Το βιολογικό ρολόι, φαίνεται ότι μπερδεύεται από το μπλε φως, που προέρχεται από smartphones και λευκά LED, και μειώνει την παραγωγή και την έκκριση μελατονίνης. Αυτό με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη όγκων στο σώμα. Περισσότερο φαίνεται πως πλήττονται, όσοι εργάζονται μόνιμα τη νύχτα.

Μια νέα μελέτη επιστημόνων από το Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) συσχετίζει αυτή την έκθεση στο στο μπλε φως (από τις οθόνες τηλεόρασης, υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων ) τη νύχτα με τον κιρκαδικού ρυθμού ( βιολογικό ρολόι) και τον καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

«Υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της έκθεσης σε τεχνητό φως τη νύχτα, της διακοπής του κιρκαδιακού ρυθμού και του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Με αυτή την μελέτη επιδιώξαμε να προσδιορίσουμε εάν η νυχτερινή έκθεση στο φως στις πόλεις μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη αυτών των δύο τύπων καρκίνου «, εξήγησε ο ελληνικής καταγωγής Μανώλης Κογεβίνας, επικεφαλής ερευνητής στην εν λόγω μελέτη.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία περισσότερων από 4.000 ατόμων από 11 διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας. Όλοι οι συμμετέχοντες μπήκαν στην μελέτη το διάστημα 2008-2013 και ήταν μεταξύ 20 και 85 ετών.

Το επόμενο βήμα ήταν να μετρηθούν τα επίπεδα του τεχνητού φωτισμού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

«Η νυχτερινή βάρδια, η έκθεση στο φως τη νύχτα και η αστάθεια στον κιρκαδικό ρυθμό μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρκίνων που εξαρτώνται από ορμόνες», αναφέρουν οι συγγραφείς. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), οι θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν νυκτερινές βάρδιες είναι «πιθανώς καρκινογόνες» για τους εργαζόμενους.

Η σχετική έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives στις 23 Απριλίου.

iatropedia.gr

 
Top