Πάνω από 290 πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ζήρια Αχαΐας. 

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρωτες εκτιμήσεις, έχει κάψει σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 290 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων και 75 οχήματα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης όπου χρειάζεται.

Παράλληλα, μέχρι τη δύση του ηλίου, πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού οκτώ αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το ρωσικό Beriev, και εννέα ελικόπτερα. Τουλάχιστον 20 σπίτια εκτίμησε ότι έχουν καεί στη Ζήρια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.



Πέντε άτομα στο νοσοκομείο
Στους πέντε ανέρχονται οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Σχετικά με τους τραυματίες, ο Γιάννης Καρβέλης είπε ότι «διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία». Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι , ο οποίος επιχειρούσε μέσα στην φωτιά στην Ζήρια, για να προστατεύσει το σπίτι του».

Όμως, όπως συμπλήρωσε, «ο πολίτης μεταφέρθηκε στην συνέχεια στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου ‘Αγιος Ανδρέας’, όπου και νοσηλεύεται».



Το πύρινο μέτωπο που στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας έλαβε γρήγορα διαστάσεις και οι αρχές έδωσαν εντολή εκκένωσης για τέσσερα χωριά, το Λαμπίρι, τις Καμάρες, τη Ζήρια και την Άνω Ζήρια.

Σχετικό μήνυμα εστάλη από την Υπηρεσία του «112», καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές κατευθυνόμενοι προ το Αίγιο.

Μήνυμα μέσω του «112» έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση και του οικισμού Λόγγου Αχαΐας. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας, εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Στην περιοχή έσπευσε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικος Χαρδαλιάς, ενώ σε δηλώσεις του ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό.



Σημειώνεται πως έχουν κλείσει η Παλαιά αλλά και η νέα Εθνική οδός στο ύψος του Δρεπάνου. Για τα οχήματα που κινούνται σε αυτές, γίνεται εκτροπή σε παρακαμπτήριους δρόμους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη πυρκαγιά στην περιοχή, μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας.

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην περιοχή , για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα.


Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και το Λιμενικο

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το πανεπιστημιακο νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο του Αιγίου, όπως και το ΕΚΑΒ, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

Σημειώνεται πως περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου.

Ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, ανέφερε: «κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα πλωτά σκάφη του λιμενικού που είχαμε διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου 110 παιδιά από κατασκήνωση
Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας.

Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.
Έκλεισε η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου / Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Διακόπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Πάτρα και όσοι οδηγοί κατευθύνονται προς την Αθήνα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την Ε.Ο. Ναυπάκτου – Ιτέας.

Σχετικά με την κίνηση στην Ολυμπία οδό, στο Τμήμα Κορίνθου – Πατρών, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πλησίον της σήραγγας Παναγοπούλα, προκειμένου να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού δικτύου.

Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα της Ολυμπίας οδού, δεδομένου ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και υπάρχει κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς.

Οι υπηρεσίες της Ολυμπίας οδού αλλά και της Τροχαίας, ενημερώνουν τους οδηγούς από το ύψος της Ελευσίνας, σε όλα τα διόδια, καθώς επίσης και από το ύψος της Κορίνθου για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 
Top