Μπορεί τα κατεψυγμένα προϊόντα να θεωρούνταν κάποτε αμφιβόλου ποιότητας, αλλά, ίσως έχει έρθει πλέον ο καιρός να ξεπεράσουμε τους ενδοιασμούς μας και να ανακαλύψουμε τη νέα γενιά υγιεινών κατεψυγμένων προϊόντων και γευμάτων...
Κατεψυγμένα τρόφιμα. Δεν είναι φρέσκα και τοπικής παραγωγής, σωστά;
Τοπικής παραγωγής μπορεί όχι, αλλά όπως έλεγε κι ένα αγγλικό διαφημιστικό σλόγκαν της δεκαετίας του ’70, “μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι τροφές που αγοράζουμε είναι φρέσκες, αν είναι… κατεψυγμένες”. Η μέθοδος της κατάψυξης είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό επίτευγμα της τεχνολογίας, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, από τον καιρό που πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά, τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί στο μυαλό μας περισσότερο, με διάφορα λαχανικά (όπως ο αρακάς, το σπανάκι και το καλαμπόκι) παρά με το ποιοτικό, γκουρμέ φαγητό.
Γιατί αυτό;
Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η μέθοδος της κατάψυξης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσουμε τα τρόφιμά μας φρέσκα. Ήδη από το 1663, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες αναφορές σχετικά με τα πλεονεκτήματα της ψύξης για τα τρόφιμα. Η συστηματοποίηση αυτής της μεθόδου συντήρησης, όμως, ήρθε πολύ αργότερα, και η τεχνολογία της στιγμιαίας κατάψυξης τροφίμων τελειοποιήθηκε τη δεκαετία του ’30. Πάντως, η αγορά κατεψυγμένων προϊόντων γνώρισε ουσιαστική άνθιση δύο δεκαετίες αργότερα, την εποχή που οι χαμηλές τιμές και η ευκολία ήταν οι πρωταρχικοί στόχοι της βιομηχανίας τροφίμων.
Δεν είναι, όμως, όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα πλούσια σε επεξεργασία και φτωχά σε ποιότητα;
Όχι απαραίτητα, αν και η προκατάληψη σχετικά με τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Τα κατεψυγμένα κοτόπουλα, π.χ., συχνά περιέχουν υψηλό ποσοστό νερού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι βρεγμένα όταν αφαιρούνται τα πούπουλά τους (όπως και τα περισσότερα κοτόπουλα μαζικής παραγωγής), παίρνοντας έτσι, μια “λασπωμένη” υφή. Εάν δεν καταψυχθούν όμως επιτόπου με τη μέθοδο ψύξης με αέρα, η διαδικασία της κατάψυξης θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη απορρόφηση νερού. Υπάρχουν κανονισμοί σχετικά με το επιτρεπόμενο όριο νερού για τα κατεψυγμένα κοτόπουλα, αλλά όχι και για τις γαλοπούλες ή άλλα πτηνά.
Οι περισσότερες κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης το ίδιο πρόβλημα: Η τεχνική εξαγωγής της σάρκας από το κέλυφος, “γεμίζει” τη σάρκα με τεράστιες ποσότητες νερού, ρίχνοντας την τιμή της. Τόσο τα κοτόπουλα όσο και οι γαρίδες που έχουν καταψυχθεί υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι άγευστα, εκτός κι αν έχουν παναριστεί με κουρκούτι πλούσιο σε ζάχαρη, αλάτι, και ενισχυτικά γεύσης. Από την άλλη πλευρά, κυκλοφορούν στην αγορά αρκετά κατεψυγμένα οπωροκηπευτικά ποιότητας. Η διαθεσιμότητα άλλωστε εποχιακών μαλακών φρούτων όλο το χρόνο (όπως τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα), είναι ένα ευτύχημα που οφείλεται στην κατάψυξη. Όσον αφορά στα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα, η πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού στη χώρα μας τα αντιμετωπίζει με δυσπιστία… Όσοι έχουμε καταψύξει το σπιτικό φαγητό που μας περίσσεψε όμως, γνωρίζουμε ότι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο παραμένει νόστιμο και υγιεινό, ακόμα και όταν έχει καταψυχθεί. Το μυστικό κρύβεται στις ποιοτικές και καλομαγειρεμένες πρώτες ύλες: Αυτές “κάνουν” το καλό φαγητό, κατεψυγμένο ή μη.
Τα κατεψυγμένα προϊόντα ωφελούν την υγεία μας;
Αποτελέσματα έρευνας για λογαριασμό βρετανικής εταιρίας το 2005, έδειξαν ότι ο κατεψυγμένος αρακάς περιέχει 34% περισσότερη βιταμίνη C από το φρέσκο, ενώ το σπανάκι, τα φασολάκια και τα καρότα που καταψύχονται περιέχουν τα ίδια, αν όχι περισσότερα, θρεπτικά συστατικά με τη φρέσκια εκδοχή τους, που συναντάμε στα σούπερ μάρκετ. Εκτός αυτού, όταν διατηρούμε φρέσκα λαχανικά στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να χάσουν τις βιταμίνες τους. Επομένως, τα κατεψυγμένα είναι μια έξυπνη επιλογή όταν δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγοράζουμε φρέσκα σε καθημερινή βάση.
Δεν είναι, παρόλα αυτά, προτιμότερο να καταναλώνουμε φρέσκα προϊόντα;
Φυσικά, αλλά το γρήγορο και εύκολο φαγητό έχει αναμφίβολα τα πλεονεκτήματά του, ιδίως αφού τα κατεψυγμένα γεύματα μπορούν να παρασκευαστούν χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, προσφέροντας έτσι υψηλή ποιότητα και ευκολία μαζί…
Τα υπέρ & κατά των κατεψυγμένων
Υπέρ
* Υπό την προϋπόθεση ότι τα συστατικά είναι πρώτης τάξεως, τα κατεψυγμένα γεύματα του εμπορίου ενδέχεται να είναι καλύτερης ποιότητας από τα έτοιμα γεύματα που διατηρούνται στο ψυγείο, διότι δε χρειάζονται συντηρητικά.
* Η κατάψυξη είναι μια έξυπνη μέθοδος συντήρησης του φαγητού που μαγειρέψατε -μπορείτε να είστε βέβαιοι για την ποιότητά του. Ορισμένα πιάτα, μάλιστα, έχουν καλύτερη γεύση αφού ξεπαγώσουν.
* Η μέθοδος της κατάψυξης παρατείνει τη διάρκεια των εποχιακών προϊόντων, ιδίως των μαλακών φρούτων όπως τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα κλπ.
* Έρευνες έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά συχνά έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα φρέσκα. Αν δεν αγοράζετε φρέσκα λαχανικά τακτικά και συνηθίζετε να τα φυλάτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο ψυγείο, τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να καταστραφούν… οπότε ίσως είναι καλύτερα να αγοράζετε κατεψυγμένα.
Κατά
* Η ψύξη αλλοιώνει την υφή πολλών λαχανικών -το λάχανο, τα φασολάκια, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα καρότα όταν καταψύχονται, μετατρέπονται σε θλιβερές απομιμήσεις της φρέσκιας εκδοχής τους.
* Οι κατεψυγμένες τροφές συχνά υστερούν σε εμφάνιση: Ένα παγωμένο κομμάτι κρέας δεν καταφέρνει πάντα να μας ανοίξει την όρεξη.
* Τα περισσότερα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν αναφέρουν στη συσκευασία την προέλευσή τους.
* Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό κατεψυγμένων τροφών είναι πιστοποιημένα βιολογικό.