Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Καλημέρα σε όλες και όλους! Σήμερα, η ανασκόπηση αυτή συμπίπτει με την ολοκλήρωση της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024. Πρόκειται για τον δημοσιονομικό χάρτη του επόμενου έτους που φέρει πλέον -έπειτα από 14 χρόνια- τη σφραγίδα της επενδυτικής βαθμίδας, ένα επίτευγμα πολλαπλώς ωφέλιμο για την οικονομία και την κοινωνία. Θα σας πω περισσότερα για τον προϋπολογισμό στο τέλος της ανάρτησης, ώστε να σας αφήσω με μία νότα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. Επιτρέψτε μου όμως να ξεκινήσω με την οπαδική βία».

Στα θέματα της ελληνικής επικαιρότητας αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Καλημέρα σε όλες και όλους! Σήμερα, η ανασκόπηση αυτή συμπίπτει με την ολοκλήρωση της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024. Πρόκειται για τον δημοσιονομικό χάρτη του επόμενου έτους που φέρει πλέον -έπειτα από 14 χρόνια- τη σφραγίδα της επενδυτικής βαθμίδας, ένα επίτευγμα πολλαπλώς ωφέλιμο για την οικονομία και την κοινωνία. Θα σας πω περισσότερα για τον προϋπολογισμό στο τέλος της ανάρτησης, ώστε να σας αφήσω με μία νότα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.Επιτρέψτε μου όμως να ξεκινήσω με την οπαδική βία».


Για οπαδική βία: «Ο κόμπος έφθασε στο χτένι»

«Την προηγούμενη Κυριακή σας είχα πει ότι θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, και έτσι κι έγινε. H δέσμη των πρόσθετων δράσεων που ανακοινώσαμε στοχεύουν στον πυρήνα του προβλήματος. Στοχεύουν στο να απαλλάξουμε τον ελληνικό αθλητισμό από αυτή τη γάγγραινα, από τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και τη θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας. 

Ορισμένοι από όσους διαβάζετε αυτές τις γραμμές -ειδικά όσοι φίλαθλοι έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας- ίσως αμφιβάλλετε
Θέλω να ξέρετε ότι κατανοώ τον θυμό και τη δυσπιστία σας. Αλλά θέλω και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολο κι αν φαίνεται το εγχείρημα, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μπει τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο χιλιάδες φίλαθλοι να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών που άλλοτε στοχοποιούν πολίτες και άλλοτε αστυνομικούς. Αποδίδουμε πολύ μεγάλη έμφαση στον ρόλο της Δικαιοσύνης και στην ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο αυτό. Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι».

Επαναφορά δρομολογίων στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκης

«Θα συνεχίσω με τα νέα για τη σιδηροδρομική σύνδεση στον κεντρικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης, που είχε διακοπεί εξαιτίας των καταστροφών από τις σαρωτικές κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias». 

Στο τμήμα Δομοκός-Λάρισα που είχε κυριολεκτικά διαλυθεί, ξανάρχισαν από την περασμένη Κυριακή τα εμπορευματικά δρομολόγια και από χθες περνούν και τα επιβατικά τρένα. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 θα ξεκινήσουν και οι εργασίες οριστικής αποκατάστασης τόσο του κύριου άξονα όσο και των δύο άλλων σιδηροδρομικών τμημάτων, Λάρισας-Βόλου και Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας, αλλά και της τουριστικής γραμμής του Πηλίου. Οι ζημιές ήταν μεγάλες, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την ταχεία αποκατάσταση της σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης με όλα τα εχέγγυα ασφάλειας».


Ως τις 22 Δεκεμβρίου ανοιχτή η πλατφόρμα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες

«Με την ευκαιρία αυτή, να υπενθυμίσω ότι άνοιξε πάλι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, προκειμένου επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και νοικοκυριά να υποβάλουν ή να διορθώσουν τις αιτήσεις τους για την κρατική οικονομική στήριξη. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και 22 Δεκεμβρίου 2023».

