Ειδική επιτροπή της αστυνομίας στις Βρυξέλλες διεξάγει έρευνα και περνά από συνέντευξη το προσωπικό ενός κολεγίου μετά την αποτυχία τους να ενημερώσουν τις αρχές και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες...




 αφού είχαν αντιληφθεί ότι ένας εκ των φοιτητών τους και στη συνέχεια δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο του Βελγίου.

Ο εικοσάχρονος Μπιλάλ Χαντφί, ένας από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έξω από το Stade de France στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, φοιτούσε στο κολέγιο Ανεσάνς Φούκ, στις Βρυξέλλες μέχρι την στιγμή που αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του, τον περασμένο Φεβρουάριο, για να ταξιδέψει στη Συρία.

Οι βελγικές εφημερίδες De Morgen και Het Laatste Nieuws, επικαλούνται έγγραφα τα οποία αναφέρουν ότι το προσωπικό του κολεγίου είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις εξτρεμιστικές απόψεις του Χαντφί, ο οποίες ήταν προφανείς μέσα στην τάξη.

Στα δημοσιεύματα δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο φαίνεται πως ο διευθυντής του κολεγίου επικοινώνησε με το γραφείο εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο και είπε ότι ένας Γάλλος υπήκοος ταξίδεψε προς τη Συρία.

"Η Επιτροπή P", όπως είναι γνωστή η εποπτική αρχή της βελγικής αστυνομίας, διερευνά γιατί η πληροφορία δεν έφτασε ποτέ εκεί που έπρεπε, σύμφωνα με τις εφημερίδες.

Αν και οι ενδείξεις που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες δεν στάθηκαν αρκετές για συλλήψεις υπόπτων πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι, το Βέλγιο έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής που κάνει λόγο τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης λόγω υποχρηματοδότησης και λάθος πολιτικής των αρχών ασφαλείας.

Παράλληλα, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε οι αξιωματούχοι του Βελγίου έμαθαν ότι ο Χαντφί ταξίδεψε στη Συρία. Ωστόσο, αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι μόλις επέστρεψε στην Ευρώπη, οι μυστικές υπηρεσίες «παγίδευσαν» το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε, όμως εκείνος δεν εμφανίστηκε ξανά και τα ίχνη του χάθηκαν.

Πηγή:cnn.gr
 
Top