Του Μαρίνου Αλειφέρη

Σε «Κολομβία των Βαλκάνιων» έχουν μετατρέψει τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών την Αλβανία, καταφέρνοντας να "πλημμυρίσουν", μέσω της Ελλάδας, τις αγορές των χωρών της κεντροδυτικής Ευρώπης με χασίς.

Στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατους αξιωματικούς της ασφάλειας, υπάρχουν τεράστιες φυτείες κάνναβης, με τους διακινητές να την προωθούν στην Ελλάδα με κάθε πιθανό τρόπο.

Η πανίσχυρη αλβανική μαφία που έχει καταφέρει να απλώσει τα πλοκάμια της σε ολόκληρη την Ευρώπη επιστρατεύει ταχύπλοα, φορτηγά ακόμη και...μουλάρια για να περάσει την κάνναβη στην Ελλάδα.

Μέσω της αφύλαχτης ελληνοαλβανικής μεθορίου οι διακινητές εκμεταλλεύονται τη μορφολογία του εδάφους και τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό τόσο της αστυνομίας όσο και του στρατού στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ναρκέμποροι χρησιμοποιούν ακόμη και μουλάρια, τα οποία μπορούν να διασχίσουν τις απόκρημνες πλαγιές των βουνών και να φτάσουν στα ελληνικά χωριά, απ' όπου παραλαμβάνουν τα ναρκωτικά τα υπόλοιπα μέλη των κυκλωμάτων.

Ο λόγος που επιστρατεύουν τα ζώα είναι ότι χρησιμοποιούν κακοτράχαλους δρόμους , από τους οποίους ούτε τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν, όπως αναφέρει κάτοικος ακριτικού ελληνικού χωριού.

Οι διακινητές είναι αποφασισμένοι να μην συλληφθούν και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πυροβολήσει κατά των αστυνομικών στα σύνορα.

Εκτός από τη χερσαία μεταφορά των ναρκωτικών, ακόμη ένας τρόπος που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα για τη διακίνηση της κάνναβης είναι οι θαλάσσιες οδοί. Με ταχύπλοα σκάφη, και δρώντας κυρίως νυχτερινές ώρες, καταφέρνουν και φτάνουν στις παράλιες της δυτικής Ελλάδας, όπου ξεφορτώνουν τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αυτό που έχουν διαπιστώσει ανώτατοι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ είναι πως τα κυκλώματα, χρησιμοποιώντας οχήματα με ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, μεταφέρουν κάθε φορά μικρές ποσότητες κάνναβης. Σκοπός τους είναι να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο σε ενδεχόμενο έλεγχο από τις αρχές, ώστε να μην βρεθεί μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

Τις περισσότερες φορές οι μικρές αυτές ποσότητες συγκεντρώνονται σε αποθήκες που βρίσκονται σε βιομηχανικές περιοχές κοντά στην Αθήνα. Εκεί, γίνεται η τυποποίηση και η συσκευασία της κάνναβης, με τελικό προορισμό την Ευρώπη αλλά και τις πιάτσες της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που εντοπίζουν οι αρχές είναι στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας.

Επίσης, η συνολική ποσότητα κάνναβης (κατεργασμένης και ακατέργαστης) που κατασχέθηκε στη χώρα μας το 2016 ήταν 13.015,410 κιλά, εμφανίζοντας σημαντικότατη αύξηση σε σχέση με το έτος 2015, που φτάνει το 362 %.

 
Top