Η γόπα είναι είδος μικρού ψαριού που αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες. Η επιστημονική της ονομασία είναι Βoops boops η οποία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις βοῦς (= αγελάδα) + ὤψ (= όψη, πρόσωπο) γιατί το μικρό αυτό ψαράκι έχει πολύ μεγάλα μάτια σαν αυτά του βοδιού.

—Γιατί δεν πετάμε τις γόπες μας στη θάλασσα;

Θα έχετε ακούσει (ή χρησιμοποιήσει) πολλές φορές το επιχείρημα των καπνιστών που ρυπαίνουν τις παραλίες ότι τα φίλτρα των τσιγάρων, οι γνωστές μας δύσοσμες γόπες είναι φτιαγμένα από βαμβάκι ή ότι είναι βιοαποδομήσιμα και δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

Η άποψη αυτή παρασάγγες απέχει από την πραγματικότητα. Για την καλλιέργεια του καπνού χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και τρωκτικοκτόνα. Κάθε τσιγάρο υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 4,000 τοξικές ουσίες μεταξύ των οποίων κάδμιο, μόλυβδος και αρσενικό!

Ειδικά τα φίλτρα έχουν σχεδιαστεί για να συσσωρεύουν συστατικά που περιέχονται στον καπνό. Κατά την αποδόμησή των φίλτρων, οι τοξικές ουσίες απελευθερώνονται μολύνοντας το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον. Τα φίλτρα, δηλαδή, είναι τοξικά για τα ζώα και οργανισμούς που μοιράζονται τη θάλασσα μαζί μας.

Για την κατασκευή περίπου του 95% των φίλτρων των τσιγάρων χρησιμοποιούνται ίνες οξικής κυτταρίνης. Η οξική κυτταρίνη είναι ένα πλαστικό πολυμερές, που αποδομείται με πολύ αργό ρυθμό και δεν διασπάται ποτέ πλήρως, αλλά διατηρείται στο περιβάλλον.

—Οι επιπτώσεις των αποτσίγαρων στη θαλάσσια ζωή

Πολλά θαλάσσια θηλαστικά που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και θαλάσσιες χελώνες καταπίνουν τα φίλτρα των τσιγάρων που καταλήγουν στη θάλασσα.

Η συσσώρευση των φίλτρων στο στομάχι των ζώων προκαλεί φράξιμο της πεπτικής οδού και τη δημιουργία ενός ψευδούς αισθήματος κορεσμού που έχει σαν αποτέλεσμα τα ζώα να αργοπεθαίνουν από ασιτία ενώ νιώθουν ότι έχουν χορτάσει!

Οι τοξικές ουσίες που περιέχουν τα φίλτρα προκαλούν στα ζώα που τα καταπίνουν την εμφάνιση καρκινικών όγκων, την κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μη φυσιολογική ανάπτυξη, αναπαραγωγικές διαταραχές και θνησιγένεια.

econews
 
Top