Μια νέα τάση δημιουργεί στο ελληνικό διαδίκτυο η διενέργεια δημοψηφίσματος εμφανίζοντας ένα σημαντικό ποσοστό το οποίο επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ΕΕ αλλα και επικρίνει τη σκληρή στάση των ευρωπαίων εταίρων να κλείσει τη στρόφιγγα ρευστότητας.
Τα ουδέτερα συναισθήματα είναι εκείνα που εκφράζουν αυτούς τους συνειδητοποιημένους χρήστες των social media που φαίνεται να δυνασχετούν από το εν διαμόρφωση κλίμα ενός εθνικού διχασμού με το δημοψήφισμά για το «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στις προτάσεις των ευρωπαίων δανειστών.
Οι υπό εξέταση οντότητες Δημοψήφισμα και Aλέξης Τσίπρας συγκεντρώνουν με βάση τα στοιχεία του paloPro118.136 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 26/06 – 28/06 2015.
Tα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν σε σύγκριση με τα θετικά για το Δημοψήφισμα και τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και το ποσοστό των ουδέτερων συναισθημάτων όπου αναδεικνύουν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της κατάστασης.
Η διενέργεια του δημοψηφίσματος αποτελεί το κυρίαρχο θέμα του ελληνικού διαδικτύου, με τα δημοσιεύματα να προσπαθούν να διερευνήσουν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του και να αναφέρονται στο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ενός «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» σε εσωτερικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Διαφορές δημοσιεύματα επιδιώκουν να ερμηνεύσουν την επιλογή του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg τον κατηγορεί υπαινισσόμενο ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ίσως να είναι μέρος της στρατηγικής του. Αντίθετα ο οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν με άρθρο στους The New York Times θεωρεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ορθώς αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος μετά το τελεσίγραφο της τρόικα.
Τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο φιλοξενούν δημοσιεύματα για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα σε ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ». Αλλα ερμηνεύουν το «ΝΑΙ» με παραμονή στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το «ΟΧΙ» το συνδυάζουν με την έξοδο από ευρώ και από Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παράλληλα τα δημοσιεύματα που αφορούν τις δηλώσεις της κυβέρνησης της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωπαίων ηγετών παραπέμπουν σε ένα «μπρα ντε φερ» με στόχο να διχάσουν τον ελληνα πολίτη.
Συμπερασματικά τα στοιχεία του paloPro μας δείχνουν με βάση τα ουδέτερα συναισθήματα ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, μια «τρίτη Ελλάδα» που πληρώνει τα λάθη της μεταπολίτευσης και των μνημονιακών κυβερνήσεων αλλα ταυτόχρονα δεν πείθεται από την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα εν μία νυκτί και οι αντεγκλήσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή εμφανίζουν ένα έλλειμα ηγετών. Παράλληλα υπάρχει και ένα θολό τοπίο για το περιεχόμενο των προτάσεων των δανειστών,  απορίες για το ποιο είναι το τελικο κείμενο.
Οι συνειδητοποιημένοι χρήστες των social media βλέπουν με επιφύλαξη τα επιχειρήματα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιθυμούν την παραμονή στην ΕΕ αλλα και δυσαρεστούνται έντονα από το γεγονός ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η  Άνγκελα Μέρκελ έκλεισαν τη στρόφιγγα της ρευστότητας.
 palo.gr
 
Top