Τα δάνεια για την αγροτική επιχειρηματικότητα

«Τις προηγούμενες ημέρες ενεργοποιήσαμε και το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), αυξάνοντας κατά 40 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό του (από 21,5 σε 61,5 εκ. ευρώ). Έτσι, στηρίζουμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, πρωτίστως όσες επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές, και ταυτόχρονα ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς του κλάδου για δανειοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχικά διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από έξι μήνες.Τα παρεχόμενα δάνεια -από €3.000 έως €25.000- έχουν χρόνο αποπληρωμής 2 έως 5 έτη -ένα χρονικό όριο που ενδεχομένως να παραταθεί. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι άτοκο, ενώ το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εργαζόμαστε ώστε οι αγρότισσες και οι αγρότες μας, οι νέες και οι νέοι, να μείνουν στον τόπο τους, να επενδύσουν σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον και να δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται».

Θα ξαναζωντανέψουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

«Τώρα, περνάω σε ένα αναπτυξιακό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για να σας πω ότι έκλεισε με επιτυχία ο κύκλος των ενεργειών μας: η ευρωπαϊκή επιτροπή και επισήμως διαβεβαίωσε ότι εγκρίνεται το κυβερνητικό σχέδιο για το «ξαναζωντάνεμα» των πολύπαθων ναυπηγείων με την μεταβίβασή τους στην ΟΝΕΧ, εγχείρημα με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων, τραπεζικά ιδρύματα και το ελληνικό δημόσιο. 

Έτσι, υπογράφηκε προχθές Μνημόνιο 10ετούς συνεργασίας ανάμεσα στην Attica Group και τον Όμιλο Εταιρειών ΟΝΕΧ για την εκτέλεση του ναυπηγικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου της Attica Group και των θυγατρικών της, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου! Είναι σημαντικό ότι η αναβάθμιση των 45 πλοίων θα έχει «πράσινο πρόσημο» σύμφωνα με τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Νομοθεσίας. 

Η αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων της Ελευσίνας και Σύρου μετατρέπουν τη χώρα σε ναυπηγικό hub για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και επαναπροσδιορίζουν την παραγωγική δυναμική της στην άμυνα, στην ενέργεια και στη ναυτιλία.Θα μείνω στον ναυτιλιακό τομέα. Η Ελλάδα πέτυχε πάλι μια τιμητική πρωτιά, εξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην 1η θέση στην Κατηγορία «Α» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών, προφανώς όχι τυχαία. Είναι μια επίδοση που καταδεικνύει τον δυναμικό και πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην παγκόσμια ναυτιλία, καθώς και τη μακρόχρονη και καθοριστική συμβολή της στη διαμόρφωση της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής και νομοθεσίας».

Συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα και ο Πολιτισμός

«Και ο πολιτισμός μας όμως συνιστά συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα, δίνοντας τη δυνατότητα για καλά αμειβόμενες δουλειές. Τι εννοώ; Στο Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου στη Σάμο, τη χρονιά 2024-2025 θα λειτουργήσει σχολή Ξυλοναυπηγικής, μια τέχνη που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής μας ταυτότητας για χιλιάδες χρόνια. 

Η παραδοσιακή τεχνογνωσία μπορεί ως σύγχρονη πρακτική να ενταχθεί σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια συμβάλλοντας στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, τη νέα χρονιά θα λειτουργήσουν και ΙΕΚ Αντιγραφέα Μνημείων-Εκθεμάτων. Τα πιστά αντίγραφα των μνημείων και των εκθεμάτων των μουσείων μας έχουν μεγάλη ζήτηση από τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Γι’ αυτό επενδύουμε σε νέους εκπαιδευμένους και καταρτισμένους τεχνίτες, που μπορούν να απορροφηθούν στα εργαστήρια εκμαγείων και πιστών αντιγράφων του ΟΔΑΠ, αλλά και στην ελεύθερη αγορά σε πιστοποιημένα εργαστήρια».
 
Top