Σάλος στην Τουρκία, μετά τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΟΙΚ, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι «εκατομμύρια μίλια μακριά» από την ένταξη στο μπλοκ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Σε συνέντευξη του BBC, πρόσθεσε επίσης: «Αν πρόκειται η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ; Όχι δεν πρόκειται.» Οι κατηγορηματικές δηλώσεις Όσμπορν, είχαν ως επακόλουθο την έντονη αντίδραση τόσο από πλευράς κυβερνητικών στελεχών όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας του Τύπου στη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι «απώτερος στόχος της ένταξης είναι η στρατηγική σημασία αυτής της κίνησης τόσο για την Τουρκία, όσο και για την ΕΕ, ενώ έχουμε αποδείξει ότι η χώρα πραγματοποιεί αποφασιστικά βήματα προς την πλήρη ένταξη».

Χαρακτηριστικότερη αντίδραση εκφράστηκε μέσω των πρωτοσέλιδων στις τουρκικές εφημερίδες, με τη «Sabah» να υπογραμμίζει: «αλαζονική δήλωση της Αγγλίας για την Τουρκία». Η «Cumhuriyet» έγραψε » Ο κ. Osborne έβγαλε κόκκινη κάρτα από την Αγγλία προς την Τουρκία». Σε πιο έντονο ύφος κινήθηκε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Akit «σκανδαλώδης δήλωση από την αλαζονική Αγγλία».

Τζορτζ Όσμπορν και ο Ντέιβιντ Κάμερον έχουν κατηγορηθεί για οπισθοδρόμηση σε σύγκριση με τις προαναγγελίες τους για υποστήριξη για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ – πυροδοτώντας, πλέον, σενάρια για μια διπλωματική ρήξη μεταξύ των δύο χωρών, λίγες ημέρες μετά την αναταραχή των σχέσεων με τη Γερμανία.

Πηγή: hellasforce.com

 
Top