Την ανάγκη υπεράσπισης της Αριστείας και την ανάδειξή της ως βασική αρχή του τόπου μας και της Παιδείας μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στους μαθητές που συμμετείχαν στις Ολυμπιακές Μαθητικές Ομάδες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις προσπάθειες των παιδιών, τα συνεχάρη, τα προέτρεψε να γίνουν παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές, και επισήμανε ότι ο Ολυμπισμός δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό αλλά εκτείνεται σε ολόκληρο το πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και της κοινωνικής δημιουργίας.

«Κι΄ αυτό γιατί ο Ολυμπισμός είναι άρρηκτα δεμένος -επειδή γεννήθηκε από αυτές- με τις βασικές αρχές του "ευ αγωνίζεσθαι" και, βεβαίως, της Αριστείας, "αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων", που όπως ξέρετε είναι καθαρά ελληνική ιδέα» είπε ο κ. Παυλόπουλος, και πρόσθεσε:

«Και εδώ θέλω να σας τονίσω ότι αυτή την ιδέα, του "ευ αγωνίζεσθαι" και κυρίως την ιδέα της Αριστείας, πρέπει εμείς οι Έλληνες να την υπερασπισθούμε, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες. Ο Τόπος μας δεν πρόκειται να βγει ποτέ από την κρίση, που τον μαστίζει άλλωστε χρόνια τώρα, εάν δεν εμπεδώσει αυτή την έννοια της Αριστείας, και δεν την αποδώσει, όπως ταιριάζει, στη νέα Γενιά και στις Γενιές που θα έρθουν… Με αυτές τις σκέψεις που αφορούν την Αριστεία, που όπως σας είπα πρέπει να την κάνουμε κοινό μας κτήμα, πρέπει να την υπερασπιστούμε. Πρέπει, να την κάνουμε βασική αρχή αυτού του Τόπου και της Παιδείας του».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε με έμφαση ότι «Αριστεία δεν σημαίνει ελιτισμός. Αριστεία δεν σημαίνει νεποτισμός» αλλά σημαίνει, «ακριβώς επειδή κατάγεται από το "ευ αγωνίζεσθε" και το "αιέν αριστεύειν", ότι σε κάθε άνθρωπο, αφού του δώσουμε τις δυνατότητες να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να υπερασπισθεί την αξία του, του αναγνωρίζουμε στο ακέραιο αυτό που μπορεί να προσφέρει».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους συμμετέχοντες στις μαθητικές ολυμπιακές ομάδες:

«Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Υπερήφανοι για τις επιδόσεις σας. Υπερήφανοι, όμως, και για το παράδειγμα το οποίο δίνετε στη Νέα Γενιά. Θέλω λοιπόν να σας εκφράσω ορισμένες σκέψεις, σχετικά με την συμμετοχή σας στις Ολυμπιακές Μαθητικές Ομάδες.

Ο όρος "Ολυμπιακές Μαθητικές Ομάδες" είναι πολύ σημαντικός, διότι συνδέει τις Μαθητικές Ομάδες με τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Έχουμε συνηθίσει στη Χώρα μας –κι΄ αυτό είναι φυσικό- να συνδέουμε τον Ολυμπισμό, το Ολυμπιακό Πνεύμα, μόνο με τον Αθλητισμό. Ναι, η Ελλάδα υπήρξε Κοιτίδα του Αθλητικού Ολυμπισμού και παραμένει. Αλλά ο Ολυμπισμός, και το Ολυμπιακό Ιδεώδες, δεν αφορούν μόνο τον Αθλητισμό. Εκτείνονται σ΄ ολόκληρο το πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και της κοινωνικής δημιουργίας. Κι΄ αυτό γιατί ο Ολυμπισμός είναι άρρηκτα δεμένος -επειδή γεννήθηκε από αυτές- με τις βασικές αρχές του "ευ αγωνίζεσθαι" και, βεβαίως, της Αριστείας, "αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων", που όπως ξέρετε είναι καθαρά ελληνική ιδέα.

