Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν»
Ευριπίδης, 480 - 406 π.Χ.
(Τυχερός αυτός που διδάχτηκε ιστορία)

Σήμερα στη...
Συρία των Σελευκιδών του Μεγάλου Αλεξάνδρου τιμούν τη "Μέρα της Ανεξαρτησίας"!
Ήταν 17 Απρίλη 1946 όταν εκδιώχθηκαν οι Γάλλοι αποικιοκράτες, που σήμερα θέλουν να επιστρέψουν και διατηρούν στρατεύματα στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Συρίας μαζί με τους Αμερικανούς και τους Τσέτες (Κούρδους) λακέδες των ιμπεριαλιστών.
Η Αραβική εξέγερση στη Συρία ανακήρυξε την Ανεξαρτησία το 1920, αλλά οι Γάλλοι αποικιοκράτες εισβάλουν με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις και η "ανθρωπιστική" τους επέμβαση συνοδεύεται με την παρουσίαση ενός σχεδίου διαμελισμού της κατεχόμενης περιοχής στην "Κοινωνία των Εθνών", τον μετέπειτα και σημερινό ΟΗΕ.
Πρόκειται για το πανομοιότυπο σχέδιο της "αραβικής άνοιξης made in USA" και τα 9 χρόνια ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον της Συρίας.
Συνοπτικά:
Στη Διάσκεψη του Σαν Ρέμο (Ιταλία, 19 - 26 Απρίλη 1920) οι εκπρόσωποι των τεσσάρων νικήτριων χωρών του Α' παγκοσμίου πολέμου (ο Βρετανός πρωθυπουργός David Lloyd George, ο Γάλλος πρωθυπουργός Alexandre Millerand, ο Ιταλός πρωθυπουργός Francesco Nitti κι ο Γιαπωνέζος πρέσβης Keishirō Matsui)... αποφάσισαν: Τα βιλαέτια (Χαλέπι, Βηρυτός, Δαμασκός και Ντειρ Ελ Ζορ) υπό την βίαια κατοχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας για περισσότερα από 400 χρόνια παραχωρούνται στη Γαλλία.
Αραβική εξέγερση, αγώνες για ανεξαρτησία αναγκάζουν τη Γαλλία να επαναφέρει κατακτητή την ηττημένη Τουρκία και κάνει ένα πρωτοφανή δώρο με την παραχώρηση της Αλεξανδρέττας, πόλη της επαρχίας της Αντιόχειας (γι' αυτό το λόγο το ιστορικό Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιόχειας έχει την έδρα του στη φιλόξενη Συρία κι αρνείται πεισματικά να επιστρέψει υπό κατοχή παρά τις διεθνείς πιέσεις, ακόμη κι από τον Βαρθολομαίο), ενός ζωτικού ιστορικό-γεωγραφικού χώρου που σήμερα οι Τούρκοι έχουν "βαπτίσει" Ισκεντερούν. Ακόμη και σήμερα οι 200.000 Σύροι κάτοικοι της περιοχής, Άραβες που μιλούν της αραβική γλώσσα και την διδάσκονται σε "κρυφά σχολειά", παραμένουν κάτω από τη μπότα του τουρκικού φασιστικού καθεστώτος.


Η Συρία θα απελευθερωθεί από τη γαλλική αποικιοκρατία το 1946, μετά σκληρούς αγώνες που στοίχισαν καταστροφές, νεκρούς και δυστυχίες.

Το αραβικό κίνημα που αναπτύχθηκε, νίκησε κι εδραιώθηκε στο πρόταγμα της παγκόσμιας ανυπότακτης αριστεράς: "Πατρίδα ή Θάνατος... Η Συρία ανήκει στους Σύρους"!

«Απ' την αρχή ως το τέλος, ήμουν -κι ελπίζω να με καταλαβαίνει κάθε πολίτης της Συρία που ζει στο...
εξωτερικό- αγρότης, γιος αγροτών.
Το να κάθομαι στα σπαρτά του σταριού και να πίνω το νερό όταν αναβλύζει από την πηγή, κατά τη γνώμη μου αξίζει πολύ περισσότερο από όλα τα πολυτελή μέγαρα του κόσμου.
Στο παρελθόν δεν έζησα σε βίλες και δεν θα ζήσω ποτέ.
Θα κατοικήσω σε βίλα, μόνον όταν αυτό ζητηθεί από τον λαό και κυρίως από τους εργάτες και τους αγρότες.
Δεν φοβάμαι το μέλλον, γιατί το μέλλον είναι δικό μας, γιατί το μέλλον ανήκει στο λαό κι ο λαός στο Θεό. Κι ο Θεός είναι η λογική κι η λογική είναι του λαού».
Στρατηγός Hafez Al Assad.(1930 – 10 Ιούνη 2000)
«H πατρίδα είναι πάνω από οτιδήποτε»... ήταν το πιστεύω του στρατηγού Hafez Al Assad.

Στη σημερινή επέτειο της Ανεξαρτησίας ο λαός της Συρίας φέρνει στη μνήμη του τους αγώνες και τον ηρωισμό του λαού για 25 ολόκληρα χρόνια εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών, την Αντίσταση, τις θυσίες των προγόνων τους για την Εθνική Ανεξαρτησία και την Ενότητα της Πατρίδας.
Σήμερα ο λαός της Συρίας κέρδισε τη μεγαλύτερη μάχη στην παγκόσμια ιστορία, για τη διατήρηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας. Η Συρία μετατράπηκε σε τάφο για τους ιμπεριαλιστές και τους λακέδες τους και θα απελευθερώσει ακόμη και την τελευταία σπιθαμή Συριακής γης υπό κατοχή! [Βλέπε σε: Πρόεδρος Bashar Al Assad: «Είναι Εθνική αξίωση... Θα απελευθερωθεί κι η τελευταία ίντσα της Συρίας...»].

«Να μην σκέφτονται οι εχθροί μας ότι υπάρχει δυνατότητα
να κερδίσουν από την πολιτική εκείνο που δεν κατάφεραν
να αποκτήσουν με την τρομοκρατία.
Μαζί τους ούτε συμφωνίες, ούτε πρεσβείες.
ΤΙΠΟΤΑ»
Μπασάρ Αλ Άσαντ, Πρόεδρος της Συρίας
Δαμασκός, 20 Αυγούστου 2017

Σήμερα οι Γάλλοι θέλουν να επιστρέψουν... Πιστεύουν πως μπορούν ν' επιβληθούν εκεί που ηττήθηκαν όλοι οι ιμπεριαλιστές.

Τους διαφεύγει αυτό που επισημάναμε χρόνια πριν: Η δύση αγνόησε πως ο λαός της Συρίας διέπεται από "Εθνο"-Μπολσεβικισμό... κι ήρθε η ήττα!
 
Top