H επιθυμία για γλυκό γίνεται πιο έντονη τον χειμώνα ελλοχεύοντας ο κίνδυνος με την συχνή κατανάλωση γλυκών να αυξηθούν τα κιλά σας...
Τι να κάνετε για να προστατεύεστε την σιλουέτα σας; Σας παραθέτουμε χρήσιμα tips.
Η αυξημένη όρεξη για ζάχαρη το χειμώνα είναι ένα από τα συμπτώματα της SAD.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το χειμώνα θέλουμε ένα μεγάλο και απολαυστικό σοκολατοειδές γλυκό; Ο χειμώνας είναι αναμφίβολα η εποχή που τρώμε αψηφώντας τη γραμμή μας. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια εξήγηση που βασίζεται στην εξέλιξη.
Οι πρόγονοί μας έτρωγαν περισσότερο το χειμώνα για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις περιόδους που έκανε κρύο, όταν η τροφή ήταν δυσεύρετη. Δυστυχώς για μας, η βιολογία μας δεν έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη ζωή, με την κεντρική θέρμανση και τα σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, αν ανήκετε στο 7% του πληθυσμού των Ευρωπαίων που εκτιμάται ότι πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθείτε στην έντονη επιθυμία για γλυκό. Η αυξημένη όρεξη για ζάχαρη το χειμώνα είναι ένα από τα συμπτώματα της SAD. Έτσι, είναι σημαντικό να ενισχύσετε την κατανάλωση τροφών που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου η οποία μειώνεται το χειμώνα εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός, προκειμένου να περάσετε αυτή την εποχή χωρίς να πάρετε βάρος.
Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, νιώθουμε πεινασμένοι και αναζητάμε κάτι γλυκό. Όμως, οι τροφές που είναι πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη (κοτόπουλο, ψάρι ή μπανάνα) βοηθούν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη. Οι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή ντοπαμίνης είναι επίσης ιδανικές γι’ αυτή την εποχή, επειδή τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με την έλλειψη ενέργειας και την κακοδιαθεσία. Επιπλέον, καλό είναι να τρώμε τρόφιμα που περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη (το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε ντοπαμίνη), το οποίο βρίσκεται στο αμύγδαλο, στο αβοκάντο, στα φιστίκια.
Ωστόσο, τον χειμώνα οι περισσότεροι αναφέρουν ότι ακόμα και αν έχουν ακολουθήσει όλους τους κανόνες της υγιεινής διατροφής, εξακολουθούν να έχουν όρεξη για γλυκό. Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι ότι εβδομαδιαία μπορούμε να καταναλώνουμε μία μερίδα γλυκού, αρκεί να μην παραλείπουμε να εφαρμόζουμε τους κανόνες της ισορροπημένης διατροφής.
Χρήσιμα tips για την ασφαλή κατανάλωση γλυκών χωρίς να κάνουμε κακό στη σιλουέτα μας είναι: 1. Δεν αντικαθιστούμε κάποιο από τα γεύματα μας με γλυκό, προκειμένου να γλυτώσουμε θερμίδες. 2. Τρώμε μικρή ποσότητα γλυκού είτε μετά το φαγητό μας ή νωρίς το απόγευμα.
3. Αν παρασκευάζουμε εμείς το γλυκό αντικαθιστούμε την κοινή ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό (π.χ. σουκραλόζη).
4. Κατά την διάρκεια της υπόλοιπης μέρας φροντίζουμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Επίσης, τα φρούτα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα, μειώνουν την επιθυμία μας για γλυκό.
5. Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω και διαπιστώσουμε ότι θέλουμε καθημερινά γλυκά, προκειμένου να μην υποκύπτουμε συνεχώς σε κάποιον γλυκό πειρασμό επιλέγουμε κάτι από τα παρακάτω:
• Επιδόρπια χωρίς ζάχαρη με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες
• Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
• Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)
• Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού και ξηρούς καρπούς • γάλα 1,5% με Δημητριακά ολικής αλέσεως
• Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
• Αποξηραμένα φρούτα
• Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
• 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή 2 μπισκότα πολυδημητριακών
Πηγή