Γιατί κάποιοι είναι «φανατικοί» με τα συμπληρώματα διατροφής; Είναι φάρμακα που μας οδηγούν στην ευζωία; Έχουν τα αποτελέσματα που επικαλούνται; Και τελικά, όλοι αυτοί που τα παρουσιάζουν λένε την αλήθεια;
Κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν τον καταναλωτή που εύκολα μπορεί να πέσει στην παγίδα των επιτηδείων. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η στρεβλή κατάσταση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Συμπληρωμάτων Διατροφής (ΣΕΣΔΙ) κ. Γιώργος Κωτσιόπουλος πρόσφατα δημοσίως έδωσε απαντήσεις, αποσαφηνίζοντας τους μύθους που ακολουθούν τα συμπληρώματα διατροφής, εξηγώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία, ως γνωστόν, αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφικής μας αλυσίδας τα τελευταία χρόνια.Για το ακανθώδες θέμα του νομικού πλαισίου, που διέπει τα Συμπληρώματα Διατροφής, αναφέρει «ότι τα συμπληρώματα λειτουργούν στο πλαίσιο μιας θεσμοθετημένης αγοράς και βάση της Ελληνικής Νομοθεσίας είναι η Ευρωπαϊκή. Το πλαίσιο αυτό είναι αυστηρό και επιφυλάσσει πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον Νόμο. Όλες οι εταιρείες ετοιμάζουν και καταθέτουν φάκελο γνωστοποίησης στον ΕΟΦ, που προϋποθέτει την συμμόρφωση με το σύνολο των κανόνων που αφορούν στην ασφάλεια, την ποιότητα, την αλήθεια αποτύπωσης της σύστασης στην ετικέτα και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτής της κατηγορίας».
Με λίγα λόγια αυτό που πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό, πριν προβούμε σε αγορά και κατανάλωση κάποιου συμπληρώματος διατροφής, είναι να έχουμε ρωτήσει ειδικούς, να είναι προϊόντα νόμιμα από αξιόπιστη εταιρεία και να γνωρίζουμε για ποια πραγματική ανάγκη τα λαμβάνουμε. Πάντως σύμφωνα με τον ΣΕΣΔΙ «πρωταθλητές» στα βοηθήματα είναι οι βιταμίνες (21%), ακολουθούν οι «λοιπές κατηγορίες», που περιλαμβάνουν συμπληρώματα για την υγεία του ουροποιητικού, του ήπατος κ.ά. (20%), οι πολυβιταμίνες (16%), τα ω-λιπαρά οξέα (14%), τα συμπληρώματα για την υγεία των αρθρώσεων, τα προβιοτικά (8%), τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (6%), τα συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού (5%) και αυτά για την εμμηνόπαυση (1%).