Τα παιδιά που κινδυνεύουν από αλλεργία στα φυστίκια, μπορούν να την αποφύγουν, αν τρώνε σχετικά προϊόντα με φυστίκι κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα...







Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 80% στην αλλεργία από φυστίκια, αν ο οργανισμός ενός μικρού παιδιού εκτεθεί έγκαιρα σε αυτά.







Η «αιρετική» έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της και η πρώτη που δείχνει ότι η πρώιμη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κανείς από αλλεργίες, Έρχεται έτσι να ανατρέψει τις έως τώρα ιατρικές συμβουλές ότι τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται σε φυστίκια, γιατί κινδυνεύει η ζωή τους. Όμως, άλλοι επιστήμονες συστήνουν προσοχή στους γονείς και επεσήμαναν πως είναι ακόμη πρόωρο να συστήσει κανείς στους γονείς να ταΐζουν μόνοι τους στο σπίτι τους με φυστίκια τα μωρά τους, προτού συνεννοηθούν με τον παιδίατρο ή κάποιο ειδικό αλλεργιολόγο.







Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκίντεον Λακ, επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου (King's College) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, το BBC και το "Science", πραγματοποίησαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Εβελίνα» της βρετανικής πρωτεύουσας μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 640 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 11 μηνών. Όλα τα παιδιά ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φυστίκια, καθώς ήδη είχαν σοβαρό έκζεμα ή αλλεργία στα αυγά.







Τα μισά παιδάκια έτρωγαν τροφές που περιείχαν φυστίκι (σε μορφή πουρέ), τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα δεν έφαγαν καθόλου φυστίκι, εωσότου γίνουν πέντε ετών. Η έρευνα έδειξε ότι λιγότερο από το 1% των παιδιών της πρώτης ομάδας που είχαν φάει φυστίκι από μωρά, εκδήλωσαν τελικά αλλεργία, όταν έγιναν πέντε ετών, έναντι ποσοστού 17,3% των παιδιών στη δεύτερη ομάδα, που είχε αποφύγει το φυστίκι.







Για «μια σημαντική κλινική εξέλιξη που έρχεται σε σύγκρουση με τις προηγούμενες ιατρικές οδηγίες», έκανε λόγο ο Γκίντεον Λακ και πρότεινε ότι «χρειάζονται νέες συστάσεις, για να μειωθεί το ποσοστό της αλλεργίας που έχουν τα παιδιά στα φυστίκια». Όπως είπε, «η σκόπιμη αποφυγή των φυστικιών κατά το πρώτο έτος της ζωής τίθεται πλέον εν αμφιβόλω ως στρατηγική πρόληψης των αλλεργιών».







Οι αλλεργίες σε διάφορα τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως και ειδικότερα η αλλεργία στα φυστίκια αφορά πλέον το 1% έως 3% των παιδιών στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα φυστίκια προκαλούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σχεδόν στο 1% των παιδιών.







Η συγκεκριμένη αλλεργία -που προκαλείται από μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στα φυστίκια- εμφανίζεται νωρίς στη ζωή και σπάνια ένας ενήλικος απαλλάσσεται από αυτή στην υπόλοιπη ζωή του. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δύσπνοια, μείωση της αρτηριακής πίεσης, πρήξιμο της γλώσσας, των ματιών ή του προσώπου, πόνους στο στομάχι, ναυτία, εμετούς, δερματικά εξανθήματα, φλεγμονή και, σε μερικές περιπτώσεις, θάνατο.







Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρα φυστίκια σε μορφή ξηρού καρπού, επειδή κινδυνεύουν να πνιγούν. Αντίθετα, μπορούν να τρώνε φυστίκι σε άλλες μορφές (φυστικοβούτυρο, πουρές κ.α.)




 
Top