Στον διττό ρόλο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος είναι «προληπτικός, αφού ερευνά, πίσω από τα συμπτώματα, τις παθογένειες στις λειτουργίες των κρατικών θεσμών», και «κατασταλτικός, αφού συμβάλλει στο έργο της εισαγγελικής έρευνας», αναφέρεται, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δημοσθένης Κασσαβέτης. Βασικός στόχος υψίστης προτεραιότητας του ΣΕΕΔΔ είναι η καταπολέμηση των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, κάτι που αποτελεί στόχο με ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της κοινωνίας, επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής.

Ο απολογισμός της τριετίας 2015 -2017, κατά την οποία στο τιμόνι του ΣΕΕΔΔ ήταν ο Δημοσθένης Κασσαβέτης, φανερώνει ότι η εντατική προσπάθεια όλων των επιθεωρητών - ελεγκτών του ΣΕΕΔΔ απέφερε καρπούς, τόσο στον ελεγκτικό τομέα, όσο και στον οικονομικό. Ενδεικτικά, από μόνο 4 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό σε βάρος υπαλλήλων είτε των δήμων είτε της κεντρικής διοίκησης, το ποσό ανήλθε στο 1.395.635 ευρώ. Ενώ σε μια από τις πολλές περιπτώσεις βεβαιώσεων που εκδόθηκαν, αναγράφεται το ποσό των 925.420 ευρώ, το οποίο καταλογίστηκε σε βάρος υπαλλήλου πολεοδομίας από την αρμόδια ΔΟΥ. Παράλληλα, την ίδια τριετία εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν 7.780 υποθέσεις και ερευνήθηκαν οι 5.328 και επ' αυτών εκδόθηκαν πορισματικές εκθέσεις και εκθέσεις διαπιστώσεων ελέγχου.

Όπως επισημαίνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημοσθένης Κασσαβέτης, στους στόχους του ελεγκτικού έργου του ΣΕΕΔΔ σημαντική θέση καταλαμβάνει η προσπάθειά που καταβάλλεται για την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των θεσμών.

Επιπλέον, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ αναφέρει στο Πρακτορείο ότι η κρίση που διέρχεται η χώρα, «εκτός των αρνητικών συνεπειών της για τους πολίτες, αποκάλυψε σοβαρές παθογένειες των κρατικών θεσμών, οι οποίες εμποδίζουν τόσο την κατάστρωση όσο και την υλοποίηση των αναγκαίων δημοσίων και ιδιωτικών δράσεων, για την υπέρβασή της» ενώ εκτιμά πως «η ανασυγκρότηση (και ο) εκσυγχρονισμός του κράτους είναι αναγκαίος όρος για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

 
Top