Έγγραφες αναφορές σχετικά με το «κενό» ασφαλείας στο μαντρότοιχο όπου δεν υπήρχε… συρματόπλεγμα είχαν γίνει στις φυλακές Αυλώνα, όπου το βράδυ της Δευτέρας ο 23χρονος Αλβανός κρατούμενος μαζί με έναν άνδρα 21ετών από τη Συρία κατάφεραν να αποδράσουν χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια… σκάλα, στο μοναδικό σημείο του μαντρότοιχου που δεν είχε συρματόπλεγμα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ''Ελεύθερος Τύπος'', ο φάκελος που συνόδευε τον 23χρονο κρατούμενο ενημέρωνε ότι «είναι επικίνδυνος για απόδραση».

Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να εντοπίσουν και να περάσουν χειροπέδες στους δύο δραπέτες. Ο ένας από αυτούς φέρεται να ήταν «άνθρωπος» της «μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού» λόγω των στενών και προσωπικών επαφών που είχε με τον αρχηγό του κυκλώματος και βαρυποινίτη Κλοντιάν Λεκοτσάι, κάτι όμως που δεν έχει αποδειχθεί έως σήμερα.

Ο 23χρονος Αλβανός δραπέτης εξέτιε ποινή για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσής του στην Αλβανία. Στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, είχε συμμετάσχει στην αιματηρή συμπλοκή που έγινε στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, με αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός 33χρονου Έλληνα. Μια υπόθεση η οποία συνδέθηκε με τη λεγόμενη «μαφία των φυλακών Κορυδαλλού», με τις διωκτικές αρχές μάλιστα να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο η ανθρωποκτονία του 33χρονου Έλληνα να αφορά «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» από την πλευρά των… πρωτοπαλίκαρων της «μαφίας».

Μετά τη στυγερή εκτέλεση ασκήθηκε εις βάρος του δίωξη για ανθρωποκτονία και διατάχθηκε η μεταφορά του στις φυλακές Αυλώνα, καθώς δεν είχε… βγάλει το σχολείο. Από τη στιγμή που έγινε η μεταφορά του, ο ίδιος άρχισε να «στήνει» την απόδρασή του, παρατηρώντας τα κενά ασφαλείας των φυλακών. Άμεσα ήρθε σε επαφή με τον 21χρονο -αρχιμάγειρα των φυλακών- και άρχισε να καταστρώνει το σχέδιο εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα, δίνοντάς του την υπόσχεση πως θα «φύγουν μαζί».

Το βράδυ της Δευτέρας, όταν ξεκίνησε το συσσίτιο, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στα μαγειρεία των φυλακών. Σε εκείνο το σημείο -άγνωστο ακόμη πώς, καθώς διερευνάται- κατάφεραν να παραβιάσουν μια πόρτα και να βρεθούν σε ένα προαύλιο πίσω από τα μαγειρεία, όπου είναι τοποθετημένοι οι κάδοι απορριμμάτων. Εκεί έκοψαν ένα συρματόπλεγμα και πέρασαν στη «νεκρή ζώνη» των φυλακών, όπου άρχισαν να τρέχουν.

Από την αρχή μέχρι το τέλος κουβαλούσαν μαζί τους μια… αυτοσχέδια σκάλα, την οποία πιθανότατα είχαν φτιάξει μέσα στο μαγειρείο και την είχαν κρύψει αρκετά καλά, ούτως ώστε να μην εντοπιστεί από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών. Όταν έφτασαν στο μαντρότοιχο σταμάτησαν στο μοναδικό σημείο όπου δεν είχε συρματόπλεγμα και κατάφεραν να σκαρφαλώσουν και να βγουν έξω από τις φυλακές. Σε κανένα από τα προαναφερθέντα τρία σημεία δεν τους είδε ή τους σταμάτησε κάποιος σωφρονιστικός υπάλληλος.

Όταν ο ένας από τους δύο προσγειώθηκε στο έδαφος, «έπεσε» πάνω σε μια γυναίκα αστυνομικό, η οποία άρχισε να φωνάζει και πυροβόλησε μία φορά στον αέρα.

Μάλιστα, δεν δίστασε να επιτεθεί στο δραπέτη προκειμένου να μπορέσει να τον ακινητοποιήσει και να του περάσει χειροπέδες. Ωστόσο, εκείνη την ώρα ακολουθούσε και ο δεύτερος δραπέτης, ο οποίος της επιτέθηκε και κατάφεραν τελικά να διαφύγουν χωρίς να συλληφθούν. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα βρισκόταν στο σωφρονιστικό κατάστημα εισαγγελέας προκειμένου να σχηματιστεί η δικογραφία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα, στις φυλακές είχαν γίνει έγγραφες αναφορές σχετικά με το «κενό» ασφαλείας στο μαντρότοιχο όπου δεν υπήρχε… συρματόπλεγμα, κάτι που διευκόλυνε τους δύο κακοποιούς. Ενδέχεται ακόμη και να γνώριζαν αρκετά καλά το συγκεκριμένο σημείο και να θεώρησαν πιο εύκολο να σκαρφαλώσουν εκεί με ασφάλεια και χωρίς να τραυματιστούν.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν τόσο για το πώς έδρασαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όσο (και κυρίως) το γιατί μετήχθη στις συγκεκριμένες φυλακές ένας τόσο επικίνδυνος κρατούμενος, όπως ο 23χρονος αλβανικής καταγωγής, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για ένα κατάστημα κράτησης όπου, όπως εξηγούν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ πιο «ήπιας έντασης».

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που κρατούνται νεαροί ενήλικες στις συγκεκριμένες φυλακές, ωστόσο οι κρατούμενοι που επιλέγεται να μεταφερθούν εκεί συνήθως δεν έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα ή έχουν επιδείξει τάσεις σωφρονισμού, κάτι που δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο 23χρονος είχε πετύχει την εγγραφή του στο σχολείο των φυλακών Αυλώνα, κάτι που θα σήμαινε (εάν δεν είχε λάβει χώρα η αποτυχημένη απόδραση) πως θα μπορούσε να παραμείνει στις φυλακές ανηλίκων μέχρι την αποφοίτησή του, στα 25 ή στα 26 του χρόνια!

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε έκτακτο έλεγχο για τις συνθήκες της απόδρασης (θα πραγματοποιηθεί από το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης), ενώ πειθαρχική έρευνα για τυχόν ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων έχει διαταχθεί και από την Εισαγγελία.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 
Top