Κρίσιμη θεωρεί αυτή την εβδομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας, ενώ αναφέρθηκε σε κάποια από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, στην περίπτωση που χρειαστεί.

Ερωτηθείς εάν ο κόσμος δεν νοσεί όπως νοσούσε και εάν σε αυτό βοηθά ότι είναι καλοκαίρι , είπε: "Ευτυχώς οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και δεν έχουν χαλαρώσει. Αντίθετα, οι νέοι που έχουν χαλαρώσει και επειδή νοσούν νέοι άνθρωποι, σπάνια έχουν βαριά νόσο και για αυτόν τον λόγο δεν έχουμε πολλές εισαγωγές ή διασωληνώσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις πάρα πολλές, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί αν έχουμε συνεχή αύξηση των κρουσμάτων".

Ο καθηγητής που μίλησε στο OPEN, είπε πολλά μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι. "Από απλά μέτρα όπως να κλείνουν πιο νωρίς τα μπαρ και οι χώροι εστίασης, και άλλα στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ. Το πιο σημαντικό είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Αυτή η επιβάρυνση της επιδημίας μπορεί πολύ εύκολα να αναστραφεί αν όλοι οι πολίτες τηρήσουν τα πολύ απλά μέτρα της απολύμανσης των χεριών, της μάσκας σε κλειστούς χώρους και τις αποστάσεις.. Αν τηρηθούν μαζικά και από όλους, θα έχουμε ένα καλοκαίρι που θα φύγει χωρίς κάποιο... ατύχημα" τόνισε. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι όταν εννοεί να κλείνουν πιο νωρίς τα μπαρ, εννοεί σίγουρα πριν από τα μεσάνυχτα. "Αλλά ξαναλέω να μην φτάσουμε σε άλλα μέτρα, να τηρήσουμε αυτά που έχουμε" υπογράμμισε.

"Αν συνεχιστεί η διασπορά των κρουσμάτων, κάποια στιγμή η επιδημία θα φτάσει και τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Στην περίπτωση αυτή θα αρχίσουν οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι ενδεχομένως. Δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο αυτό, δεν θέλω να φτάσουμε στο δεύτερο κύμα, αλλά επειδή είμαστε πολύ κοντά πρέπει να δράσουμε τώρα. Θα έρθει το δεύτερο κύμα αν παρακολουθήσουμε ως θεατές τα κρούσματα να αυξάνονται" ανέφερε.

"Η εβδομάδα αυτή είναι λίγο δύσκολη και κρίσιμη. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει τα αποτελέσματα των προηγούμενων 10-15 ημερών. Αν τηρηθούν τα μέτρα θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στον περιορισμό της επιδημίας" είπε ο κ. Σύψας. "Η πρώτη μας φροντίδα είναι οι ευπαθείς ομάδες που περιλαμβάνουν και τους ηλικιωμένους . Εάν συνεχιστεί αυτή η απότομη αύξηση των κρουσμάτων και η διασπορά σε όλη την Ελλάδα, ενδεχομένως θα πάρουμε μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων" επισήμανε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το σύστημα με τα sms στο 13033.

"Εάν έχουμε τοπικές συρροές κρουσμάτων θα ακολουθείται το παράδειγμα της Ξάνθης. Ό,τι κάναμε στην Ξάνθη και ελέγξαμε εκεί την επιδημία, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί" , ανέφερε επίσης.

Ο κ. Σύψας θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς να παρθούν αποφάσεις για τα σχολεία. «Είναι πολύ νωρίς. Θα αποφασίσουμε το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου. Θα ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά το πώς θα ανοίξουν είναι μια απόφαση που θα ληφθεί τότε».

Για τις θεωρίες συνωμοσίας

"Να μην ακούν οι πολίτες Ράδιο Αρβύλα. Υπάρχει ανακοίνωση όλων των δεδομένων στους πολίτες. Δεν κρύβουμε τίποτα, ούτε κρούσματα, ούτε περιοχές. Ανακοινώνονται όλα" είπε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε: "Καλώ τους πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τα επίσημα στοιχεία και τίποτα όλα. Και αυτά ισχύουν και είναι απολύτως ειλικρινή".

"O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να σταματήσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται την Πολιτεία και τους επιστήμονες. Εάν αυτό συμβεί θα έχουμε πρόβλημα... Η άγνοια τροφοδοτεί την επιδημία. Η επιδημία είναι σε κατάσταση έξαρσης παγκόσμια. Η φωτιά είναι αναμμένη και καίει γύρω μας, πρέπει να είμαστε τρομερά προσεκτικοί να μην επεκταθεί και σε μας" κατέληξε ο κ. Σύψας.

 
Top