Από το κυνήγι «γκιουλενιστών», που έχει αρχίσει από το περασμένο καλοκαίρι και στην περιοχή της Θράκης, δεν γλίτωσαν ούτε τα μειονοτικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τουρκικές υπηρεσίες επιχείρησαν να «φιμώσουν» μειονοτικούς δημοσιογράφους, χρησιμοποιώντας ορολογία που περιγράφει τη Θράκη ως τελούσα υπό καθεστώς «ελληνικής διοίκησης», αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2016 ο δημοσιογράφος Εβρέν Δέδε έμαθε στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων ότι έχει εκδοθεί εις βάρος του απόφαση απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία, ως ατόμου το οποίο αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και δημόσια τάξη της γειτονικής χώρας. Εν ολίγοις, ο Δέδε, Ελληνας πολίτης, κάτοικος Κομοτηνής, εκδότης του δίγλωσσου περιοδικού Azinlikca και υπεύθυνος των ιστοσελίδων www.azinlikca.net και www.trakyadan.com, περιγράφηκε ως «γκιουλενιστής». Ο δημοσιογράφος προσπάθησε να έλθει σε επαφή για εξηγήσεις με το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, ωστόσο η απόπειρά του ναυάγησε. Ο ίδιος ο Δέδε αρχικά θεώρησε ότι η συγκεκριμένη στοχοποίηση ήταν αποτέλεσμα της συγγένειάς του με τον πεθερό του, Αμπντουλάχ Αϊμάζ, υπεύθυνο της εφημερίδας Zaman (την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κλείσει) και εξέχον μέλος της οργάνωσης του Γκιουλέν στη Γερμανία. Σε δεύτερη ανάγνωση, ο Δέδε και οι συνάδελφοί του Αϊντίν Μποσταντζή και Φατίχ Ναζίφογλου (από το Azinlikca) στράφηκαν στον Ιρφάν Τσετίν, που είχε στενότατες σχέσεις με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στη Θράκη και ήταν εντεταλμένος με την κατάρτιση καταλόγων οι οποίοι περιείχαν τα ονόματα οπαδών του Γκιουλέν στη ζώνη ευθύνης του.

Ο Τσετίν φαίνεται ότι ενδιαφερόταν για τη συντακτική ομάδα του Azinlikca, από την αρχή της θητείας του, όταν παρατήρησε ότι η ομάδα είχε άριστες σχέσεις με τον Μουσταφά Σαρνίτς, πρώην γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ο οποίος είχε αποδεδειγμένη σχέση με την κοινότητα του Γκιουλέν. Ο Σαρνίτς, ήδη από τα μέσα του 2015, είχε τεθεί στο στόχαστρο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, με απόπειρες δολοφονίας του και, τελικά, απόταξη από το διπλωματικό σώμα, φυλάκιση της συζύγου του και εγκλεισμό του ιδίου σε ψυχιατρικό ίδρυμα στην Αγκυρα. Εν συνεχεία, ο Δέδε προσέφυγε στην τουρκική Δικαιοσύνη, λαμβάνοντας, μάλιστα, απάντηση από το 18ο διοικητικό δικαστήριο της Αγκυρας ότι «το μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα είχε επιβληθεί κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΜΙΤ, και με την υπ’ αριθμ. 160/21-01-2014 απόφαση του 1ου τμήματος του ανώτατου συμβουλίου δικαστών και εισαγγελέων είχε αποφασισθεί ότι αρμόδιο για αυτού του είδους τις υποθέσεις ήταν το 1ο διοικητικό δικαστήριο Αγκυρας».

Λίγο αργότερα ως «γκιουλενιστές» κατηγορήθηκαν, μαζί με τον Δέδε, και οι Μποσταντζή - Ναζίφογλου. Την 1η Αυγούστου 2016 το πταισματοδικείο Golbasi, στην Αγκυρα, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης πρόσβασης στις διαδικτυακές διευθύνσεις azinlikca.net, trakyadan.com, καθώς επίσης και στους λογαριασμούς των δημοσιογράφων στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Τούρκος δικαστής που εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση στήριξε το σκεπτικό του σε επιστολή της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Μεσογείου, του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία είχε συνταχθεί από το κλιμάκιο της ΜΙΤ στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Ο πατέρας του Δέδε, Αμπντουραχμάν, είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 26 Ιουλίου, επιστολή της ίδιας υποδιεύθυνσης (ΒΑ Μεσογείου), σε έγγραφο της οποίας οι δημοσιογράφοι περιγράφονταν ως ενεργούντες καθ’ υπόδειξιν των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Στην ίδια επιστολή αναφέρονται όλοι οι πάγιοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί «τουρκικής μειονότητας της Δυτ. Θράκης», ενώ τα δημοσιεύματα του Azinlikca περιγράφονται ως κείμενα που έχουν σκοπό «να νομιμοποιήσουν τους διορισμένους στο αξίωμα του μουφτή, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και άλλες δράσεις που πραγματοποιούνται υπό τον έλεγχο της ελληνικής διοίκησης» (sic). Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Δέδε ενεργοποίησε την ιστοσελίδα του σε άλλο domain, το οποίο όμως και αυτό απαγορεύτηκε από την τουρκική πλευρά, όταν το azinlikca.com προέβαλε το θέμα διορισμού νέου τοποτηρητή στη μουφτεία Διδυμοτείχου, κίνηση η οποία αιφνιδίασε με δυσάρεστο τρόπο την Αγκυρα.

kathimerini.gr


 
Top