Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος του Ηρακλειου, με τους επιχειρηματίες της πολης να δηλωνουν πως η κατάσταση την οποία βιώνουν είναι πρωτόγνωρη.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, τα λουκέτα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο, καθώς και η τοπική αγορά ειναι άκρως επηρεασμένη από την πολιτική αστάθεια και την αβεβαιότητα που υπαρχει. Ειδικά τα 24ωρα που ακολουθουν, μετά την απόφαση για το δημοψήφισμα, η κατάσταση - όπως προβλεπουν- θα είναι ακραία

Όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, οι καταναλωτές δεν λένε να βάλουν το χέρι στην τσέπη- όσοι έχουν ακόμη τη δυνατότητα- περιμένοντας και εκείνοι να δουν τι θα συμβεί. "Αυτή η ανασφάλεια είναι που έχει "σκοτώσει" το εμπόριο. Μια κατάσταση που σαν θηλιά σφίγγει στο λαιμό των επιχειρηματιών, οδηγώντας τους στο αδιέξοδο", αναφέρει επιχειρηματίας του Ηρακλείου.

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει πως ακόμη κι αν επέλθει συμφωνία, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα ντόμινο συνεπειών που θα φέρουν πάρα πολλά λουκέτα στην αγορά. 

Ενώ πολλοί φοβουμενοι τα χειρότερα λένε πως θα περιμένουν... τις εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιούλη ( από Δευτέρα 13 Ιουλίου έως Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015 λένε οι πληροφορίες) και ανάλογα με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα κινηθούν.



Μετατρέπουν το ΦΠΑ σε εμπορευμα

Την ίδια ώρα, όπως έγραψε το CretePlus.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) δεκάδες είναι οι Ηρακλειώτες επιχειρηματίες οι οποίοι την τελευταία εβδομάδα πραγματοποίησαν συμφωνίες για αγορά εμπορευμάτων μέχρι και στο 1000% περισσότερο από το συνηθισμένο.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πίστη ότι δεν θα βγουν χαμένοι από μια μεγάλη παραγγελία, καθώς στην μεν ρήξη θα έχουν την δυνατότητα να κοστολογήσουν ένα προϊόν στην επιθυμητή τιμή, ενώ στην δε συμφωνία το εμπόρευμα θα πουληθεί αλλά με μικρότερο ρυθμό.

Τις τελευταίες ημέρες, διάστημα κατά το οποίο κλείνει ο κύκλος τριμήνου και που οι πληρωμές προς την Εφορία θα αρχίσουν να «τρέχουν» έχει παρατηρηθεί ένα νέο φαινόμενο, με το σκηνικό της σκληρής διαπραγμάτευσης να του δίνει ένα τόνο... ευρηματικότητας αναδεικνύοντας τους τοπικούς επιχειρηματίες σε πολυμήχανα όντα.

Αυτό που στην ουσία κάνουν είναι το ποσό του ΦΠΑ που οφείλουν να δώσουν στην Εφορία το επόμενο διάστημα, το μετατρέπουν στο ανάλογο εμπόρευμα της επιχείρησής τους, γλιτώνοντας αντίστοιχο ποσό ΦΠΑ.

Για παράδειγμα αν κάποιος οφείλει 10.000 ευρώ σε ΦΠΑ, φροντίζει να αγοράσει προϊόντα με ΦΠΑ 10.000 ευρώ έτσι ώστε να ισοσκελιστεί το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει στην Εφορία με αυτό που θα πρέπει να του επιστραφεί.
 creteplus.gr
 
Top