Σε κλοιό καύσωνα εισήλθε η χώρα μας, κυρίως από τα δυτικά, με την άνοδο της θερμοκρασίας να γίνεται αισθητή ήδη σε πολλές περιοχές. 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η θερμή αυτή εισβολή θα κρατήσει για τουλάχιστον 6 ακόμα ημέρες και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται πολύ προσοχή, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Η εξέλιξη του θερμού αυτού κύματος προκαλεί ανησυχία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες προφύλαξης από την υπερβολική ζέστη.


Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα - εφόσον δεν υπάρξουν νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα - όπου και θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές θα αγγίξει ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

  Θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα 2 Αυγούστου (πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο)

Τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο θα δείχνει άνω των 40 βαθμών και θα ανεβαίνει σταδιακά. Σύμφωνα δε με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, εκτιμάται ότι ο καύσωνας θα παραταθεί για τουλάχιστον ως και την Τετάρτη 4 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως την Τρίτη, η θερμοκρασία έφτασε του 40,5 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα, ενώ την Τετάρτη ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε 16 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έσπασε το φράγμα των 42 βαθμών στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο. Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.


Οι καιρικές συνθήκες την Πέμπτη
Την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη με συνθήκες καύσωνα κυρίως στα ηπειρωτικά και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 39-41 βαθμούς, στη Κεντρική Ελλάδα από 18 έως 42-43 βαθμούς, στην Ήπειρο από 18 έως 40-42, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 41-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 39, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 35-36 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 4-5 μποφόρ.


 Οι θερμοκρασίες στη χώρα την Πέμπτη ( Πηγή: Weather.gr)

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39-40 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 26 έως 36-37 βαθμούς.

«Καμίνι» οι μεγάλες πόλεις
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, όλες αυτές τις ημέρες του κάυσωνα, στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έντονο θα είναι το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας», με τα απορροφητικά υλικά όπως η άσφαλτος και το μπετόν καθώς και την απορρόφηση θερμότητας από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα να μετατρέπουν τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε «θερμοσυσσωρευτές» οι οποίοι θα εκλύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη θερμότητα την οποία έχουν απορροφήσει.


Στη Λάρισα τη Δευτέρα το θερμόμετρο θα δείξει 45 βαθμούς Κελσίου (Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο)
 
Top