Και εδώ θέλω να σας τονίσω ότι αυτή την ιδέα, του "ευ αγωνίζεσθαι" και κυρίως την ιδέα της Αριστείας, πρέπει εμείς οι Έλληνες να την υπερασπισθούμε, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες. Ο Τόπος μας δεν πρόκειται να βγει ποτέ από την κρίση, που τον μαστίζει άλλωστε χρόνια τώρα, εάν δεν εμπεδώσει αυτή την έννοια της Αριστείας, και δεν την αποδώσει, όπως ταιριάζει, στη νέα Γενιά και στις Γενιές που θα έρθουν.

Αριστεία δεν σημαίνει ελιτισμός. Αριστεία δεν σημαίνει νεποτισμός. Αριστεία σημαίνει, ακριβώς επειδή κατάγεται από το "ευ αγωνίζεσθαι" και το "αιέν αριστεύειν", ότι σε κάθε άνθρωπο, αφού του δώσουμε τις δυνατότητες να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να υπερασπισθεί την αξία του, του αναγνωρίζουμε στο ακέραιο αυτό που μπορεί να προσφέρει . Και μέσα στο πλαίσιο της άμιλλας, του "ευ αγωνίζεσθαι" στην κοινωνική ζωή, στην δημιουργία, θα πρέπει ανεξάρτητα από την καταγωγή του, ανεξάρτητα από αυτό το οποίο σηματοδοτεί η όποια οικονομική του επιφάνεια, να μπορεί να δημιουργεί και να δίνει ταυτόχρονα το παράδειγμα. Η Αριστεία δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους της δημιουργίας, δεν αφορά μόνο την επιστήμη. Αφορά την δημιουργία γενικώς. Βεβαίως, η επιστήμη στο χώρο της Αριστείας κατέχει τα σκήπτρα. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό . Με αυτές τις σκέψεις που αφορούν την Αριστεία, σας καλώ να την κάνουμε κοινό μας κτήμα. Πρέπει να την υπερασπισθούμε. Πρέπει να την αναδείξουμε ως βασική αρχή του Τόπου μας και της Παιδείας του.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις και πάλι σας συγχαίρω εσάς, τους γονείς σας, τους καθηγητές σας, εκείνους που συνέβαλαν σε όλη αυτή την προσπάθεια και μάλιστα μέσα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Και σας εύχομαι να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο. Να συνεχίσετε να φέρετε μέσα σας αυτή τη δύναμη της Αριστείας και, επιπλέον, να συνεχίσετε να αποτελείτε παράδειγμα για τις γενιές που έρχονται. Γιατί αυτό είναι πολύτιμο, αφού, μέσα απ΄ αυτή την παράδοση μπορούμε να χαράξουμε το μέλλον που ταιριάζει στον Τόπο μας και στο Λαό μας. Όχι μόνο με βάση την ιστορία του, αλλά με βάση και την προοπτική που του ανήκει. Και όχι μόνο για το Λαό μας, αλλά και την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, ακόμα δε και την Παγκόσμια. Αυτή είναι η μοίρα μας. Εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν αγωνιζόμαστε μόνο για μας και δεν μπορεί να αποτελούμε μόνο παράδειγμα για μας. Οφείλουμε, εάν θέλουμε πραγματικά να είμαστε πραγματικοί Έλληνες, να δίνουμε το παράδειγμα για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Και μην υποτιμάτε -και το βλέπετε αυτές τις κρίσιμες ώρες- ότι η Ανθρωπότητα γενικότερα περνά δύσκολες στιγμές. Μόνο οι Λαοί εκείνοι που ξέρουν την ιστορική τους καταγωγή, μόνον εκείνοι που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους απέναντι στο παρελθόν και στο μέλλον, είναι δυνατόν να φέρουν το όνομα που πραγματικά τους ανήκει Και πάλι σας ευχαριστώ, να έχετε δύναμη και να είναι ο Θεός μαζί σας.»

Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Top