Στην πολύχρονη ιστορία του το μπιλιάρδο, σε όλες του τις παραλλαγές, ήταν πάντα ένα συναρπαστικό παιχνίδι που παίχτηκε από ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης. Αριστοκράτες, τυχοδιώκτες, βασιλείς, προέδρους, πλούσιους και φτωχούς σε μια πορεία συνδεδεμένη στενά με την κοινωνική εξέλιξη των τελευταίων 500 χρόνων.
Ωε πρόδρομους του μπιλιάρδου μπορούμε να θεωρήσουμε τα παιχνίδια που παίζονταν σε χόρτο, όπου οι παίκτες χτυπούσαν μπάλες με ξύλινα ραβδιά, παιχνίδια που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην βόρεια Ευρώπη και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα.
Το παιχνίδι εξελίχθηκε από υπαίθριο σε εσωτερικού χώρου και άρχισε να παίζεται σε ξύλινα τραπέζια με πλαϊνά προστατευτικά τοιχώματα για να μη φεύγουν οι μπάλες και πράσινο ύφασμα, μάλλον σε ανάμνηση του χόρτου.
Τις μπάλες τις έσπρωχναν μάλλον παρά τις χτυπούσαν, με ξύλινα ραβδιά που τα έλεγαν μασιές. Οι περισσότεροι όροι του μπιλιάρδου προέρχονται από τη γαλλική γλώσσα όπως και ο όρος μπιλιάρδο που έχει προέρθει από τη λέξη μπάλα – μπαλάκι.
Το μπιλιάρδο σύμφωνα με το billiardinfo.gr, παρόλο που ήταν το αγαπημένο παιχνίδι ευγενών και βασιλιάδων ήταν αρκετά δημοφιλές και στον απλό λαό. Πληροφορίες για αυτά τα πρώτα χρόνια αντλούμε από διάφορες αναφορές για τις δραστηριότητες των ευγενών αλλά και από συγγραφείς, όπως ο Σαίξπηρ που αναφέρει το μπιλιάρδο στο έργο του "Αντώνιος και Κλεοπάτρα".
Αυτή η αναφορά οδήγησε λανθασμένα κάποιους να πιστέψουν ότι το μπιλιάρδο ήταν ένα παιχνίδι
γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο. Το πιθανότερο είναι η αναφορά απλώς να αντανακλά το πόσο δημοφιλές ήταν το παιχνίδι την εποχή του Σαίξπηρ.
ΠΗΓΗ:goodstory.gr