Ο Οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποιεί με νέα του έκθεση ότι ο κίνδυνος για έναν νέο πυρηνικό πόλεμο είναι πάρα πολύ κοντά, για πρώτη φορά, μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» πριν από 26 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Αφοπλισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNIDIR), εννέα μόνο κράτη διαθέτουν πάνω από 15.000 πυρηνικά όπλα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν γενική καταστροφή, δηλαδή έναν πραγματικό πυρηνικό όλεθρο.

Συγκεκριμένα αναφέρει η έκθεση «Η απειλή πυρκαγιάς πυρηνικού πολέμου το 2017 είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη μετά από 26 χρόνια, δηλαδή από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως».

Συνολικά, εννέα κράτη - οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ - διαθέτουν πάνω από 15.000 κεφαλές και συνεχίζουν να επενδύουν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων.

Ο κύριος παράγοντας που απειλεί την έκρηξη του πυρηνικού πολέμου είναι οι πολύ άσχημες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, λόγω της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία και του πολέμου στη Συρία. Οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία προγραμμάτων τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους όπλων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα για τα επόμενα 30 χρόνια.

Ο δεύτερος παράγοντας που δημιουργεί φόβους για πυρηνικό όλεθρο είναι η ένταση μεταξύ Βορείου Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία οδηγεί και τη Βόρειο Κορέα σε περαιτέρω ανάπτυξη των πυρηνικών της όπλων.

Η μελέτη καταλήγει ότι δεν προβλέπεται μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου σε καμία χώρα, και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς «Οποιαδήποτε αποδυνάμωση της πυρηνικής ομπρέλας των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να προωθήσει την περαιτέρω εκστρατεία από τους αντιπάλους και τους συμμάχους τους». Η «πυρηνική αποτροπή» των ΗΠΑ όχι μόνο δεν λειτουργεί, αντιθέτως κάνει τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερο και τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά, λέει επιλογικά η έκθεση.

Πηγή


 
Top