Τρεις σημαντικοί τούρκοι επιχειρηματίες τέθηκαν σήμερα υπό κράτηση στο πλαίσιο του πογκρόμ που έχει εξαπολυθεί στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και που έφθασε πλέον στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο Μουσταφά Μποϊντάκ, πρόεδρος του ομίλου Boydak Holding, συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Καΐσερι της κεντρικής Τουρκίας, ταυτόχρονα με δύο στελέχη της εταιρείας του, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι δύο αυτοί άνδρες, ο Σουκρού Μποϊντάκ και ο Χαλίτ Μποϊντάκ, συνελήφθησαν στην κατοικία τους. Η αστυνομία αναζητεί τον πρώην πρόεδρο του ομίλου Χατζί Μποϊντάκ, καθώς και τους Ιλιάς και Μπεκίρ Μποϊντάκ, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Ο όμιλος Boydak Holding δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών, των επίπλων, όπου διατηρεί τις πολύ γνωστές στην Τουρκία φίρμες Istikbal και Bellona.

Οι συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας για τις οικονομικές δραστηριότητες του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, τον οποία η Άγκυρα κατηγορεί για την οργάνωση του πραξικοπήματος.

Προφανώς, δεν πρόκειται παρά για το πρώτο κύμα συλλήψεων στον επιχειρηματικό κόσμο, τη στιγμή που το πογκρόμ έχει πλήξει τον στρατό, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Μουσταφά Μποϊντάκ είναι και πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Καΐσερι, πόλη που περιλαμβάνεται στις Τίγρεις της Ανατολίας, τις πόλεις της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης μετά το 2003, στα χρόνια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή
 
Top