Του Άρη Σπίνου
Η δίκη της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης, που την αποτελούν ένστολοι της ΕΛΑΣ, δικηγόροι και ιδιώτες και απασχολεί αυτές τις ημέρες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας, θα μπορούσε να γεμίσει τις σελίδες ενός μυθιστορήματος αλλά και να προκαλέσει πολιτικό σεισμό αν υπήρχε δημοσιότητα στην δίκη αυτή και η Ελληνική κοινωνία μάθαινε τις μεθοδεύσεις που γίνονται για να τιναχθεί στον αέρα η αποκάλυψη και η μεθόδευση της προστασίας που απολάμβαναν οι νονοί του οργανωμένου εγκλήματος από την ΕΛΑΣ.

Η ΕΥΠ έπειτα από σχετικές καταγγελίες πραγματοποιεί μια ιδιαίτερα απαιτητική έρευνα για 18 μήνες τη διετία 2015-2017 προκειμένου να εξαρθρώσει μια εγκληματική συμμορία με κέρδη που ξεπερνούν τα 5 εκατ. τον μήνα και στην οποία κομβικό ρόλο παίζουν εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί, γνωστοί άνθρωποι της νύχτας, ποινικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

Όπως περιγράφεται στα σχετικά πορίσματα των εισαγγελικών Αρχών, η εγκληματική αυτή οργάνωση παρείχε για χρόνια «προστασία» σε 900 παράνομους χώρους στο κέντρο της Αθήνας εξασφαλίζοντας κέρδη εκατομμυρίων. Υπό την «επίβλεψη» της Greek Mafia βρίσκονταν 300 χαρτοπαικτικές λέσχες-καζίνο, 350 οίκοι ανοχής και 250 καταστήματα studios και χώροι strip shows, ενώ λειτουργούσε και ένα εκτεταμένο δίκτυο εκβιασμών ακόμη και πολιτικών προσώπων.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σύνδεση της Greek Mafia τόσο με την υπόθεση βιασμού στην Ηλιούπολη όσο και με την υπόθεση Μίχου στον Κολωνό, με την ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής όπου μεταφερόταν η 12χρονη να εμφανίζεται ως «ταμίας» της Greek Mafia.


Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, ενώ 4 πρόσωπα που ερευνήθηκαν από τις Αρχές έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος περιγράφεται ως αρχηγός της οργάνωσης, για τον οποίο δούλευαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τον πρώην αστυνομικό Σπύρο Παπαχρήστου, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με πρόσωπα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, τον Δημήτρη Καπετανάκη, που φέρεται να συνδέεται με κομβικό πρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου, και τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ που επίσης δολοφονήθηκε και σύμφωνα με την δικογραφία δούλευε ως "υπάλληλος" του Μάλαμα προκειμένου να του δίνει πληροφορίες από την ΕΛΑΣ και να μεσολαβεί για τις εξυπηρετήσει τους κυκλώματος.

Η ΕΥΠ με απόλυτη μυστικότητα πραγματοποίησε μια εξαιρετικά δύσκολη έρευνα δίχως να ενημερώσει τα ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εμπλέκονταν στην υπόθεση εν ενεργεία αστυνομικοί. Επί μήνες τα μέλη του κυκλώματος παρακολουθούνταν με φυσική παρουσία, κάμερες σε συγκεκριμένα σημεία κομβικής σημασίας, με νόμιμες επισυνδέσεις στα κινητά και σταθερά τους τηλέφωνα, ακόμη και με drones δίχως να αντιληφθούν το παραμικρό.

Έτσι προέκυψε ένα υλικό χιλιάδων σελίδων, που περιλαμβάνει συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων οι οποίοι φέρονται να ανταλλάσσουν μεταξύ τους «ψάρια», «γλυκά», «ψιλά πακέτα» και «ψιλά κιβώτια», ενώ τεκμαίρεται με φωτογραφίες και βίντεο η ανταλλαγή φακέλων σε πάρκα, μπαρ και εκκλησίες από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ «απολαμβάνουν τον περίπατό τους».

Οι υψηλές επαφές των πρωτοπαλίκαρων της Greek Mafia ήταν από την πρώτη στιγμή δεδομένες. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να διατηρείται στο απυρόβλητο ένα τέτοιο εγκληματικό δίκτυο αν δεν είχε ισχυρές πλάτες σε όλες τις εκφάνσεις του συστήματος. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε από τις νόμιμες επισυνδέσεις, τα μέλη του κυκλώματος εξυπηρετούσαν τις «ανάγκες» ακόμη και πολιτικών προσώπων, τα οποία στη συνέχεια εκβίαζαν -και όχι της περιόδου 2015-2019-, ενώ εμμέσως η έρευνα της ΕΥΠ έπεσε σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο επίορκων δημόσιων λειτουργών που κάλυπταν παράνομες δραστηριότητες.

