Ο αριθμός των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη Σύρτη είναι άγνωστος, όπως επίσης άγνωστο είναι πόσοι άμαχοι ζουν ακόμη εκεί...



Σημαντικό πλήγμα για το Ισλαμικό Κράτος θεωρείται η ανακατάληψη του λιμανιού της Σύρτης, της γενέτειρας του Μουαμάρ Καντάφι, από δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης.

Ο αριθμός των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη Σύρτη είναι άγνωστος, όπως επίσης άγνωστο είναι πόσοι άμαχοι ζουν ακόμη εκεί.

Η Σύρτη, που βρίσκεται στη μισή απόσταση μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης, αποτελούσε το σημαντικότερο προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρας της Βόρειας Αφρικής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι κυβερνητικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από την διεθνή κοινότητα, δήλωσαν ότι πέτυχαν να αποσπάσουν κι άλλα εδάφη και φέρονται πλέον να ελέγχουν το λιμάνι, που βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της πόλης.

Οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, εκτοξευτήρες ρουκετών και βαρύ πυροβολικό.

Σύμφωνα με το Reuters, τις τελευταίες ώρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνδρες των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και 35 τραυματίστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 100 φιλοκυβερνητικοί μαχητές έχουν σκοτωθεί από τις αρχές Μαΐου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Σύρτης.

 
Top