Η υπερτιμολόγηση συγκεκριμένου σκευάσματος της Novartis το έτος 2008 οδήγησε την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος ανώτερου υπαλλήλου του υπουργείου Υγείας, το επίμαχο έτος, αλλά και σε βάρος δύο στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας.

Η δίωξη ασκήθηκε για το φάρμακο που κυκλοφόρησε η ελεγχόμενη εταιρία το 2008, με την ονομασία eucreas για ασθενείς με ζαχαρώδη διαβήτη, το οποίο έλαβε αρχική τιμή πώλησης στην Ελλάδα κατά πολύ υψηλότερη από εκείνη που είχε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τη δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου, μέλος της Διεύθυνσης Τιμών φαρμάκου που βεβαίωσε την αυξημένη τιμή του σκευάσματος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Οι υπάλληλοι της Novartis, ο επικεφαλής καθώς και μία υπάλληλος του τμήματος Market Access της φαρμακοβιομηχανίας, κατά τον επίμαχο χρόνο, διώκονται για ηθική αυτουργία από κοινού στην ψευδή βεβαίωση του στελέχους του υπουργείου Υγείας .

Στο κατηγορητήριο, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς αναφέρονται σε μεγάλη ζημιά του Δημοσίου από την τιμή, τουλάχιστον 14 ευρώ αυξημένη, που έλαβε το εν λόγω σκεύασμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Top