Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή, το γένος Παναγιωτίδου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μητέρα του αειμνήστου δικηγόρου της Κατερίνης Δημήτρη Γκελντή.

"Η γυναίκα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης που η φωτογραφία της αποτυπώνει την συμμετοχή του Λαού μας και ιδιαίτερα των γυναικών, στην Παλλαϊκή Αντίσταση ενάντια στον φασισμό και τους κατακτητές", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.

"Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ελληνικής γης, που με πάθος υπερασπίστηκε, που θα την υποδεχτεί. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την προσφορά της, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Τιτίκα Παναγιωτίδου ή αλλιώς Τίτο, ήταν μία από τις τριάντα γυναίκες που κατετάγησαν στην 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο Κοζάνης κι ας μην είχε συμπληρώσει ακόμη τα 16. Η διμοιρία αποτελούνταν από γυναίκες 16-24 χρόνων. Υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός και χρημάτισε διοικητής Λόχου των Ανταρτισσών.

Όταν το 1982 αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, η φωτογραφία της με υπόδειξη του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου αποτυπώθηκε σε γραμματόσημο για να τιμηθεί η Ενιαία Εθνική Αντίσταση 1941-44. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η Τιτίκα Παναγιωτίδου σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και άσκησε τη δικηγορία για πάνω από τριάντα χρόνια.

Τη συγκίνηση και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Ελένης Παναγιωτίδου-Γκελντή, εμβληματικής μορφής της Εθνικής Αντίστασης, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης με την ακόλουθη δήλωσή του:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε μια ιστορική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, την Ελένη Παναγιωτίδου-Γκελντή, μια πρωτοπόρο γυναίκα, αγωνίστρια στα πεδία των μαχών και των κοινωνικών αγώνων.

Πριν ακόμα συμπληρώσει τα 16 της χρόνια κατετάγη στις τάξεις του ΕΛΑΣ όπου αναδείχθηκε Διοικήτρια του Λόχου των Ανταρτισσών, ενώ μετά το τέλος του πολέμου σπούδασε νομικά και άσκησε μάχιμη δικηγορία για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Ήταν μητέρα του αείμνηστου δικηγόρου Δημήτρη Γκελντή, που έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια.

Η χαρακτηριστική φωτογραφία της με τη στρατιωτική εξάρτυση, που αποτυπώθηκε και σε γραμματόσημο το 1982, θα συμβολίζει πάντα τη Γυναίκα της Αντίστασης που από την πρώτη γραμμή του μετώπου μάχεται για ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

 
Top