Ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία "Ωκεανίς". Εκτός από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, αυξάνοντας απότομα την έκταση χιονοκάλυψης που μέχρι τότε η πορεία της κινούνταν λίγο κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών για τον μήνα Φεβρουάριο (Γράφημα). Το ύψος του χιονιού σε ορισμένες ορεινές περιοχές ξεπέρασε το 1.5 μ, στα ορεινά της Κρήτης πιθανόν το ύψος του φρέσκου χιονιού να ξεπέρασε τα 2 μέτρα.

Η έκταση χιονοκάλυψης όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικά δεδομένα τα οποία επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με το meteo.gr έφτασε σε υψηλό για το τελευταίο 10ημερο Φεβρουαρίου, τουλάχιστον από το 2004 που υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, με το χιόνι να καλύπτει το 35% της χερσαίας έκτασης της χώρας μας ή περίπου 45.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ την ίδια ημέρα πέρυσι το 2018 (κακοκαιρία "Λητώ") η χιονοκάλυψη είχε έκταση περίπου 40.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για σύγκριση, η μέση έκταση της περιόδου 2004 - 2018 αντιστοιχεί σε μόλις 13.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Επίσης, στο meteo παρουσιάζεται χάρτης με την εκτίμηση της χιονοκάλυψης, αλλά επισημαίνονται μερικά μειονεκτήματα της αξιοποίησης δεδομένων από δορυφόρους, όπως η έλλειψη πληροφορίας για το ύψος χιονιού και της έκτασης της χιονοκάλυψης σε περιοχές με νεφοκάλυψη. Για παράδειγμα είναι εμφανής η έλλειψη χιονοκάλυψης στα πεδινά της Δυτικής Θεσσαλίας λόγω πυκνής νέφωσης, οπότε η πραγματική έκταση χιονοκάλυψης πιθανόν να ήταν λίγο μεγαλύτερη αυτή που παρουσιάζεται.

 
Top