Ως ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης του ομίλου χαρακτήρισε σήμερα η διοίκηση της Intralot, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, την επικείμενη δημόσια προσφορά ομολογιών που ξεκινά την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται 23 Φεβρουαρίου 2024.
Συγκεκριμένα, η Intralot προχωρά σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 130 εκατ. ευρώ στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του ΧΑ και οι εκτιμήσεις για την απόδοση από τα στελέχη της εταιρείας είναι ότι θα κυμανθεί μεταξύ 6-6,4%. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση του ομολογιακού που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Χρυσόστομος Σφάτος, ο όμιλος έχει γυρίσει σελίδα και πλέον έχει ένα πολύ υγιή ισολογισμό. Η δραματική μείωση της μόχλευσης καθώς και η αύξηση του περιθωρίου EBITDA στο 36% έχουν οδηγήσει σε μια περίοδο εξωστρέφειας, με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία.

Βασικός μοχλός ανάπτυξης της Intralot παραμένει η αμερικανική αγορά ενώ ο τζίρος από τα συμβασιοποιημένα συμβόλαια εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν. Επιπλέον τα επόμενα χρόνια, η Intralot θα διεκδικήσει έως έξι νέα συμβόλαια στις ΗΠΑ ενώ ποντάρει και στα συστήματα εποπτείας και ελέγχου των παιγνιομηχανών (VLTs) στις ΗΠΑ.


Η Intralot η οποία ιδρύθηκε το 1992 δραστηριοποιείται σε 39 αγορές σε 5 ηπείρους, αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις διεθνούς βεληνεκούς, ενώ είναι μία από τις μόλις τρεις εταιρείες που καλύπτουν το σύνολο της αγοράς κρατικών λοταριών στις ΗΠΑ, περιοχής στην οποία ο όμιλος εστιάζει στρατηγικά. Διαθέτει 300.000 τερματικά παγκοσμίως, 186 κατοχυρωμένες πατέντες και περισσότερους από 1600 εργαζομένους διεθνώς. Διαχειρίζεται ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συμβολαίων και αδειών λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών, με την πλειονότητα των εσόδων του να προέρχεται από τις ξένες αγορές. Διατηρεί 14 ενεργές συμβάσεις στη Β. Αμερική (11 πολιτείες στις ΗΠΑ & 1 στον Καναδά) και 36 συμβάσεις σε 27 αγορές στον υπόλοιπο κόσμο, σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Κροατία, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Αργεντινή, κ.ά.


Η γεωγραφική «διαφοροποίηση» των εσόδων ενισχύει την οικονομική ευρωστία, τις ταμειακές ροές και τη βιωσιμότητα του Ομίλου, τροφοδοτώντας τον, παράλληλα, με νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία.

Η Intralot είναι εισηγμένη στο ΧΑ από τον Νοέμβριο 1999 με κεφαλαιοποίηση περίπου 731 εκατ. ευρώ (19/02/2024).Καταγράφει συστηματική άνοδο στους οικονομικούς της δείκτες και σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας τα τελευταία τρία χρόνια. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2022 ανήλθαν σε 392,8 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 122,9 εκατ. ευρώ. Για το εννεάμηνο 2023, ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ, το EBITDA σε 101 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 122 εκατ. ευρώ. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου αποτιμάται σε 603,1 εκατ. ευρώ (εννεάμηνο 2023 / 617,1 εκατ. ευρώ 31.12.2022).

O Όμιλος Intralot ολοκλήρωσε πρόσφατα μία αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση εστιάζοντας σε υψηλότερο περιθώριο κέρδους και αποδοτικότητα, έχοντας εξασφαλίσει την ισχυρή υποστήριξη των ιδρυτών και των μετόχων του. Πραγματοποίησε στροφή προς ένα μοντέλο με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, με περιθώριο EBITDA περίπου 36,6% για τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε το εννεάμηνο 2023 από περίπου 31% στο τέλος του 2022. Με εστίαση σε B2B, τεχνολογικές συμβάσεις, τομέα λαχείων και αναπτυγμένες αγορές, πέτυχε απομόχλευση του δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA(2,4x NLR) μετά από δύο επιτυχείς εκδόσεις μετοχών συνολικού ύψους 265 εκατ. ευρώ.


Η στρατηγική της Intralot, «Driving Lottery Digital Transformation», επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό των λοταριών με καινοτόμες λύσεις και ασφαλή συστήματα. Η εταιρεία αναπτύσσει προϊόντα επόμενης γενιάς για απρόσκοπτες (omnichannel) εμπειρίες παικτών, ευθυγραμμιζόμενη με τις παγκόσμιες τάσεις των τυχερών παιχνιδιών και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των φορέων εκμετάλλευσης για υπεύθυνη ψυχαγωγία. Παράλληλα, η Intralot εστιάζει στην ενίσχυση του διαδικτυακού καναλιού καθώς η αύξηση ζήτησης στον τομέα του «i-Lottery» αποτελεί μια ισχυρή τάση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και έχει αυξημένη ζήτηση και προοπτικές σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα δε στις κρατικές λοταρίες στις ΗΠΑ. 

Ο Όμιλος διαθέτει επίσης εκτεταμένη εμπειρία στη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης για Video Lottery Terminal(VLT) σε ρυθμισμένες αγορές και λειτουργεί, επί του παρόντος, ένα ευρύ δίκτυο παρακολούθησης VLT στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ωκεανία.

Η πλατφόρμα LotosX Omni, έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις σύγχρονες απαιτήσεις των λοταριών, προσφέροντας βέλτιστη και προσωποποιημένη εμπειρία στον παίκτη, ενώ παράλληλα παρέχει ασφαλές και αποτελεσματικό περιβάλλον διαχείρισης και ελέγχου. Το LotosXOmni είναι επίσης επεκτάσιμo και διασυνδεδεμένo με τρίτα συστήματα, προσφέροντας έτσι μια ολοκληρωμένη λύση στους οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας της εταιρείας στην Παιανία, στο οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 300 Έλληνες μηχανικοί και εξειδικευμένα στελέχη τεχνολογίας, αναπτύσσει πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις που εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

 
Top