Ντόμινο αλλαγών στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με ημερομηνία ορόσημο τη 17η Ιουνίου. Τότε ολοκληρώνεται η θητεία του επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, αναμένεται να αποτελέσει τον επόμενο κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας...
Σύμφωνα με πληροφορίες, διάδοχος του κ. Στουρνάρα θα είναι ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, ενώ τη θέση του τελευταίου στο Μαξίμου θα «καταλάβει» ο κ. Δημήτρης Πτωχός, που θα πλαισιώσει τους κ. Χρ. Λαζαρίδη, Δ. Σταμάτη, Κ. Μπούρα και Γ. Μουρούτη, την ομάδα που συνέδραμε τον πρωθυπουργό στον δύσκολο δρόμο της εξόδου από την κρίση, την τελευταία διετία.
Η μετακίνηση του κ. Γ. Στουρνάρα εμφανίζεται ως ειλημμένη απόφαση, όπως «κλειδωμένο» είναι, όπως όλα δείχνουν, και το όνομα του αντικαταστάτη του στο γραφείο της οδού Νίκης. Ο κ. Παπασταύρου φέρεται να είναι έτοιμος να αναλάβει τις τύχες της ελληνικής οικονομίας και να σηματοδοτήσει τη στροφή της διακυβέρνησης από τη δημοσιονομική προσαρμογή στην προσπάθεια για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
Ο κ. Γ. Στουρνάρας, που ανέλαβε την οικονομία στα... βράχια, αναμένεται ότι θα συμμετάσχει, την προσεχή Δευτέρα, στο τελευταίο Eurogroup μιας πορείας που ξεκίνησε, μετά το ξαφνικό κώλυμα του κ. Βασ. Ράπανου, τον Ιούνιο του 2012. Στο επικείμενο Eurogroup, άλλωστε, αναμένεται ότι η ελληνική πλευρά θα εξασφαλίσει μία δήλωση που θα αναγνωρίζει την επίτευξη των στόχων και άρα την ενεργοποίηση του δεύτερου σκέλους της συμφωνίας για το χρέος. Ο κ. Στουρνάρας θα πιστωθεί δικαίως την πολιτική επιτυχία, έστω κι αν θα περάσουν μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία των σεναρίων για το χρέος.
Ο διάδοχος Παπασταύρου
Η επιλογή του κ. Στ. Παπασταύρου ως επόμενου υπουργού Οικονομικών μοιάζει φυσιολογική εξέλιξη, καθώς ο σύμβουλος του πρωθυπουργού -που διόλου τυχαία βρισκόταν ανάμεσα στους κ. Β. Σόιμπλε και Γ. Ντάισελμπλουμ στο «δείπνο της Ακρόπολης»– οικοδόμησε αξιόπιστες σχέσεις τόσο με τους εταίρους της χώρας όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς θετικά εκφράζεται γι’ αυτόν ακόμη και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Του πιστώνεται ο σχεδιασμός της τακτικής έναντι της τρόικας, αλλά και το ότι ξεμπλόκαρε –όπως αναγνωρίζουν οι περισσότεροι των υπουργών που ενεπλάκησαν– σε κρίσιμα σημεία την τελική φάση της διαπραγμάτευσης.
Τον ρόλο Παπασταύρου στο Μαξίμου αναμένεται να αναλάβει, όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Δημήτρης Πτωχός. Αλλωστε, Παπασταύρου και Πτωχός πολύ συχνά εργάζονταν στην αίθουσα συσκέψεων του Μαξίμου, την οποία είχαν μετατρέψει σε... γραφείο.
Σταθερό παραμένει το status των υπολοίπων στενών συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μαξίμου. Ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης εξακολουθεί να είναι ο «στρατηγικός νους» όχι μόνον σε θέματα οικονομίας, αλλά και στην πολιτική στρατηγική. Δεν είναι τυχαίο ότι παράλληλα με την παρακολούθηση όλου του μακροοικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης ενόψει και της συζήτησης για το χρέος, ασχολείται με την εκλογική στρατηγική του πρωθυπουργού, χωρίς μάλιστα να έχει εγκαταλείψει το μείζον σχέδιο για μετεξέλιξη της Ν.Δ. σε κεντρικό αστικό, φιλευρωπαϊκό πόλο, που, όμως, δεν θα οδηγεί σε «ασφυξία» το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Δημήτρης Σταμάτης παραμένει το... κυβερνητικό αμορτισέρ, έχοντας οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα έχει βαρύνουσα άποψη, ενίοτε και την τελευταία, επί των πολιτικών αποφάσεων. Μαζί με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστα Μπούρα, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ., αποφεύγοντας τις κακοτοπιές που έπληξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος ασχολείται ενεργά και με το πακέτο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση, ενώ από τον δεύτερο περνούν οι περισσότερες «κρίσεις» μεταξύ κόμματος - Μαξίμου.
Πάντοτε ισχυρός παραμένει ο ρόλος του κ. Γιώργου Μουρούτη, επικεφαλής του Γρ. Τύπου του πρωθυπουργού. Σε ανοικτή επικοινωνία με το κόμμα δίνει τη «γραμμή» της σκληρής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Σ. Κεδίκογλου έχει το δύσκολο έργο της «εκλαΐκευσης» ακόμη και μη δημοφιλών κυβερνητικών επιλογών.
