ΤΑ ΝΕΑ: Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom προειδοποίησε την Τρίτη για πιθανά προβλήματα στις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.



Ο πρόεδρος της δημόσιας ρωσικής επιχείρησης Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι, καθώς δεν έχει καταβληθεί νέα πληρωμή από το Κίεβο, οι προμήθειες προς την Ουκρανία θα σταματήσουν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.





Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», προειδοποίησε, καθώς η διαμετακόμιση σχεδόν του 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη γίνεται μέσω της Ουκρανίας.



Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σε διένεξη όσον αφορά την τιμή που έχει επιβάλει η Μόσχα και τη διευθέτηση του ουκρανικού χρέους για το ρωσικό φυσικό αέριο. Έπειτα από μήνες πλήρους διακοπής των προμηθειών, οι δύο πλευρές κατέληξαν τον Οκτώβριο σε προσωρινή συμφωνία που προβλέπει ότι το Κίεβο θα πληρώνει προκαταβολικά οποιαδήποτε ποσότητα θέλει να καταναλώσει ή αποσπασματικές προμήθειες.



Η πίεση εντείνεται τις τελευταίες ημέρες ενώ πλησιάζει η λήξη της συμφωνίας αυτής, στα τέλη Μαρτίου, και κυρίως αφότου η Gazprom άρχισε την Πέμπτη τις απευθείας προμήθειες φυσικού αερίου στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, με την αιτιολογία ότι το Κίεβο είχε σταματήσει τον εφοδιασμό των ανατολικών περιοχών.



Η Μόσχα εκτιμά ότι οι προμήθειες αυτές φυσικού αερίου εντάσσονται στη συμφωνία και συνεπώς το Κίεβο οφείλει την πληρωμή τους, διαφορετικά η Ρωσία θα λάβει «μια δύσκολη απόφαση», προειδοποίησε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.



Η ουκρανική εταιρία Nafrogaz έδωσε επισήμως αρνητική απάντηση, καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη» απόφαση και εξηγώντας ότι δεν διαθέτει κανένα μέσο για να ελέγχει ούτε τις ποσότητες ούτε τη χρήση τους.



Η Nafrogaz ανακοίνωσε χθες ότι διαπίστωσε μείωση στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στις παραγγελίες που είχε κάνει.








 
Top