Καθώς μεγαλώνoυμε, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, μειώνεται η μυϊκή μάζα, τα επίπεδα των ορμονών
αλλάζουν, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς στο να κτίσουμε λίπος στην κοιλιά. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τον μεταβολισμό και τις καύσης του λίπους ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθενειών.

Γράφει η Αννα Μαρία Παπίρη

Εκτός από την τακτική άσκηση, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την πείνα βελτιώνοντας παράλληλα τη γενική σας υγεία. Σας προτείνουμε τροφές που θα αλλάξουν τη ζωή των γυναικών στη μέση ηλικία και μετά. Από τα γνωστά ω-3 λιπαρά μέχρι τη ρίγανη, πολλά από αυτά τα τρόφιμα αντιστρέφουν τις φθορές του χρόνου και σας κάνουν να νιώθετε πιο ευχάριστα.


Λινόσποροι
Οι λιναρόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα λίπη για δυνατό μυαλό και υγιή καρδιά. Περιέχουν λιγνάνες που θεωρούνται φυσικά προστατευτικά στη πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου και του μαστού ενώ οι φυτικές ίνες τους εξασφαλίζουν μακροχρόνια πεπτική υγεία.

Φροντίστε να καταναλώνετε αλεσμένους λιναρόσπορους, το σώμα σας απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο εύκολοι στη πέψη.


Μηλόξυδο
Το ξίδι μηλίτης δείχνει να συμβάλει στην απώλεια βάρους χάρη στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα και βοηθά στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη διάσπασή της.

Να καταναλώνετε ακατέργαστο μηλόξυδο αφού οι περισσότερες δράσεις του αποδίδονται στα προβιοτικά και στα οξέα που περιέχει όταν είναι ακατέργαστο. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι νερό ή βάλτε το στις σπιτικές σαλάτες, σούπες και σάλτσες.

Επιπλέον μία πολύ μικρή ποσότητα ακατέργαστου μηλίτη είναι ιδανικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη.


Κάρδαμο
Ανακατέψτε καθημερινά στη σαλάτα σας αυτό το υπέροχο πράσινο βότανο με την πιπεράτι γεύση για να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό και νεανικό. Περιέχει άφθονο νερό, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά που αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν να αποφύγετε τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές καθώς μεγαλώνετε.
Ξυνολάχανο
Φτιάχνεται από ζυμωμένο λάχανο και είναι γεμάτο με προβιοτικά που ενισχύουν το έντερο, ομαλοποιούν την εντερική μικροχλωρίδα καθιστώντας το ένα διατροφικό must-have για γυναίκες άνω των 40 ετών.

Εκτός από τη βελτίωση της πέψης τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Φρέσκα φασολάκια σόγιας

Περιέχουν ισοφλαβόνες, οι οποίες είναι εξαιρετικές για την αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων στον οργανισμό. Στη μέση ηλικία ο μεταβολισμός της γυναίκας αρχίζει να επιβραδύνεται και εμφανίζει ορισμένες ορμονικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν δυσλειτουργίες στον οργανισμό όπως κόπωση αλλά και μεταβολές της διάθεσης. Προσθέτοντας μια δόση φρέσκα φασολάκια σόγιας (edamame) στη διατροφή σας θα βοηθήσετε στην ορμονική εξισορρόπηση. Βάλτε μερικά σε αλατισμένο θαλασσινό αλάτι ή απολαύστε τα με το αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών.


Ρίγανη
Αυτό το ισχυρό πράσινο βότανο μπορεί να σας προστατεύσει από μια σειρά σοβαρών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, η οστεοπόρωση και η αθηροσκλήρωση. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνων.
Βασιλικός

Εκτός από ισχυρός ενισχυτής της διάθεσης, ο βασιλικός βοηθά στη πέψη, καταπολεμά το στρες και τη κόπωση και έχει άφθονες αντισηπτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στην άμβλυνση του πόνου της αρθρίτιδας στην προστασία του ήπατος, του εγκεφάλου και της καρδιάς.   
 
Top