Oι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις για 100 εκατομμύρια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, που σήμερα είχε συνάντηση με κλιμάκιο της Ν.Δ. από το Ηράκλειο, παρουσία και του γραμματέα της ΠΕ του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση και τις ζημιές.

Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, ήδη 11 στελέχη από το υπουργείο Υποδομών έχουν αρχίσει το έργο της καταγραφής μαζί με τους μηχανικούς της περιφέρειας, ενώ και ο ΟΑΚ κάνει τις απαραίτητες μελέτες.

«Με την ολοκλήρωση των μελετών, θα δούμε ποιο είναι και το τελικό νούμερο για τις καταστροφές. Γιατί το νούμερο θα είναι υψηλότερο από αυτό που έχουμε πει για 100 εκατ. ευρώ» σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος στη συνάντηση με τα στελέχη της Ν.Δ. εξήγησε ότι απαιτείται η ένωση των δυνάμεων, προκειμένου να διεκδικηθούν οι πόροι που απαιτούνται για να μην υπάρξουν ξανά παρόμοια προβλήματα.

Ο κ. Αρναουτάκης είχε σήμερα επικοινωνία με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, ενώ έκανε γνωστό πως την ερχόμενη εβδομάδα στο νησί θα βρεθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Αρναουτάκης, στη διάρκεια της συζήτησης, είπε στα στελέχη της Ν.Δ., παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Ρεθύμνου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη και Μαρίας Λιονή, ότι πριν από δύο χρόνια, σε συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων, σε έναν χάρτη που έβλεπαν, διαπίστωσαν ότι από 240 ρέματα που υπήρχαν στα Χανιά πριν από 50 χρόνια, έχουν μείνει μόνο τα 38.

Σε δηλώσεις του ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων και να στηρίξει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει στο πλευρό των πληγέντων και είναι έτοιμη να συνδράμει με κάθε δυνατό μέσο». Όπως είπε, το Υπουργείο Υποδομών «οφείλει να λειτουργήσει Ηλεκτρονικό Μητρώο Έργων Υποδομής, το οποίο θα περιλαμβάνει την πλήρη ταυτότητα του κάθε έργου (κατασκευή, συντήρηση, ευθύνη εκτέλεσης έργων)». «Έχουμε ανάγκη από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Κρήτης, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας µας και κυρίως να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της απειλής κατά της ζωής των συνανθρώπων μας και την προστασία της περιουσίας τους» σημείωσε, λέγοντας πως «η Κρήτη πρέπει να βρει ξανά το βηματισμό της, ενόψει, μάλιστα, και της έναρξης της τουριστικής περιόδου».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 
Top