Στις 29 Ιουνίου 2002 η πρόωρη έκρηξη βόμβας έγινε η αφορμή για να αρχίσει η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Η δράση της οργάνωσης είχε ξεκινήσει από το 1975.

Στις 29 Ιουνίου στο λιμάνι του Πειραιά, μια βόμβα εξερράγη πρόωρα στα χέρια του ανθρώπου που πήγε να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins.

Ο τραυματίας θα συλληφθεί από το Λιμενικό Σώμα και πάνω του βρίσκεται ένα περίστροφο, το οποίο ανήκε στον αστυνομικό Χρήστο Μάτη. Ο αστυνομικός είχε σκοτωθεί το 1984 κατά την διάρκεια ληστείας και το περίστροφο, όπως ανακάλυψε η αστυνομία, είχε χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις και δράσεις της «17 Νοέμβρη». Ο δράστης μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με σοβαρά τραύματα στα μάτια, στον θώρακα και στο δεξί χέρι.

Δυο μέρες μετά, ο τραυματίας ταυτοποιείτα, πρόκειται για τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε μετακομίσει από την Φλώρινα στην Αθήνα, όπου εργαζόταν ως αγιογράφος. Γιος ιερέα με εννέα αδέρφια, εντάχθηκε στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όταν φοιτούσε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: sansimera.gr, Wikipedia

 
Top