Ύστερα από χρόνια ανυπόστατων αλλά επίμονων φημών, εταιρεία σκυλοτροφών κατηγορείται επίσημα ότι ένα από τα προϊόντα της έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας και τον θάνατο σκύλων.



Ο Frank Lucido κατέθεσε μήνυση εναντίον της εταιρείας σε δικαστήριο της Καλιφόρνια, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη τροφή περιέχει μυκοτοξίνες, ένα τοξικό και δύσκολο να ανιχνευτεί υποπροϊόν μυκητών που βρίσκεται σε πολλούς τύπους δημητριακών. Η τροφή σκύλων δεν ελέγχεται για μυκοτοξίνες στις ΗΠΑ καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν το θεωρεί υποχρεωτικό.



Ωστόσο, ακόμα και αν ένας τέτοιος έλεγχος ήταν απαραίτητος, η ουσία αυτή είναι δύσκολο να εντοπιστεί.



Ο δρ. Gregory Möller, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, ανέφερε σύμφωνα με το Jezebel, ότι η δηλητηρίαση από μυκοτοξίνες είναι «ένα πιθανό σενάριο». Ωστόσο, η μήνυση εξαρτάται από ελέγχους για μυκοτοξίνες που δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί. Επίσης, υποστηρίζεται ότι το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει και προπυλενογλυκόλη, η οποία χαρακτηρίζεται στη μήνυση ως ένα αντιψυκτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία και είναι τοξική για τα ζώα.



Ωστόσο, η ουσία θεωρείται γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, γεγονός που δεν αναφέρεται στη μήνυση. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, τα συμπτώματα που έχουν εμφανίσει τα σκυλιά λόγω της τροφής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εμετούς, εσωτερική αιμορραγία, σπασμούς και οργανική ανεπάρκεια.



Όπως αναφέρει το St. Louis Business Journal, o Lucido ισχυρίζεται στη μήνυση πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταναλωτές έχουν κάνει περισσότερα από 3.000 online παράπονα για σκύλους που αρρώστησαν βαριά ή πέθαναν αφότου κατανάλωσαν τη σκυλοτροφή. Συχνά, επώνυμες εταιρείες παραγωγής τροφών για ζώα γίνονται αντικείμενο παραπληροφόρησης μέσω των social media.



Το αν η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί μία ακόμη περίπτωση δυσφήμισης, θα το αποφασίσει η αμερικανική δικαιοσύνη.




 
Top