13 Ιουνίου 323 π.Χ.Σαν σήμερα πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο Βασιλιάς θρύλος. Δεν θα μπορούσε παρά και ο θάνατός του να είναι μέρος αυτού του θρύλου. Όχι μόνο επειδή ο τάφος του ακόμη δεν έχει εντοπιστεί. Και οι αιτίες του θανάτου του αποτελούν ένα μυστήριο.
Ποιες είναι οι θεωρίες ή τα σενάρια συνωμοσίας αν προτιμάτε;
Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 33 ετών.
Η επικρατέστερη εκδοχή για τους ιστορικούς είναι η ασθένεια με πιθανότερες την ελονοσία,το τυφοειδή πυρετό,τη κρίση παγκρεατίτιδας ή μόλυνση από κάποιο τραύμα.
Αμερικανοί επιδημιολόγοι προσθέτουν και τον ιό του Νείλου.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν επιστημονικές απόψεις που υποστηρίζουν ότι την εποχή του θανάτου του δεν έχουν καταγραφεί επιδημίες ελονοσίας ή πυρετού.
Δηλητηριάστηκε;
Η δηλητηρίαση είναι μια εκδοχή που δεν συνδέεται άμεσα με τη δολοφονία. Ο Νεοζηλανδός Λίο Σκεπ υποστήριξε σε μελέτη του ότι ο θάνατος του Μέγα Αλέξανδρου μπορεί να προήλθε από ένα φυτό που λεγόταν «λευκό ελλέβορο» (ή «ελλέβορα»), και το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ελληνες για να καταπολεμήσουν ενοχλήσεις μετά από υπερβολική δόση φαγητού. Σε μεγάλες δόσεις,μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.Ενδέχεται, ο Μέγας Αλέξανδρος να έπεσε θύμα ιατρικού λάθους, δηλαδή να πήρε από τους γιατρούς του μεγαλύτερη δόση ελλέβορου, στην προσπάθειά τους να γιατρέψουν τη δυσπεψία του.
Δολοφονήθηκε;
Η θεωρία της δολοφονίας του είναι επίσης πολύ δημοφιλής.Ιστορικοί υποστηρίζουν ότι πιθανόν να τον δολοφόνησε μέσω δηλητηρίασης ο στρατηγός του Φιλίππου,Αντίπατρος που είχε πέσει σε δυσμένεια.Η θεωρία αυτή θέλει τον Αντίπατρο να χρησιμοποίησε μια εξαιρετικά θανατηφόρο τοξίνη από τον ποταμό Στύγα.
Η θεωρία της συνωμοσίας εναντίον του ενισχύεται και απ΄ όσα είχαν γίνει δυο χρόνια νωρίτερα από τον θάνατό του,όταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του είχαν αρνηθεί να προελάσουν προς τον Γάγγη.Ήταν επί της ουσίας μια ανταρσία.
Cherchez la femme…
Και όπως πάντα σ΄ αυτές τις ιστορίες υπάρχει και…γυναίκα.Η δολοφονία του Μέγα Αλέξανδρου αποδίδεται σε γυναίκα.Βασική ύποπτη η Ρωξάνη εξωτική καλλονή, την οποία είχε παντρευτεί, πριν παντρευτεί την κόρη του Δαρείου, Στάτειρα και την κόρη του Αρταξέρξη, Παρυσάτιδα, κι ενώ είχε ένα γιο με την ερωμένη του, Βαρσίνη.
Τέλος υπάρχει και ο μύθος που θέλει την αδερφή του Αλέξανδρου να χύνει κατά λάθος το αθάνατο νερό γι’ αυτό από τον καημό της μεταμορφώθηκε σε γοργόνα.
Πηγή: militaire.gr