Δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν

Η Βρετανία δεν χρειάζεται καν να στείλει επίσημη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διετής αντίστροφη μέτρηση για την έξοδό της από την ΕΕ, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters...



Αυτό που αφήνουν να εννοηθεί είναι ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να δώσει την «εκκίνηση» σε αυτή τη διαδικασία, όταν μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη, υποδεικνύοντας την ανυπομονησία της ΕΕ να μην υπάρξει καθυστέρηση.

«Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει είτε με επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε με επίσημη δήλωση στη συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Σύνοδος, που θα σημειωθεί στα επίσημα πρακτικά της συνάντησης», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αλλος αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε για τον εντεινόμενο εκνευρισμό των Ευρωπαίων ηγετών για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός καθυστερεί να ενημερώσει επίσημα όπως απαιτείται προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του «διαζυγίου», απάντησε «Δεν χρειάζεται να γίνει γραπτώς. Μπορεί απλά να το πει».

Ο Κάμερον θα ενημερώσει τους 27 ηγέτες στο δείπνο στη Σύνοδο που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Τρίτη, για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά από την επικράτηση του Brexit, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί.

Στην ανακοίνωση αυτής της απόφασής του την Παρασκευή ανέφερε ότι θα αφήσει στα χέρια του διαδόχου του την ενεργοποίηση του Αρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο ορίζει διετή διαδικασία για την αποχώρηση από την Ενωση. Και αυτό παρότι είχε υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσει μία διαδικασία απευθείας μετά από το δημοψήφισμα, κάτι που θύμωσε τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θέλουν γρήγορη τακτοποίηση του ζητήματος, προκειμένου να περιοριστεί η αβεβαιότητα.

Κάποιοι από αυτούς περιμένουν ακόμη τον Κάμερον να ξεκινήσει ο ίδιος τη διαδικασία, τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, ανέφεραν αξιωματούχοι το Σάββατο στο Reuters. Κάποιους από τους επικεφαλής της καμπάνιας τους Brexit πάντως εδώ και καιρό δήλωναν ότι πρώτα η Βρετανία θα αναζητήσει μία νέα σχέση με την ΕΕ, αποζητώντας την πρόσβαση στις αγορές χωρίς να υπόκεινται στους κανονισμούς της ΕΕ, πριν δεσμευθεί η χώρα στη διετή διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Ομως, κάτι τέτοιο ανησυχεί τους αξιωματούχους της ΕΕ και τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι φοβούνται ότι η παράταση των συζητήσεων με το Λονδίνο θα ενισχύσει τον κίνδυνο να υπάρξει φαινόμενο ντόμινο, με εθνικιστές να ζητούν την έξοδο και άλλων χωρών.

Από τη στιγμή που δεν βρίσκουν έναν νομικό τρόπο να πιέσουν τη Βρετανία να ξεκινήσει τη διαδικασία, έχουν αρχίσει να ασκούν μεγάλες πολιτικές πιέσεις στον Κάμερον, προκειμένου να τηρήσει την υπόσχεσή του περί ενεργοποίησης του Αρθρου 50 και του ζητούν να σεβαστεί την άποψη των ψηφοφόρων.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το σοκαριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υπάρχουν εκκλήσεις στη Βρετανία γραφει το iefimerida.gr να μην το λάβει υπόψη του το κοινοβούλιο, ή να επαναληφθεί η διαδικασία. Πάντως, αξιωματούχος της ΕΕ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η Βρετανία τη διαδικασία και μετά να ζητήσει να παραμείνει. «Μόλις το ενεργοποιήσεις το άρθρο, δεν μπορείς να το ανακαλέσεις», τόνισε, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη συνθήκη.


 
Top