Θέμα ασφαλιστικού για τις χή­ρες στρατιωτικών ανακινεί το υπουργείο Άμυνας, μια ημέρα μετά το δυστύχημα με το στρατιω­τικό ελικόπτερο στην Ελασσόνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων αξιωματικών και τον τραυματισμό μιας αρχιλοχία. Εκτιμάται ότι αιτία της τραγωδίας ήταν η χαμηλή πτήση που εκτελούσε το ελικόπτερο, μέσα σε πυκνή νέφωση. Πολύ πιθανώς, να «κτύπησε» σε καλώδια στύλου της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να συντριβεί.

Κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια υπηρε­σία του, με επιστολή της, ζητάει από τα υπουργεία Οικονομικών και Ερ­γασίας να διευκρινίσουν εάν ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις χήρες συζύγους στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους κατά το καθήκον τους. Μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση Οικο­νομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) κάνει στην επιστολή της ει­δική αναφορά στην τραγωδία της Ελασσόνας. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως πρόσφατα, δεκάδες σύζυγοι στρατιωτικών που τις αφορούσε το θέμα, είχαν προβεί σε σειρά συγκε­ντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και σε «κα­τάληψη» στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπόσχεση

Τότε, μάλιστα, είχαν πάρει την υπό­σχεση ότι το αίτημά τους είχε γίνει αποδεκτό. Προηγουμένως, με παρέμ­βαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είχε δεχθεί την εξαίρεση των διατάξεων που προέβλεπαν κόψιμο της σύνταξης εάν η χήρα είναι κάτω των 55 ετών. Τόσο για τα Σώματα Ασφαλείας όσο και για τις χήρες των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερωτηματικά

Τώρα, δημιουργεί εύλογα ερωτημα­τικά η επιστολή της ΓΔΟΣΥ, η οποία ερωτά τα υπουργεία αν δικαιούνται οι χήρες των στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την πτώση ελικο­πτέρου, σύνταξη. «Επειδή μέχρι σήμε­ρα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση επί των προτάσεών μας, αλλά και ούτε παρέχονται σαφείς διευκρινίσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου, παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες διευ­κρινίσεις», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Άμυνας. Και καταλή­γει: «Σε τυχόν αρνητική απάντηση, παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προς άμεση επίλυση του θέματος».

Στο μεταξύ, η επιτροπή εμπειρο­γνωμόνων έχει ολοκληρώσει τις πρώτες έρευνές της στην περιοχή της πτώσης του ελικοπτέρου, μερι­κά χιλιόμετρα έξω από το Σαραντάπορο Ελασσόνας. Από τις επιτόπιες έρευνες στον λόφο που συνετρίβη, και στα συντρίμμια, φαίνεται πως το δυστύχημα οφείλεται στην πυκνή χα­μηλή νέφωση. Το ίδιο το ελικόπτερο πετούσε χαμηλά, και, ενδεχομένως, είτε προσέκρουσε στον λόφο, είτε «βρήκε» στα σύρματα της κολώνας της ΔΕΗ που υπήρχε εκεί.


Πηγή


 
Top