Ζητούν στον ΓΑΠ να δώσει την έδρα του!
Ο Παπανδρέου πήγε σε προεκλογική εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για να πει ότι «το περήφανο ΠΑΣΟΚ» μπορεί να συμμετέχει μόνο σε προοδευτικές κυβερνήσεις - «Τι ζητούσες εσύ ένας Υδραίος στη Λάρισα;», του απάντησε ο Βενιζέλος...
Με κινήσεις που θυμίζουν συσσώρευση δυνάμεων ενόψει της… πολεμικής αναμέτρησης που προετοιμάζεται για την επομένη των ευρωεκλογών, βαθαίνει ο εσωτερικός διχασμός κορυφής στο ΠΑΣΟΚ.
Η χθεσινή παρουσία του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτού της ΔΗΜΑΡ κυρίας Μαριλένας Κοππά, η οποία «αποσκίρτησε» πριν από λίγο καιρό από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να μην επιβεβαίωσε, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, τα σενάρια για «αρραβώνα» με το κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος, άλλωστε, φρόντισε να λάβει αποστάσεις, δηλώνοντας ότι «δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο», κατέδειξε, ωστόσο, πανηγυρικά το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ένα χάσμα, το οποίο είναι τόσο βαθύ και τόσο εμφανές, πλέον, που δεν μπορεί να καλυφθεί από την… σουρεαλιστική αντιμετώπιση, στην οποία κατέφυγε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με τον προκάτοχό του, ο οποίος με τη στάση του επιβεβαίωσε ότι δεν στηρίζει το εκλογικό εγχείρημα της «Ελιάς», στο οποίο, άλλωστε, δεν συμμετέχει κανένας από τους πολιτικούς του φίλους που παραμένουν στη Χαριλάου Τρικούπη.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φταίνε για τον… περισσότερο πόνο
Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος προσήλθε στην παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Κοππά, υπό τις επευφημίες φίλων του, οι οποίοι τον διέκοπταν με χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δήλωσε… έκπληκτος από τις αντιδράσεις που προηγήθηκαν της παρουσίας του δίπλα στον κ. Κουβέλη, την οποία ο ίδιος θεώρησε ως μια… «αντισυμβατική κίνηση» που δεν περίμενε, όπως είπε, «να προκαλέσει τέτοια προσμονή αλλά και τόση ανησυχία σε κάποιους κύκλους».
Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στις πολιτικές δυνάμεις που αντιπολιτεύθηκαν την κυβέρνησή του, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας: «Αν αυτοί που θα έσκιζαν το μνημόνιο και τώρα μιλούν για δημοψήφισμα και οι άλλοι, που πρότειναν Ζάππεια, επαναδιαπραγματεύσεις και 18 δισ. ευρώ ισοδύναμα μέτρα, είχαν το 2010 την στάση που σήμερα έχουν υιοθετήσει, οι Έλληνες θα είχαν γλυτώσει πολύ πόνο, κόπο και κόστος».
Από την άλλη, ενώ ο ίδιος συμμετείχε στην εκδήλωση ενός ανταγωνιστικού προς το ΠΑΣΟΚ σχήματος, εξέφραζε την… λύπη του για την πολυδιάσπαση του χώρου. «Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Προσωπικά, ως μέλος του ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας στο περήφανο ΠΑΣΟΚ που ξέρει να υπερασπίζεται τις επιλογές του, δεν χαίρομαι για το ότι βρίσκονται τόσα στελέχη και φίλοι σκορπισμένοι ή και αποστασιοποιημένοι», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.
Δυσερμήνευτος αφορισμός για τη διακυβέρνηση
«Με απόλυτη επίγνωση του ιστορικού ρόλου που επιτέλεσε και οφείλει να επιτελέσει το Κίνημα που υπηρέτησα και συνεχίζω να υπηρετώ από την ίδρυσή του, πιστεύω βαθύτατα ότι το ΠΑΣΟΚ που χρειάζονται η Ελλάδα και οι Έλληνες, είναι το ΠΑΣΟΚ που πρωταγωνιστεί στην πρόοδο και την αλλαγή της χώρας», συμπλήρωσε για να καταλήξει με μια πολιτική «βόμβα» που χωρά πολλές ερμηνείες.
«Πρωτοστατεί στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο. Ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση», είπε αφήνοντας όλους με την απορία αν η αναφορά του αυτή αποτελεί προοίμιο για την αποχώρηση του, κατ΄ εκείνον, «περήφανου ΠΑΣΟΚ» από την κυβέρνηση ή «έναν ακόμη βερμπαλισμό υπονόμευσης» της σημερινής ηγεσίας του κόμματός του, όπως υποστηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη.
Του ζητούν να δώσει την έδρα
Η ενόχληση που προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η τακτική του κ. Παπανδρέου εκφράστηκε με ποικίλους τρόπους. Ορισμένοι, εκφράστηκαν με έντονο τρόπο, όπως ο… αψίκορος βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Κασσής, ο οποίος τον κάλεσε να παραδώσει την έδρα του και να πάει στη ΔΗΜΑΡ.
Άλλοι επέλεξαν πιο κομψό τρόπο, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με τη στήριξή τους προς την κυρία Κοππά και τον κ. Κουβέλη, συμπλήρωσε: «Η ενεργός συμμετοχή του, όπως και όλων όσοι σταθήκαμε όρθιοι, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, τις αξίες της 3ης Σεπτέμβρη και όχι πρόσωπα αλλά την παράταξή μας και στην τωρινή κρίσιμη αναμέτρηση, αποτελεί πρώτιστο καθήκον μας. Θα αποδείξουμε και πάλι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι “εφτάψυχο”».
Αλλά και επισήμως το ΠΑΣΟΚ επεχείρησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ο κ. Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε σχετικά περιορίστηκε να παραπέμψει στον στίχο του σουρεαλιστή ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου «Τι ζητούσες στη Λάρισα εσύ ένας Υδραίος;», ενώ όταν του μεταφέρθηκε η αναφορά του κ. Παπανδρέου ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι παρακολούθημα κανενός» δήλωσε ότι συμφωνεί απολύτως, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε η κινητήριος δύναμη της κυβέρνησης.
Παρά, πάντως, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να υποβαθμίσει τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου, στη Χαριλάου Τρικούπη διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η προσπάθεια απαξίωσης της «Ελιάς» εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού και των φίλων του, που απέχουν επιδεικτικά από τον προεκλογικό αγώνα, κατατείνει στην προετοιμασία του εδάφους για να ανακινηθεί ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτό που αποτυπώνουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις.
πηγή: protothema.gr