«Αρχηγοκεντρικό» κόμμα χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος χθες ανακοίνωσε 
τη διενέργεια διαδικτυακής ψηφοφορίας για το αν θα παραμείνει στο κόμμα. 


Ο κ. Χρυσόγονος άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για την πολιτική που ακολουθεί, την οποία χαρακτήρισε εν μέρει υφεσιακή, ενώ όσον αφορά τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τόνισε πως "δεν ρωτήθηκαν γι' αυτό" και θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Ποτάμι.
 
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πολλάκις έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2013 εμείς της Σοσιαλιστικής Τάσης, πήγαμε στη βάση κάποιων διακηρύξεων και συμφωνιών. Η χρεωκοπία ήρθε ως αποτέλεσμα γιατί στην Ελλάδα λειτουργεί ένα πελατειακό σύστημα, αντί να παράγεται πολιτική.


 Για να μπορέσουμε να αναστρέψουμε την πορεία που έχει εισέλθει η κοινωνία πρέπει να καταφέρουμε να πάμε σε τροχιά ανάπτυξης. Λύσεις υπάρχουν. Πρέπει να ανατάξουμε τις παθογένειες του κράτους, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει στον βαθμό που θα έπρεπε», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
 
Ο κ. Χρυσόγονος χαρακτήρισε υπερβολές κάποιες από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, πριν από τις εκλογές του 2015: "Πολλά από αυτά που ειπώθηκαν προεκλογικά ήταν υπερβολικά. Το ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια ήταν μια υπερβολή», είπε και τόνισε: «Για να πιάσεις δημοσιονομικούς στόχους πρέπει να έχεις υγιή ανάπτυξη, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν φτιάξεις το κράτος και τη Δικαιοσύνη».
Όλα τα ελληνικά κόμματα λειτουργούν αρχηγοκεντρικά, τόνισε, αποφεύγοντας όμως να κάνει προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό: «Μπορεί να μην έχει κακή πρόθεση ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ απορροφάται σε αυτό το μοντέλο λειτουργίας».

 
«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να λειτουργήσει πιο δημοκρατικά, πιο θεσμικά, να συμμετάσχει ο κόσμος. Πρέπει να φύγουν από την νοοτροπία ότι η πολιτική», συμπλήρωσε.

 
Για τη συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Χρυσόγονος είπε: «Δεν ρωτηθήκαμε. Δεν προκάλεσαν τα σοβαρά προβλήματα οι ΑΝΕΛ. Θα μπορούσε να γίνει συνεργασία με το Ποτάμι».
«Με τον κ. Μητσοτάκη με χωρίζει ιδεολογική απόσταση. Απορρίπτω μαρξισμό και νεοφιλελευθερισμό. Είμαι προοδευτικός και δημοκράτης. Το ζήτημα είναι πώς θα πάμε μπροστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πολιτικές οι οποίες δεν αλλάζουν επαρκώς το τοπίο. Εν μέρει ακολουθεί υφεσιακές πολιτικές. Πρέπει να κάνει πράγματα με τα οποία θα γίνει δυσάρεστος και στους δικούς του ανθρώπους» τόνισε και επισήμανε πως πρέπει να υπάρχει σαφής κυβερνητική γραμμή σε διάφορα θέματα, πχ στο ζήτημα των Σκουριών: «Αν μπορεί να γίνει η επένδυση, να το ξεκαθαρίσουμε και να προχωρήσει».
«Εγώ ούτε ψήφισα ούτε υπέγραψα μνημόνιο», είπε και κατέληξε «πρέπει να έχουμε ορίζοντα δεκαετιών. Χρειαζόμαστε κάτι ριζικά καινούργιο στο πολιτικό σύστημα».
 
Top