονιά 2024-2025 θα λειτουργήσει σχολή Ξυλοναυπηγικής, μια τέχνη που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής μας ταυτότητας για χιλιάδες χρόνια.