Ο συνεργάτης που δεν είναι απλώς... «χακεράς»
«Εχω ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης... Βλέπω στον υπολογιστή μου το χρονολόγιο των δράσεων που πρέπει να υλοποιούν οι υπουργοί... Αν δεν το έχουν πράξει, τους τηλεφωνώ ακόμα κι αν είναι μετά τα μεσάνυχτα...» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.
Δημιουργός του «συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης» στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς, δεν είναι άλλος από τον κ. Δημήτρη Πτωχό. Επισήμως διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Μαξίμου, ο 38χρονος γιος του δημάρχου Μεσσήνης, Παύλου Πτωχού, έκανε προσεκτικά αλλά σταθερά βήματα ανέλιξης στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Αρχικώς, η εμπλοκή του αφορούσε τη μηχανοργάνωση μιας κυβέρνησης σε έκτακτη ανάγκη, που καλείτο να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο δεσμεύσεων έναντι της τρόικας και της task force.
Ωστόσο, η μόνιμη παρουσία του στις πρωθυπουργικές αποστολές, από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον μέχρι το Πεκίνο, αλλά και στις επίσημες επισκέψεις ηγετών στην Αθήνα, άρχισε να αποδεικνύει ότι ο ρόλος του στον κύκλο των συνεργατών του κ. Σαμαρά δεν περιοριζόταν στον χαρακτηρισμό του «χακερά» που του είχαν αποδώσει κάποιοι. Αντιθέτως, τους τελευταίους δύο μήνες, η παρουσία του έχει καταστεί σαφώς κεντρικότερη και γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή εκτός των τειχών του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς:
• Είχε προσωπική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
• Διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ρύθμισης για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ.
• Συμμετείχε ακόμη και στη διαμόρφωση των θέσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπό τους κ. Δ. Αβραμόπουλο και Δ. Σταμάτη.
• Ηταν ο βασικός συντάκτης του 7ετούς αναπτυξιακού προγράμματος, για τη μετα-Μνημόνιο εποχή, που παρουσίασε η Αθήνα στο Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης.
Τέλος, είναι αυτός που πλέον αναλαμβάνει, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τους ξένους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο κ. Πτωχός λειτουργεί ως... front desk του πρωθυπουργού για τους επενδυτές που έχουν στα σχέδιά τους την Ελλάδα και αναλαμβάνει να διαμορφώσει αναλυτική ατζέντα για τον κ. Σαμαρά, τόσο με τα χαρακτηριστικά κάθε επενδυτή όσο και με τους επιδιωκόμενους από την ελληνική πλευρά στόχους.
Με πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών και διδακτορικό τίτλο στην Επιχειρησιακή Ερευνα και στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο κ. Πτωχός πέρασε από την ΟΝΝΕΔ και, μάλιστα, μέσω της λίστας του Κ. Χατζηδάκη. Οι μακρές σχέσεις του κ. Αντ. Σαμαρά με την οικογένεια Πτωχού τον οδηγούν σε επιστράτευση κατά την εσωκομματική εκλογή του 2009 για τη διαδοχή του Κώστα Καραμανλή. Περνάει όλες τις φάσεις μεταβολής και ωρίμανσης της πολιτικής του κ. Σαμαρά, από την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση Παπαδήμου, στις εκλογές του Μαΐου και την πρωθυπουργία. Παρά τις ικανότητες που επέδειξε, ο νέος ρόλος του συνιστά εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο προσωπικό και πολιτικό στοίχημα. Αλλά, πάλι, μέχρι πριν από μερικούς μήνες, για πολλούς δεν ήταν παρά ένας απλώς... «χακεράς».
Προς συνταγματική αναθεώρηση
Με αιχμή τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ανοίξει, εντός των επόμενων 24ώρων, τον κύκλο συζητήσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις θεσμικές μεταβολές που έχει ανάγκη η χώρα.
Με άξονα το σχέδιο των 31 παρεμβάσεων, που έχει επεξεργαστεί ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, αλλά και ο κ. Δημ. Σταμάτης, ο πρωθυπουργός ανοίγει την πολυαναμενόμενη συζήτηση για τον νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας, αφενός διότι ο ίδιος έχει εδραία πεποίθηση πως τα θεσμικά αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Ελλάδας, αφετέρου, διότι είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα πεδίο όπου θα δοκιμαστεί, εκ νέου, η αξιωματική αντιπολίτευση.
Στη δέσμη των προτάσεων που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει διεξαγάγει σχετικές συζητήσεις και με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, περιλαμβάνονται οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και, κυρίως, η αποσύνδεση της εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής, καθώς επίσης και ρηξικέλευθες προτάσεις για την ανάκτηση του κύρους του πολιτικού συστήματος. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η θέσπιση χρονικών ορίων στη θητεία του πρωθυπουργού, των βουλευτών, αλλά και των αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών στελεχών, το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού, η αλλαγή των σημερινών διατάξεων για την ασυλία και την παραγραφή. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει και προτάσεις άμεσα εκτελεστές, όπως το ζήτημα της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων και της μείωσης της χρηματοδότησης, ενώ δέχεται εισηγήσεις να καταθέσει άμεσα πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών της νέας Βουλής, καθώς θα συνιστούσε θετικό σοκ για την κοινωνία, ενώ εικάζεται πως ακόμη και βουλευτές που θίγονται, δύσκολα θα μπορούσαν να αρνηθούν.
πηγή: Καθημερινή