Για «ένοπλο επεισόδιο» μιλούν οι αιγυπτιακές αρχές - Για δυστύχημα με εκπυρσοκρότηση όπλου κάνουν λόγο πηγές από το μοναστήρι - Ασφαλείς οι ελληνορθόδοξοι μοναχοί - Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν σε «ένοπλο επεισόδιο» που σημειώθηκε κοντά στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Έως τώρα, οι πληροφορίες είναι ασαφείς για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το επεισόδιο, ενώ νωρίτερα υπήρξαν αναφορές και για δεύτερο νεκρό, που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών που βρίσκονταν στην είσοδο του μοναστηριού, που έχει γίνει κατ΄επανάληψη στόχος επιθέσεων και σκότωσαν τουλάχιστον έναν αστυνομικό, ενώ τραυμάτισαν τουλάχιστον άλλους τέσσερις.\

Όμως, μια διαφορετική εκδοχή για το όλο συμβάν μετέδωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το ΑΠΕ- ΜΠΕ από την Αίγυπτο που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα: Σύμφωνα με το ΑΠΕ, λοιπόν, τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν από λίγο με τον αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, με αφορμή την είδηση που μεταδόθηκε και από την κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, για ένοπλο επεισόδιο σε φυλάκιο της αστυνομίας στην περιοχή του μοναστηριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους μοναχούς, όπως εξήγησε στον ΥΦΥΠΕΞ κ. Αμανατίδη ο αρχιεπίσκοπος Σινά, μπορεί το όλο θλιβερό περιστατικό να προήλθε από μία κατά λάθος εκπυρσοκρότηση όπλου από τους άνδρες ασφαλείας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και πιθανόν τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.


Πάντως, όταν μεταδόθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για το ένοπλο συμβάν από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν σπεύσει να επισημάνουν ότι για μία ακόμη φορά μπαίνουν στο στόχαστρο Χριστιανοί- μετά τις επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών, την Κυριακή των Βαϊων.

Ασφαλείς οι ελληνορθόδοξοι μοναχοί

Ασφαλείς είναι όλοι οι μοναχοί του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά και όλοι οι προσκυνητές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το ένοπλο επεισόδιο σε φυλάκιο της αστυνομίας στην είσοδο της περιοχής του ελληνορθόδοξου Μοναστηριού, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τα Ιουστινιάνεια τείχη της πολυαιώνιας Μονής.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά η αιγυπτιακή τηλεόραση, σημειώθηκε ένοπλο επεισόδιο σε αστυνομικό φυλάκιο, στις 8 περίπου το βράδυ (9 ώρα Ελλάδος).
Η ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο είναι σε συνεχή επαφή με την αρχιεπίσκοπο και τους μοναχούς καθώς και με την αιγυπτιακή αστυνομία και παρακολουθεί από κοντά τη κατάσταση.

Πηγή
 
Top