Για πρώτη φορά Ολλανδοί επιστήμονες δοκίμασαν να αντιμετωπίσουν τον ιό του έρπητα...


 με τη βοήθεια της νέας και υψηλής ακριβείας τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRIPSR/Cas 9.
Η μέθοδος επιφέρει αλλαγές στο DNA του ιού, πράγμα που εμποδίζει την εκ νέου αφύπνισή του και, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, οδηγεί στην πλήρη εξαφάνισή του.
Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση «PLoS Pathogens», οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, με επικεφαλής τον Δρ. Ρόμπερτ Γιαν Λέμπινκ, πειραματίστηκαν με ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία ήσαν μολυσμένα από τρία διαφορετικά μέλη της «οικογένειας» του έρπη: τον απλό έρπητα τύπου 1 (HSV-1) που προκαλεί έλκη στο δέρμα και κερατίδια στο μάτι, τον ανθρώπινο κυτταρομεγαλοϊό (HCMV) που μεταφέρεται από την μητέρα στο έμβρυο και είναι η αιτία πολλών εκ γενετής βλαβών, καθώς και τον ιό Epstein-Barr (EBV) που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση και καρκίνο.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ειδικές γενετικές αλληλουχίες (gRNAs), συμπληρωματικές στο γονιδίωμα του ιού, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα «μοριακά ψαλίδια» του συστήματος CRISPR/Cas 9, επέφεραν στοχευμένες μεταλλάξεις στο DNA των ιών, με συνέπεια να τους αποσταθεροποιήσουν ή και να τους αδρανοποιήσουν, ανακόπτοντας ή και σταματώντας τελείως τον πολλαπλασιασμό τους.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για μια νέου τύπου θεραπεία του έρπητα, όμως δήλωσαν αισιόδοξοι ότι τα πειράματά τους ανοίγουν μια νέα θεραπευτική οδό για το μέλλον. Να σημειωθεί ότι, οι περισσότεροι ενήλικοι έχουν στον οργανισμό τους πολλούς ιούς του έρπητα, από παρελθούσες μολύνσεις.
Μετά την αρχική οξεία λοίμωξη, αυτοί οι ιοί μπορεί να παραμείνουν επί χρόνια σε αδράνεια μέσα στο σώμα και κατά καιρούς να επανεμφανισθούν, οδηγώντας σε διάφορες παθήσεις.

 
Top