Της Ιωάννας Υψηλάντη
Ανοίγουν νέο μέτωπο πολέμου, στα Βαλκάνια;
Πολλά εξαρτώνται από τη θέση των... ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουν συσσωρευτεί, ούτως ή άλλως τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση των στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών συγκρούσεων, μέσα στην Ευρώπη, εδώ και δεκαετίες, που πλέον δεν δείχνουν διαχειρίσιμες.
- Η "Ουκρανική υπόθεση" - πρώτα απ 'όλα.
- Η σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, που κλιμακώνεται, από την ρητορική της Άγκυρας.
- Η εσωτερική μετανάστευση και τα εκατομμύρια των προσφύγων, που συνεχώς αυξάνονται.
- Η έλλειψη ενεργειακών πόρων, που εκτινάσσει τον πληθωρισμό και  καταστρέφει τα λαϊκά εισοδήματα δημιουργώντας προϋποθέσεις εξεγέρσεων των πολιτών.
- Η όξυνση μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, που από προχθές παίρνει μεγάλες διαστάσεις, με κινητοποιήσεις ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.
Βέβαια,  μια άλλη στρατιωτική σύγκρουση, στα Βαλκάνια,  είναι επωφελής για την Ουάσινγκτον, εφόσον πιστεύεται ότι είναι δυνητικά ικανή να αποδυναμώσει τη Ρωσία. Δεν κράτησαν, για την πάρτη τους το Κοσσυφοπέδιο, οι ΗΠΑ, χωρίς λόγο! Είναι ένας άλλος μοχλός πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ ευεργετικός για τους Αμερικανούς.
"Είμαστε κολλημένοι στον τοίχο. Για μένα, αυτή είναι η πιο δύσκολη μέρα, στην όλη θητεία μου, στο πόστο του  Προέδρου της Σερβίας" δήλωσε, χθες ο Βούτσιτς και συνέχισε:
"Οι ΗΠΑ και η Πρίστινα δεν συμμορφώνονται με την κοινή  συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο.
Οι ειδικές μονάδες της  Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου εισέβαλαν και σήμερα, , όπως και χθες, όπως και την προηγούμενη μέρα, στην επικράτεια της περιοχής που κατοικείται από τους Σέρβους, αλλά η διεθνής κοινότητα προσποιείται ότι δεν τους έχει δει"
Ο Βούτσιτς κάλεσε Σέρβους και Αλβανούς να διατηρήσουν την ειρήνη.
Τώρα ο Πρόεδρος της Σερβίας αντιμετωπίζει το δίλημμα:  Διακοπή των καλών σχέσεων Σερβίας-Ρωσίας, υιοθέτηση των ισχυρισμών του Κοσσυφοπεδίου και ενσωμάτωση της Σερβίας στην "συλλογική ασφάλεια", ή διατήρηση των αδελφικών σχέσεων με την Ρωσία, άρνηση των κυρώσεων, εναντίον της και διακοπή κάθε σχέσης με την Ευρώπη;;;
Ο εκβιασμός είναι ολοφάνερος και τρομακτικός.
Τα σενάρια είναι πολλά, μέχρι την επανάληψη των τραγικών γεγονότων του 1999,
Προς το παρόν, η ΕΕ καλεί σε "αυτοσυγκράτηση" την Σερβική πλευρά αναμένοντας την άφιξη του Μεσσία και τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς.
Μετά βλέπουμε!

 
Top