Όλο και περισσότεροι Έλληνες που ανήκουν στη μεσαία τάξη επηρεάζονται από την οικονομική κρίση, αναφέρει δημοσίευμα του BBC που μιλά με έναν Έλληνα άστεγο καλλιτέχνη, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση στη χώρα....
Το BBC αναφέρει πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να δανειστεί 240 δισ. ευρώ τα τελευταία 6 χρόνια της ύφεσης.
 Ο Λίο, είναι ένας άστεγος καλλιτέχνης που ζει επί δυο χρόνια σε καταφύγιο και επιβιώνει χάρη στα συσσίτια που οργανώνονται στην πόλη. Ο Λίο, που μιλά στο BBC αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών της μεσαίας τάξης, που ζητούν βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα. «Πριν δυο χρόνια, τα γεύματα που προσφέρονταν δις εβδομαδιαίως ήταν 35-50.


 Το περασμένο καλοκαίρι έφτασαν τα 220» λέει και επισημαίνει ότι έχει αλλάξει το προφίλ των ανθρώπων που προσφεύγουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. «Είναι άνθρωποι που έχασαν την δουλειά τους, έχασαν τα σπίτια τους και παρότι είναι πρόθυμοι να κάνουν «ο,τιδήποτε» για να εξασφαλίσουν ένα μικρό εισόδημα, ακόμη και αυτό το «ο,τιδήποτε» δεν υπάρχει πλέον. Υπάρχει ένα απόλυτο κενό. Τίποτα.»
 «Κατά την γνώμη μου η λιτότητα θα διαρκέσει για μια ολόκληρη γενιά. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια χαμένη γενιά» αναφέρει ο Λίο και εξηγεί ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να επιβιώνει κανείς σε καταφύγιο, χωρίς εισόδημα, όταν εξαρτάσαι οικονομικά, χωρίς ιδιωτικότητα, επισημαίνοντας ότι οι περικοπές έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις συντάξεις και τους μισθούς. «Πλήρωσα πολλά χρήματα σε όλη μου τη ζωή για την σύνταξή μου.
Αν δεν υπήρχαν οι περικοπές, θα έπαιρνα περί τα 1300-1400 ευρώ μηνιαίως. Τώρα αναρωτιέμαι αν θα φθάσω τα 700. Αν έχεις κάποια χρήματα και τα διαχειρίζεσαι με σύνεση, αν ελέγχεις τις τσέπες σου, μπορείς να έχεις φαγητό και μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου, αλλά όχι "υπερβολές", όχι ταξίδια, βιβλία, χόμπι...Μπορείς όμως να συνεχίσεις να ζεις»
. Πηγή: www.lifo.gr
 
Top