Το θέμα της Βενεζουέλας φέρνει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η ΝΔ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Βασίλη Κικίλια, να τονίζει πως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε με συγκριτικά παραδείγματα τη δική της πολιτική προσπάθεια στους αγώνες των λαών, με αιχμή του δόρατος τον Μαδούρο και τη Βενεζουέλα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε πως κτίστηκε ένα επικοινωνιακό οικοδόμημα και τώρα ξαφνικά που σκοτώνεται ο κόσμος στη Βενεζουέλα, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά κανείς.

«Δεν θα ήταν λογικό η κυβέρνηση να τοποθετηθεί επισήμως; Σιγή. Αυτό είναι προς κρίση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτικές σχέσεις με τον Μαδούρο.

«Προφανώς θεωρούσε -ελπίζω ότι δεν το θεωρεί ακόμα- ότι είναι ένα μοντέλο για την Ελλάδα. Προφανώς έχει πολιτικές σχέσεις, το έχει παραδεχθεί σειρά στελεχών, κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένουμε από τον Τσίπρα, τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης ή από κάποιον υπουργό μια υπεύθυνη τοποθέτηση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός τα έχει δεχτεί όλα και τα έχει υπογράψει όλα, ζητώντας από την κυβέρνηση να απολογηθεί για τον έναν χρόνο που χάθηκε. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί καθυστέρησαν: «Για να φέρουν περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας; Θυμίζω ότι στις 12/7/2015 ο Τσίπρας εκχώρησε τη δυνατότητά μας για κούρεμα του χρέους. Άρα μιλάμε μόνο για τεχνοκρατικές διευκολύνσεις. Άρα κούρεμα δεν υπάρχει, για να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, οι δανειστές βρήκαν «μπόσικο» τον κ. Τσίπρα και του φορτώνουν μέτρα που υποθηκεύουν τη χώρα και θα πρέπει να πάρουν οι επόμενες κυβερνήσεις, κυρίως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

«Αυτό δένει χειροπόδαρα την ελληνική οικονομία. Εκείνος στην ελληνική κοινωνία φέρνει υπερφορολόγηση, υπερφορολόγηση, υπερφορολόγηση. Πήραν πέντε φορές παραπάνω μέτρα απ' ότι χρειάζονταν το 2016 και επαίρονται για αυτό», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας τα αντίμετρα ως ανύπαρκτα και ως ένα επικοινωνιακό πακέτο.

«Αντίμετρα είναι η χρυσόσκονη και τα καθρεφτάκια τα οποία οι κύριοι θεωρούν τους Έλληνες πολίτες ιθαγενείς και θέλουν να τους τα κουνήσουν το 2017 για το 2019 αν τα πλεονάσματα είναι πάνω από 3,5% και για ό,τι ποσοστό πάνω από αυτό υπάρχει. Θα μειώσουν τις συντάξεις -ίσως και έναν χρόνο νωρίτερα- θα μειώσουν το αφορολόγητο, θα εκποιήσουν τη δημόσια περιουσία;» διερωτήθηκε.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έλεγε ότι δεν θα πειράξει τη ΔΕΗ και τώρα συμφώνησε να περιορίσουν τον ρόλο της από το 95% στο 50% της αγοράς. «Η ΝΔ λέει 66% ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, μιλάει για δυνατότητα να εξασφαλίσει ενέργεια για όλους, φθηνή ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να εκμοντερνίσει τη ΔΕΗ και να τη ξαναστήσει στα πόδια της. Με μαθηματική ακρίβεια, όταν ψάχνει να δανειστεί 300 εκατ. η ΔΕΗ και δεν μπορεί, όταν έχει συγκλονιστικό πρόβλημα ρευστότητας, όταν η ίδια η διοίκηση βάλλει ενάντια στην κυβέρνηση και αυτό είναι αποτυπωμένο παντού, ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως μετά από 2,5 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει έρθει κατάματα με την πραγματικότητα, την κατάρρευσή τους στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τους εταίρους και θα τους επισημάνει πως η ΝΔ έχει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεων και παρεμβάσεων, οι οποίες θα μεγαλώσουν το ΑΕΠ.

«Μόνο αν μεγαλώσει αυτό το κομμάτι με νέες θέσεις εργασίας και με μείωση φορολόγησης έχεις τύχη να σωθεί το ασφαλιστικό σου, να αντέξουν οι τράπεζες τη διαδικασία των κόκκινων δανείων που αυξάνονται και να μπορέσει η χώρα να προσελκύσει κι άλλες επενδύσεις και να σταθεί στα πόδια της», ανέφερε, επικρίνοντας την κυβέρνηση πως επενδύει στη φτωχοποίηση της χώρας, βάζοντας από τις πόρτες και τα παράθυρα κομματικούς εγκάθετους.

Τέλος, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βγούμε από την κρίση γιατί τρέφεται από αυτήν. «Δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης αν η χώρα ορθοποδήσει. Αυτός είναι ο Τσίπρας. Μέσα σε δύο χρόνια απέδειξαν οι κύριοι ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε η ιδεολογία τους, ούτε τα πιστεύω τους, ούτε τίποτα. Μόνο οι καρέκλες τους», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

 
Top