Η τότε διοίκηση της ΕΥΠ ενημέρωσε ως όφειλε -λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης- τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κατόπιν ακριβώς τον ίδιο φάκελο έλαβε και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τώρα όμως αρχίζουν τα ευτράπελα που είναι πολύ πιθανόν να τινάξουν την δίκη στον αέρα. Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και εξετάζονται μόνο τα πλημμελήματα της υπόθεσης, (για ορισμένους κατηγορουμένους) καθώς διαχωρίστηκαν από τα κακουργήματα υπό τον φόβο παραγραφής. Από την πρώτη δικάσιμο ο συνήγορος ενός από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς έθεσε ζήτημα μη εγκυρότητας των απομαγνητοφωνήσεων των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ καθώς δεν έχουν μετατραπεί τα πληροφοριακά δελτία της υπηρεσίας σε ανακριτικό υλικό. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, παρά την αντίθετη άποψη του εισαγγελέα, που συντάχθηκε με τον συνήγορο. Ο πρόεδρος της έδρας βλέποντας αυτό το "μέτωπο" απέναντι του δήλωσε αυτό εξαίρεση και διακόπηκε η δίκη! Το συμβούλιο που εξέτασε η δήλωση αποχής του προέδρου δεν την έκανε δεκτή και η δίκη συνεχίστηκε με την ίδια σύνθεση. Ο "πόλεμος" όμως εισαγγελέα - προέδρου συνεχίζεται εμφανώς!

O Κακαβιάς (πρόεδρος της έδρας) ζήτησε να απέχει αμέσως μετά την έγγραφη δήλωση κατηγορούμενου πρώην ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που είχε διατελέσει διοικητής Ασφάλειας Αττικής ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά του. Να σημειώσουμε ότι ο κατηγορούμενος δεν υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης του προέδρου! Τα συμπεράσματα ας τα βγάλει ο καθένας.

Τον περασμένο Ιούνιο στο δικαστήριο κλήθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ της περιόδου διεξαγωγής της έρευνας Γιάννης Ρουμπάτης που τόνισε ότι η δικογραφία παράτυπα περιέχει τα ενημερωτικά δελτία για πιθανές παρανομίες. "Οι ανακριτικές Αρχές όφειλαν να ερευνήσουν τις πληροφορίες και να συντάξουν ανακριτικά δελτία." Με λίγα λόγια ο Ρουμπάτης είπε ότι όσα στοιχεία βρίσκονται μέσα στην δικογραφία δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καταδίκη τους κατηγορουμένους!

Το γιατί οι ανακριτικές Αρχές και τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. -μεταξύ των οποίων και το Εσωτερικών Υποθέσεων- δεν έψαξαν περαιτέρω το θέμα αλλά και το γιατί δεν μετατράπηκαν τα πληροφοριακά δελτία σε ανακριτικά παραμένει μυστήριο! Αν είχαν γίνει επιτόπου συλλήψεις με τα λεφτά στο χέρι στα συγκεκριμένα ραντεβού όλα θα είχαν τελειώσει πριν ξεκινήσουν.

Όπως μυστήριο παραμένει και τι επιλογή έγινε στο υλικό που χρησιμοποιείται αυτές τις μέρες στη δίκη, το οποίο μπορεί να αφορά πλημμελήματα, αλλά θα αποτελέσει πιλότο και για τη δίκη των κακουργημάτων. Ενώ η ΕΥΠ προειδοποίησε την Έδρα ότι χρειάζονται ανακριτικά δελτία και όχι πληροφοριακά δελτία στη δικογραφία, τίποτα δεν έγινε. Οι ανακριτικές και αστυνομικές Αρχές δεν έκαναν τη δουλειά τους και προφανώς λείπει υλικό από τις επισυνδέσεις που είχαν αποσταλεί από την ΕΥΠ στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου. Πιθανώς έχει αφαιρεθεί σκοπίμως από αυτούς που θα έπρεπε να χειριστούν ανακριτικά την υπόθεση και να κάνουν τις απομαγνητοφωνήσεις με ανακριτικούς υπαλλήλους και προφανώς οι υπεύθυνοι δεν βρίσκονται στον Άρειο Πάγο, αλλά εκεί που διαβιβάστηκαν τα στοιχεία.

Σύμμαχο στην προσπάθειά του να «εξαφανίσει» από τη δίκη το υλικό της ΕΥΠ βρήκε ο συνήγορος των κατηγορούμενων τον εισαγγελέα της Έδρας, ο οποίος χαρακτήρισε το πόρισμα της υπηρεσίας «συρραφή ανώνυμων καταγγελιών».

Στα τέλη Νοεμβρίου, μάλιστα, ο ίδιος συνήγορος ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι τηλεφωνικές υποκλοπές να έγιναν το 2016 με τη χρήση του παράνομου λογισμικού Pegasus, μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί το Pretador. Και πάλι ως σύμμαχος του συνηγόρου εμφανίστηκε ο εισαγγελέας της Έδρας αναφορικά με το αίτημα επί του παράνομου λογισμικού, με αποτέλεσμα να προκληθεί εκ νέου ένταση και το ζήτημα αποχής του προέδρου.

Σύμφωνα, βέβαια, με έγκυρες πληροφορίες, του edolio5 οι επισυνδέσεις της περιόδου εκείνης από την ΕΥΠ έχουν γίνει με απολύτως νόμιμο τρόπο και την έγκριση δύο εισαγγελέων.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μία από τις μεγαλύτερες δίκες διαφθοράς των τελευταίων ετών κινδυνεύει να οδηγηθεί σε φιάσκο εξαιτίας της λειτουργίας ενός παρακρατικού μηχανισμού που προσπαθεί με τερτίπια -όπως και στο παρελθόν- να αθωώσει τους κατηγορούμενους χωρίς καν η υπόθεση να μπει στην ουσία της. Ακόμη και τώρα, οι κινήσεις που οφείλουν οι Αρχές να κάνουν είναι απλές. Ποιος άραγε μηχανισμός έχει εξαφανίσει την δίκη αυτή ακόμη και από τα μονόστηλα των εφημερίδων ; Ποιος έχει επιβάλει τέτοια Ομερτά ;
 
Top