«Η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με την κυβέρνηση Ερντογάν... Κάτι τέτοιο θα ήταν εις βάρος και των δύο λαών», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Σε ό,τι αφορά τις ακραίες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, σημείωσε πως θα πρέπει «να περιμένουμε λίγο διάστημα να δούμε εάν η ρητορική αυτή εντασσόταν στο δημοψήφισμα».

«Θα ήταν σφάλμα να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε, κάτι που δεν απέκλεισε να ζητήσουν ορισμένες χώρες και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «υπάρχει ένα μπρα ντε φερ της Τουρκίας με την Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να θέσει τη γείτονα υπό επιτήρηση για θέματα που άπτονται και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Παρόλο που δεν είναι άμεσες οι προοπτικές της Άγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν μεγάλο σφάλμα αν διακόπτονταν -όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τις καλές σχέσεις γειτονίας και ομαλότητας στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, υπογράμμισε ότι «όλοι, πλέον, θέλουν να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να απαντηθούν στο πλαίσιο του προεκλογικού πυρετού στον οποίο κινείται η Ευρώπη και κυρίως περιμένοντας τις γερμανικές εκλογές».

Κληθείς να σχολιάσει τις θετικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπέρ των θέσεων της Αθήνας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «εδώ και καιρό στις κατ' ιδίαν συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν ως παράλογες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Top