Το Facebook δουλεύει πυρετωδώς να λύσει όλες τις τεχνικές αναποδιές αλλά και τις καινοτομίες που χρειάζονται ώστε να ρίξει επιτέλους στην αγορά τα γυαλιά που θα επιτρέπουν να βλέπουμε εικονικά (ψηφιακά) αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο.

Τρεις ερευνητές της φοβερής και τρομερής Oculus Rift, την οποία έσπευσε να εξαγοράσει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ το 2014 έναντι 2 δισ. δολαρίων, κατέθεσαν πρόσφατα αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της πατέντας που «θα μπορεί να επαυξάνει τη θέαση του φυσικού, πραγματικού περιβάλλοντος με στοιχεία που παράγονται από τον υπολογιστή».

Σύμφωνα με την περιγραφή της πατέντας, η τεχνολογία θα «περιλαμβάνεται σε ένα ζευγάρι γυαλιών που θα αποτελείται από έναν σκελετό και μια οθόνη που θα παρουσιάζει υλικό στα μάτια του χρήστη»!




Ο γενικός διευθυντής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχει αποκαλέσει εδώ και καιρό τόσο την εικονική (virtual) όσο και την επαυξημένη (augmented) πραγματικότητα (reality) «την επόμενη μεγάλη υπολογιστική πλατφόρμα», αυτή που στο μυαλό του θα αντικαταστήσει τόσο τους παραδοσιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσο και τα smartphones.


Γι’ αυτό και ήθελε τόσο ο Μαρκ την Oculus, μια επαναστατική εταιρία που έκανε έρευνες πάνω στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, χωρίς προϊόν ωστόσο στα χέρια της (τότε)! Το αφεντικό του Facebook σκοπεύει να δαπανήσει μερικά δισεκατομμύρια ακόμα για τα έξυπνα γυαλιά του, τα οποία όπως μαθαίνουμε θα προβάλλουν φως πάνω στα μάτια του χρήστη, αντί για τις πιο παραδοσιακές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Φορώντας τα κανείς, θα μπορεί να βλέπει εικόνες και βίντεο χωρίς να χάνει τίποτα από το φυσικό περιβάλλον γύρω του.

Το Facebook αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει την αίτηση για την πατέντα, ακολουθώντας τόσο τον δρόμο της Microsoft και του δικού της HoloLens AR όσο και των μυστηριωδών γυαλιών που κατασκευάζει η ιδιοκτησίας Google, Magic Leap. Ο βασικός ερευνητής εξάλλου των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας της Oculus, Pasi Saarikko, ο οποίος μετακόμισε στο Facebook το 2015, είχε την ευθύνη των οπτικών συνιστωσών του HoloLens της Microsoft.



Μην περιμένετε πάντως να δείτε τα επαναστατικά γυαλιά στα ράφια στο άμεσο μέλλον. Όπως είπε ο επικεφαλής επιστήμονας της Oculus, Michael Abrash, τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας δεν θα αρχίσουν να αντικαθιστούν τα smartphones πριν από το 2022: «Σε 20 ή 30 χρόνια από τώρα, προφητεύω πως αντί να κουβαλάμε στιλάτα smartphones παντού, θα φοράμε στιλάτα γυαλιά. Αυτά τα γυαλιά θα προσφέρουν εικονική πραγματικότητα, επαυξημένη πραγματικότητα και οτιδήποτε βρίσκεται μεταξύ τους και θα τα φοράμε όλη τη μέρα»…

Πότε πρόλαβε να παλιώσει η εικονική πραγματικότητα, που μας μεταφέρει σε έναν κόσμο διαφορετικό από τον πραγματικό, και να αναδυθεί η επαυξημένη πραγματικότητα, που εμπλουτίζει τον κόσμο μας με πακέτα ψηφιακών πληροφοριών, αυτό μόνο οι οραματιστές και οι επαναστάτες της τεχνολογίας το ξέρουν…

Πηγή: newsbeast.gr
 
Top