Αναστάτωση υπήρξε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Άνω Ρέντη , όταν κάτοικοι είδαν μετανάστες να διαμένουν μαζικά, σε πολυκατοικία 12 μεγάλων διαμερισμάτων επί της οδού Νικηταρά και Κουμουνδούρου.

Υπήρξαν απανωτές καταγγελίες και ερωτήματα προς την εφημερίδα μας και ώς οφείλαμε αναζητήσαμε να ελέγξουμε τι ακριβώς συμβαίνει, καθώς δεν προηγήθηκε κάποια ενημέρωση.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ και προκειμένου να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, σε έναν Δήμο που ιστορικά έχει αποδείξει ότι αγκαλιάζει την προσφυγιά, στην εν λόγω πολυκατοικία πληροφορηθήκαμε ότι διαμένουν 125 άτομα, εκ των οποίων 70 παιδιά οικογενειών, μετανάστες από τα νησιά, που περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι να χαρακτηριστούν και τυπικά «πρόσφυγες».

Η στέγασή τους, έχει γίνει μέσω του προγράμματος ESTIA II και την όλη κατάσταση συντονίζει η Μ.Κ.Ο. HOPELAND ΑΜΚΕ, πιστοποιημένη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της Μ.Κ.Ο. HOPELAND ΑΜΚΕ Κ. Νικόλαο Βλάχο, ο οποίος μας έδωσε και τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
«Είμαστε μια πιστοποιημένη ΜΚΟ, σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αξιοποιούμε το ESTIA II και παρέχουμε στους μετανάστες όλα τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους. Είμαστε σε επικοινωνία με το Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, την Αστυνομία, τους φορείς της πόλης και ενεργούμε με απόλυτη νομιμότητα κα ασφάλεια, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Στην πολυκατοικία στον άνω Ρέντη φιλοξενούνται οικογένειες μεταναστών, με αυστηρά κριτήρια επιλογής, συνολικά 125 άτομα, εκ των οποίων τα 70 είναι μικρά παιδιά. Στο υπουργείο έχει δηλωθεί και εγκριθεί δυναμικότητα 190 ατόμων, ωστόσο εμείς επιμένουμε στα 125 άτομα για λόγους ελέγχου.
Διενεργούνται υγειονομικοί έλεγχοι και γίνονται σε όλους covid tests. Υπάρχει φύλαξη πρωί-βράδυ με ιδιωτική εταιρεία. Η διάρκεια διαμονής των ατόμων αυτών με βάση το πρόγραμμα είναι 2 έτη, ωστόσο είναι δυναμική και τύπου transit, δηλαδή όσοι αποκτούν τα απαραίτητα έγγραφα αποχωρούν. Όσοι μπαίνουν, πάλι ελέγχονται και περνούν ειδικές διαδικασίες», μας είπε ο κ. Βλάχος, τονίζοντας, στο κλείσιμο της κουβέντας μας, τα εξής:

«Κατανοώ το ότι κάποιοι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν, ωστόσο , θέλω να τους επισημάνω ότι δεν πρόκειται για κανένα είδους hot spot ή κάτι τέτοιο που ακούστηκε. Τα παιδιά των μεταναστών ακόμη δεν θα πάνε σε σχολείο, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση. Όλα είναι πλήρως ελεγχόμενα και είμαστε εδώ και εμείς και οι φορείς της πόλης να αποδείξουμε ότι η Νίκαια και ο Ρέντης είναι περιοχές που αγκαλιάζουν την προσφυγιά και τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις παρτίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον».

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ της Κοινωνικής (και αφού ήδη οι κάτοικοι αλλά και μετέπειτα ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ μας ανέφεραν ότι για το θέμα έδειξε άμεσα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο βουλευτής της Β Πειραιά με την Νέα δημοκρατία, κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος) επικοινωνήσαμε με τον κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος μας ανέφερε ότι είχε ήδη έλθει σε επικοινωνία με τους κατοίκους και με τον δήμαρχο του Δήμου Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη κ. Γιώργο Ιωακειμίδη για το συγκεκριμένο θέμα. Ενήργησε άμεσα για να ενημερωθεί τόσο από το Υπουργείο όσο και από την ΜΚΟ. Ο ίδιος μας τόνισε πως τόσο η Νίκαια όσο και η ευρύτερη περιοχή διαχρονικά έχουν αγκαλιάσει την προσφυγιά, όμως χρειάζεται ενημέρωση και συνεχή παρακολούθηση αυτών των θεμάτων. Τόσο ο ίδιος όσο και οι κάτοικοι, που του εξέφρασαν την αγωνία τους, συμφώνησαν να κρατήσουν σε χαμηλούς τόνους το θέμα, αλλά να υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση.

Η εφημερίδα «Κοινωνική», με αίσθημα ευθύνης προς τους κατοίκους, αναγνώστες ή μη, θα συνεχίσει τα ρεπορτάζ και δημοσιογραφικά θα ενημερώνει, αξιόπιστα και έγκυρα, όλους τους πολίτες.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ για τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή του Άνω Ρέντη (Δήμου Νίκαιας- Αγ.Ι.Ρέντη) από την εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ.

 
Top